Az Asperger-szindróma legjellemzőbb tünetei

Az Asperger-szindróma legjellemzőbb tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Fontos elszögezni, hogy az Asperger-szindróma nem egy mentális fogyatékosság, sokkal inkább egy neurobiológiai betegség. A gyerekeknél zömében hároméves kor körül jelentkeznek az első tünetek. Legtöbbször ügyetlenek, illetve problémák jelentkeznek náluk a motorikus képességekben. Ezeken kívül ritkán használják a mimikájukat, viszont annál gyakrabban beszélgetnek önmagukkal. A betegség diagnosztizálása nehéz, főleg felnőttek esetében. Ezért is fontos összegezni az Asperger-szindróma legjellemzőbb tüneteit, mert azok ismerete kapaszkodót nyújthat a betegek közvetlen környezetének. De a diagnózis felállítását minden esetben bízzuk pszichiáter szakemberre.

Az Asperger-szindróma legjellemzőbb tünetei

  • A betegeknek nehezükre esik a kommunikáció, ugyanis mindent szó szerint értenek, tehát az iróniát, a metaforákat, a szarkazmust és a szóvicceket nem tudják megérteni.
  • Gyakorlatilag egyáltalán nem tartanak szemkontaktust.
  • A figyelmüket mindig egy dologra összpontosítják, amiből adódóan nagyon szűk az érdeklődési körük. Ennek következménye, hogy egyes Asperger-szindrómás személyek nagyon jók például a matematikában, viszont más területtel nem foglalkoznak, így nem is képezik tovább magukat. Ez főleg az iskolában okozhat problémákat, hiszen az intelligenciájuk ellenére sokszor csak egy tantárgyban kiemelkedően jók, a többi nem érdekli őket.
  • Az empátia szintén nem az erősségük, nem tudják átélni és átérezni mások problémáit, reakcióit, érzelmeit. Az Asperger-szindrómás betegek nem értik a másik személy reakcióját.
  • A mimikájuk és a gesztikulálásuk sok esetben furcsán merevnek tűnik.
  • A barátságok és szerelmi kapcsolatok kialakítása, és egyáltalán a közösségi lét szintén nehéz a számukra.
  • Furcsa szokások következetes betartása és a kényszeresség jellemző rájuk.
  • Nagyon nehezen tudnak csoportban dolgozni, az önálló munkavégzés azonban rendkívül jól megy nekik.
  • Rettentő érzékenyek az érintésre, a hangokra és a szagokra.
  • Egyes betegek nem vágynak a szexuális együttlétre sem, vagy épp rendkívül bizonytalanok a hiányzó empátiájuk miatt.

Kezelési formák

Már léteznek speciális terápiák, melyek segítenek az Asperger-szindrómás betegeknek szociális képességeik fejlesztésében. Ezen kezelések során az erősségeiket is továbbfejlesztik, hogy azokat még hatékonyabban tudják használni. Többnyire a viselkedésterápiák és a kommunikációs tréningek a leghatékonyabbak.
2020. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk