Az anafilaxiás sokk – Teendők és megelőzés

Az anafilaxiás sokk – Teendők és megelőzés

Kapcsolódó tünetek:

Mit kell tenni anafilaxiás sokk esetén?

A legelső teendő, hogy hívjunk mentőt! Ha a betegnél van epinefrin (adrenalin) – autoinjenktorban –, azonnal adjuk be!

Ha tudjuk, hogy mi váltotta ki az anafilaxiás sokkot, akkor azonnal akadályozzuk meg, hogy az érintett tovább érintkezzen az allergénnel. Darázscsípés esetén ez például azt jelenti, hogy minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megvédjük őt a további csípésektől. Ezt követően az érintett személy állapota befolyásolja a további teendőket. Fontos kiemelni, hogy más teendőink vannak, ha az érintett személy eszméleténél van, és mást kell csinálnunk egy eszméletlennél. Ha előbbi eset áll fenn, és légszomj jelentkezik, ültessük fel úgy az érintettet, hogy a karjaival meg tudja támasztani magát, ugyanis ez a póz megkönnyíti a levegővételt. Amennyiben keringési problémák is jelentkeznek – például szédülés –, akkor fektessük le a beteget, és emeljük meg a lábait. A légzés vagy a keringés leállása során azonnal kezdjük meg az újraélesztést.

Abban az esetben, ha a beteg tudatánál van, próbáljuk megnyugtatni, és ne hagyjuk magára.

Eszméletlenség esetén az érintettet fektessük mielőbb stabil oldalfekvésbe!

A szakembereknek nagy segítséget jelent, ha megérkezésükre kiderítjük, hogy mire allergiás a beteg, mi történt a panaszok megjelenése előtt. Ezek az információk sokat segíthetnek a szakszerű és minél gyorsabb ellátásban.

Elsősegély készlet

Azok, akik tudatában vannak annak, hogy fennáll náluk egy anafilaxiás sokk kialakulásának a veszélye, gyakran hordanak maguknál speciális elsősegély készletet, mely általában az alábbi gyógyszereket tartalmazza:

  • önbelövő adrenalininjekció
  • hörgőtágító gyógyszerek spray formájában, melyeket légszomj esetén ajánlott használni
  • kortizon a később jelentkezhető tüntetek megelőzésére

Az önbelövő injekciót a combizomzatba kell beadni. Kevesen tudják azonban, hogy ennek is megvan a pontos módja: az adrenalininjekció beadását követően ne húzzuk ki azonnal az izomból az injekciót, hanem hagyjuk benne további 8-10 másodpercig, így ugyanis sokkal jobb lesz annak hatása.

Mit NE tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Nagyon fontos, hogy semmiféleképpen se kínáljuk étellel vagy itallal a beteget, továbbá kalciumot se adjunk neki. Utóbbi nem fogja enyhíteni a duzzanatot és a viszketést, azonban tovább csökkenti az érintett vérnyomását, aki ennek következtében még rosszabb állapotba kerülhet.

Anafilaxiás sokk megelőzése

Ha már volt súlyos allergiás reakciónk vagy fennáll annak a veszélye, akkor rendkívül fontos, hogy gondoljunk a megelőzésre. Ez azt is magába foglalja, hogy pontosan tudjuk, mi az az allergén, ami anafilaxiás sokkot okozhat, és azt tudatosan kerüljük.

Amennyiben élelmiszerallergiánk van, akkor mindig alaposan nézzük át a hozzávalók listáját, vagy kérdezzünk rá, hogy az a bizonyos allergén megtalálható-e az ételben vagy sem. Ha egy rovar mérgére reagálunk allergiásan, akkor sokat segíthet a hiposzenzibilizáció, amely során az allergiát kiváltó anyag tisztított kivonatát kapják az érintettek. Ezt az adagot bizonyos ideig növelik, majd fenntartó dózisokat kapnak az érintettek, melyeknek következtében az immunrendszer szépen lassan megtanulja, hogy nem szükséges allergiás reakcióval válaszolnia az adott allergénre. Ennek köszönhetően a jövőben nagy eséllyel már nem fog túlreagálni a szervezet védekezőrendszere, és elkerülhetjük az életveszélyes állapotot.

A megelőzéshez szintén hozzátartozik, hogy családtagjainkkal, ismerőseinkkel és kollégáinkkal is közöljük a problémánkat, továbbá készítünk magunknak egy vészhelyzeti tervet, amit másokkal is megosztunk, így mindenki tudni fogja, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén.

Összegezve tehát nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, pontosan mire vagyunk allergiásak, és azt az anyagot mindenáron kerüljük. Ennek legegyszerűbb módja egy Prick teszt vagy egy vérvétel. Mindkét módszerrel pontos választ kaphatunk, hogy milyen idegen anyag okozza az immunrendszerünk túlérzékenységi reakcióját, így a jövőben kerülni tudjuk azt. Amint az anafilaxiás sokk első tüneteit észleljük magunkon, azonnal cselekedjünk: kérjünk segítséget, és alkalmazzuk az elsősegély készletünkben megtalálható készítmények valamelyikét. Nagyon fontos, hogy mindenképpen keressünk fel egy orvost, ugyanis egy kevésbé súlyos anafilaxiás sokk esetén is ajánlott a 24 órás megfigyelés.

2021. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek