Az orrnyálkahártya megbetegedései gyermekkorban

Az orrnyálkahártya megbetegedései gyermekkorban

Kapcsolódó tünetek:

Orrunk a légutak kapuját jelenti. A külvilágból szervezetünkbe áramló levegő azonban nem steril, bennük porszemcsék és kórokozók éppúgy megtalálhatók, mint irritáló és allergiát kiváltó anyagok. A szaglás, valamint a belélegzett levegő hőmérsékletének szabályozása és párásítása mellett az orr fontos szerepe, hogy az alsóbb légutak védelme érdekében csökkenti a károsító ágensek hatását. (1.) Feladatának ellátása közben azonban az orr nyálkahártyája is megbetegedhet.

A felső légutak leggyakoribb fertőzése az orrnyálkahártya heveny vírusos gyulladása, vagyis az akut vírusos rinitisz. Mint elnevezése is mutatja, hátterében általában vírusfertőzés áll, a nyálkahártya meggyengült védelme azonban bakteriális felülfertőzést is eredményezhet. Amennyiben a fertőzés nem terjed túl az orrnyálkahártyán, elegendő a tüneti kezelés alkalmazása, antibiotikumokra csak akkor van szükség, ha orvosunk bakteriális gyulladást igazol. (2.)

Orrunk szoros anatómiai kapcsolatban áll a garattal és a melléküregekkel, ezért gyakran előfordul, hogy a rinitisz ebbe az irányba terjed tovább. Ha az érintettség eléri a garatot, heveny orr- és garatgyulladás, azaz akut nazofaringitisz alakul ki, amennyiben pedig a betegség az orrmelléküregekre, például az arcüregre terjed orr- és melléküreg-gyulladás, orvosi kifejezéssel rinoszinuszitisz lesz a diagnózis.

Akut nazofaringitisz esetén szintén a vírusoknak jut a főszerep, gyermekkorban azonban a baktériumok okozta fertőzés aránya sem elhanyagolható és eléri a 15-30 %-ot. (3.)

A melléküregekre terjedő rinitisz gyermekeknél általában az arcüreget érinti. Ennek elsődleges oka, hogy a levegővel telt üregek születés után kezdődő pneumatizációja a felnőttkorra fejeződik be. A homloküreg és az ékcsonti üreg csak később válik légtartalmúvá, de az egészséges felnőttek 10 %-ánál egyáltalán nem alakul ki a homloküreg. (4.)

Amennyiben az orr- és arcüreggyulladás egy hónapnál rövidebb időn belül lezajlik akut vagy heveny állapotról beszélünk, a szubakut megbetegedés egy-három hónapig tart, a három hónapnál hosszabb ideig tartó folyamat pedig a krónikus rinoszinuszitisz. Bár a krónikus folyamat az akut megbetegedéshez képest ritkább, a gyermekgyógyászati gyakorlatban komoly problémát jelent. Arcüreggyulladás esetén már jelentős a baktériumok kóroki szerepe, ezért mind a megelőzés, mind a terápia lehetőségeit szakorvossal kell megbeszélni. Érdemes a kombinált kezelést mielőbb elkezdeni, amiben fontos szerep jut a tüneti szereknek, így az orrdugulást csökkentők készítményeknek is. (5.)

Az orrnyálkahártya gyulladásos megbetegedéseinek kiváltó okai között kiemelt helyet foglalnak el az allergének. A belélegzett levegőben előforduló legfontosabb, allergiát kiváltó részecskék a pollenek, a poratka, az állati szőrök és a penészgombák. (2.) Amennyiben az allergiás tünetek csak az év bizonyos részében jelentkeznek, az allergia szezonális vagy intermittáló. Ennek legismertebb formája a virágpor-allergia. Ha a tünetek egész évben, évszaktól függetlenül fennállnak, perenniális allergiáról beszélünk. A felnőtt betegek 20 %-ának szezonális, 40 %-ának perenniális allergiája van, az érintettek 40 %-ában pedig mindkét forma igazolható. A Nemzetközi Gyermekkori Asthma és Allergia Tanulmány (ISAAC) megállapításai szerint a 6-7 éves gyermekek között 8,5 %, a 13-14 éves korosztályban pedig 14,6 % az allergiához kapcsolódó, orrnyálkahártyára és a szem kötőhártyájára lokalizálódó gyulladás aránya. Gyermekkorban a szezonális allergia előfordulása gyakoribb, mint a perennniális allergia. (6.)

Előfordul, hogy a rinitisz hátterében sem allergiás sem fertőző eredet nem igazolható. Ilyenkor gyakran az orrnyálkahártya beidegzésének zavara vezet a kis erek áteresztőképességének fokozódásához és fokozott nyáktermeléshez, ezáltal pedig orrfolyáshoz. A vazomotor rinitisznek nevezett kórkép gyakoribb a felnőttek között, de megjelenése a fiatalabb korosztályban sem zárható ki. Vannak tanulmányok, melyek szerint gyermekeknél minden harmadik-negyedik allergiás esetre egy nem allergiás rinitisz jut. (7,8.)

Mint összeállításunkból kitűnik, az orrnyálkahártyát érintő megbetegedések orvosi elnevezésében gyakoribb a görög eredetű rino- (rhino-), mint a latin eredetű nazo- (naso-) előtag. És ha már az orr mindkét anatómiai elnevezésével megismerkedtünk, könnyen lefordíthatjuk az orrnyálkahártya betegségeinek kezelésére szolgáló gyógyszerek nevét is. A Nasopax Duo elnevezésű, orrspray formájában kapható gyógyszer első szavának jelentése például az „orr békéje, nyugalma”, a Duo pedig a két hatóanyagára utal.

De hogyan tudja biztosítani egy gyógyszer az „orr békéjét”, mi a magyarázata annak, hogy a Nasopax Duo orrspray alkalmazása elősegíti a normális orrlégzés helyreállítását? A gyógyszer két hatóanyag, az oximetazolin és a brómhexin egyedülálló kombinációját tartalmazza.

Az oximetazolin csökkenti a gyulladt nyálkahártya duzzanatát és a fokozott váladék-elválasztást. Hatására átjárhatóvá vállnak és kitágulnak az orrmelléküregek nyílásai, a nyálkahártya-duzzanat csökkentésének eredményeként pedig szabadon nyílik a fülkürt is. Mindez megkönnyíti a váladék eltávozását és a fertőzések leküzdését.

A másik összetevő, a brómhexin oldja a tapadós nyákot, a nyáktermelést a kevésbé sűrű állag irányába tolja el. Ennek eredményeként meg­akadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, elősegíti az egészséges nyálkahártya-bevonat kialakulását. A tapadó, beszáradó, pörkösödő, viszkózus nyák oldása és hígítása elősegíti annak kiürülését.

A kombináció nagy előnye, hogy a brómhexin csökkenti a váladék viszkozitását, így elősegíti azt, hogy az oximetazolin könnyebben hozzáférhessen a hatás helyéhez.

Komplex hatásának köszönhetően a Nasopax Duo orrspray egyaránt alkalmas a fertőzéses eredetű orrnyálkahártya-gyulladás, orr-garatgyulladás, a melléküregekre terjedő orrgyulladás, az orrdugulással, tüsszögéssel, orrfolyással és könnyezéssel járó grippe tüneti kezelésére éppúgy, mint az allergiás és vazomotoros rinitisz ellátására.

A Nasopax Duo orrspray gyermekeknek nevű gyógyszer 3 éves kortól alkalmazható. Naponta háromszor két-két adagot kell bejuttatni egy-egy orrnyílásba. Ne feledjük, a kezelés időtartama legfeljebb 10 nap lehet!

 

Irodalom:
1./ S. C. Freeman et al: Physiology, Nasal (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526086/)
2./ G. A. Liva et al: Review of Rhinitis: Classification, Types, Pathophysiology (J. Clin. Med. 2021, 10, 3183.)
3./ M. A. Gerber: Diagnosis and Treatment of Pharyngitis in Children (Pediatr Clin N Am 52, 2005, 729– 747)
4./ M. P. Carroll: Rhinitis and Sinusitis (AAIDDP. 2018 Dec 30 : 61–86.)
5./ D. T. Badr et al: Pediatric Rhinosinusitis (Curr Treat Options Allergy. 2016 September; 3(3): 268–281.)
6./ S. Akhouri – S. A. House: Allergic Rhinitis (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538186/)
7./ P. Leader – Z. Geiger: Vasomotor Rhinitis
( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547704/)
8./ D. Poddighe et al: Non-allergic rhinitis in children (World J Methodol 2016 December 26; 6(4): 200-213)
9./ www.ogyei.gov.hu
Nasopax Duo orrspray gyermekeknek 10ml. Vény nélkül kapható gyógyszer.
Forgalmazza: Teva Gyógyszergyár Zrt. 4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Dokumentum lezárásának dátuma: 2023.11.16.  NSP-HU-00012
Támogatott tartalom.
2023. december 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink