Az endometriózis - Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan alakul ki az endometriózis?

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

Kik a veszélyeztetettek?

Az endometriózis 95%-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (például célzott hormon- és gyógyszerterápia, fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat a betegség. Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Az endometriózis lehetséges tünetei

Endometriózisra utalhatnak az alábbi tünetek:

  • fájdalommal kísért és/vagy szabálytalan menstruáció
  • meddőség
  • alhasi fájdalom
  • fájdalmas nemi élet
  • szorulás vagy hasmenés
  • fájdalmas széklet/vizeletürítés
  • véres széklet/vizelet

Az endometriózis kezelése

A korai felismerés, a műtét, az életmódváltás és a hosszútávú gyógyszeres kezelés együttesével lehet eredményeket elérni az endometriózis kezelésében. Mivel az endometriózis a meddőség egyik gyakori oka, nagyon fontos a mindent átfogó szemléletváltás.

2016. november 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek