Csapvíz, ásványvíz, gyógyvíz

Csapvíz, ásványvíz, gyógyvíz

Kapcsolódó tünetek:

Az emberi szervezet táplálék nélkül akár egy hétig is kibírja, viszont folyadékbevitel nélkül csak 1-2 napig. A víz többféle formában áll rendelkezésünkre: belső fogyasztásra csapvíz vagy ásványvíz formájában; míg a gyógyvizek külsőleg is kifejtik hatásukat.

Az egészség megőrzése és folyadékháztartásunk kiegyensúlyozottsága érdekében minden nap kellő mennyiségben szükséges folyadékot vinnünk szervezetünkbe. Ez 1,5-2 litertől akár 3-4 literig terjedhet évszaktól, hőmérséklettől, valamint a fizikai aktivitástól függően. Nyári kánikula idején – sokat a szabadban tartózkodva – több mint 4 liter az ajánlott mennyiség. Ha ehhez még fizikai munka is társul, jóval efölött is alakulhat a szükséges bevitel.

Mit fogyasszunk: csapvizet vagy ásványvizet?

Hazánk (szinte) egész területén fogyasztásra megfelelő a vezetékes víz. Néhány területtől időszakosan eltekintve bárhol, bármilyen mennyiségben kockázatmentesen iható a csapvíz. Sokan ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a csapvíznek kellemetlen mellékíze van, viszont ez a legtöbb esetben az ingatlanokon lévő nem megfelelő, elöregedett, szennyezett, csőhálózatnak „köszönhető”.

Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ásványvizek. Hivatalosan az a víz számít ásványvíznek, amely literenként legalább 500mg ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes alaposan megnézni a boltok kínálatát, mivel palackozva nem csak ásványvíz kapható, hanem általában egyazon polcon találhatók meg a forrásvizekkel kevert csapvizek, kevés ásványi anyagot tartalmazó karsztvizek, vagy olyan vizek, amelyek ugyan mélyebb rétegekből származnak, ám oldott ásványi anyagot csak kis mennyiségben tartalmaznak.

Egyes vélekedések szerint nem tanácsos csak egyfajta márkájú és típusú ásványvizet fogyasztani hosszútávon, mert „bizonyos, az ásványvízben lévő ásványi anyagokból túladagolhatjuk magunkat”. A valóság ezzel szemben az, hogy olyan hosszú ideig, és olyan nagy mennyiségben kellene így fogyasztanunk az adott ásványvízből, amelyhez az emberi élet túl rövid lenne.

Gyógyvizek

Hazánk természetes gyógyvizekben igen gazdag. Magyarország egyes tájegységein található gyógy- és termálvizek terápiás célokra is nagyon jól alkalmazhatók: többek között mozgásszervi megbetegedésekre, nőgyógyászati panaszok enyhítésére is megfelelőek, de emellett rehabilitációs célokra, néhány gyógyvíztípus belsőleg fogyasztva gyomorpanaszokra vagy reumás esetekben is kiváló. Számos betegség, panasz esetében viszont ellenjavallt a gyógyvízkúra: visszérbetegség, ízületi gyulladás, szívpanaszok vagy láz esetén tanácsos kerülni a fürdőzést.

Bár a legtöbb esetben fürdőkúra formájában javasolják a gyógyvizek alkalmazását, több, magyarországi gyógyvíz belsőleg fogyasztva is segíthet bizonyos betegségek esetében. A boltok mellett a gyógyszertárakban is többféle, gyógyászati célra is használható, palackozott gyógyvizet találhat gyomorpanaszok, hurutos megbetegedések stb. kezelésére. Az egyes palackozott gyógyvizek felhasználási lehetőségeiről érdeklődjön gyógyszerészénél, hogy a panaszai enyhítésére leginkább ajánlott palackozott gyógyvizet szerezhesse be.

2015. július 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek