Az inzulinrezisztencia jelei gyerekeknél

Az inzulinrezisztencia jelei gyerekeknél

Kapcsolódó tünetek:

Mi az inzulinrezisztencia?

A szervezetünknek szüksége van cukorra, pontosabban glükózra, hiszen a sejtek ebből nyerik az energiát. A glükóz viszont nem képes önmagától bejutni a sejtekbe, ehhez inzulinra van szüksége. Utóbbit a hasnyálmirigy termeli, mennyisége pedig a bevitt cukor mennyiségétől függ, azaz attól, hogy mennyi glükózt kell feldolgoznia a testünknek. Az inzulin ezen funkciója rejti magában a veszélyt is, hiszen manapság rengeteg cukrot juttatunk a szervezetünkbe a finomított élelmiszerekkel és üdítőkkel, ezt pedig felerősíti a mozgásszegény életmódunk, aminek hatására rendkívül magas lesz a vérünk cukortartalma. Ennek következtében a hasnyálmirigynek több inzulint kell termelnie. Rövid ideig ez nem okoz nagy problémát, ha azonban ez az állapot tartósan fennáll, egy idő után már nem győzi a hasnyálmirigy. Ez azt jelenti, hogy már nem tud elegendő mennyiségű inzulint termelni, és megjelennek az első panaszok. Ezeket ajánlott komolyan venni, ugyanis az inzulinrezisztenciából nem megfelelő kezelés során akár cukorbetegség is kialakulhat. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az inzulinrezisztencia nőkben sokszor a policisztás ovárium szindrómával (PCOS), azaz a petefészek betegségével együtt jelentkezik. A PCOS nagymértékben megnehezítheti vagy akár meg is akadályozhatja a teherbeesést.

Inzulinrezisztencia tünetei

A betegség felismerését jelentősen megnehezíti, hogy az inzulinrezisztenciának a tünetei nem egyértelműek, így más betegségekkel is kapcsolatba hozhatók. A következő panaszokra ajánlott figyelni: túlsúly, pattanások, zsíros bőr, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, fokozott fáradékonyság, étkezés utáni álmosság, illetve lányok esetén a rendszertelen menstruáció. Mivel ezeket a jeleket sok minden mással is összefüggésbe lehet hozni, valóban nehéz felismerni, hogy esetleg inzulinrezisztencia áll-e a háttérben. Amennyiben az említett tünetek közül egy vagy több észlelhető, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki a diagnózis felállítása után a kezelést is meg tudja kezdeni.

Diagnózis felállítása és kezelés

Az inzulinrezisztenciát glukózterhelés előtt és alatt vett vérmintákból lehet vizsgálni a vércukor és az inzulinszintek mérése alapján. Az eredmények ismeretében tud a kezelőorvos megfelelő kezelést javasolni. Az első és legfontosabb a cukorbevitel minimalizálása, azaz teljes életmódváltásra van szükség, ami magába foglalja a rendszeres sportolást is. Az étrend kialakításánál dietetikus van a betegek segítségére. Súlyosabb eseteknél akár a gyógyszeres kezelés is szóba jöhet az előbb említett változtatásokon kívül. Lányoknál továbbá azt is ki kell deríteni, hogy a PCOS is jelen van-e, és szükséges-e annak kezelése.

2020. szeptember 12.

Kiemelt ajánlatunk