Az életkor előrehaladásával a memória hanyatlása természetes jelenség. Azonban ma már számos tényező ismert, ami a folyamatot lassíthatja.
Agytorna
A rendszeres agytorna, tanulás segíthet megőrizni memóriánk épségét. Fejtörők, logikai játékok (keresztrejtvény, sakk), olvasás lehetnek segítségünkre.
Jóga
A stressz megterhelő az agy számára is. Hatására az emlékezési központot (hippocampus) károsító anyagok szabadulnak fel. A jóga és egyéb relaxációs technikák segíthetnek a stresszoldásban.
Sport
A rendszeres testmozgás agyműködésünkre is jótékony hatással van.
Étrend
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak fontos szerepe van az agy karbantartásában. Fontos az elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és fehérje bevitel. Kerüljük a zsíros ételeket, fogyasszunk omega6 és omega3 zsírsavakat! Az omega3 zsírsavak legnagyobb arányban a halakban és a lenmagban találhatóak, omega6 zsírsavakat a húsok és a növényi olajok tartalmaznak.
Az omega3 zsírsavak közül legfontosabbak az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav), legnagyobb mennyiségben a tengeri halakban találhatóak meg. Az egyre nagyobb környezetszennyezés miatt azonban kellő elővigyázatossággal válasszuk ki a halfajtát! Egyesekben ugyanis jelentős mértékben halmozódhatnak fel nehézfémek. Memóriazavar esetén EPA és a DHA pótlása étrendkiegészítőkkel is nagyon hasznos.
Az olajos magvak (dió, mogyoró, tökmag) szintén gazdagok omega 3 zsírsavakban. A lecitin javítja a koncentrálóképességünket. Lecitint nagyobb arányban a szójabab és a tojássárgája tartalmaznak. A B-vitaminok közül a B1-vitamin, a B6-vitamin, a B12-vitamin és a folsav elengedhetetlenek idegrendszerünk működéséhez. Rendszeres bevitelükkel javulnak szellemi funkcióink.
Fogyasszunk B-vitaminban gazdag ételeket! A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, gabonapelyhek bővelkednek B-vitaminokban. Hiányállapot vagy nagyobb szellemi megterhelés esetén válasszunk táplálék-kiegészítőt is! A sötétzöld zöldségek (spenót, saláta) és a hüvelyesek ((bab, lencse, borsó) bővelkednek folsavban. A B12-vitamin forrása a máj, tojás.
Illóolajok
Egyes illóolajok (fahéj-, citrom-, ilang-ilang-, jázminolaj) serkentőleg hat az agyműködésre.
Méhpempő
A méhpempő B-vitamin és acetilkolin tartalmánál fogva segít megelőzni a szellemi hanyatlást. Jótékony hatással van a beszédre, a hallás és látás működésére és a mozgáskoordinációra is.
Kávé
Kutatások szerint napi 2-3 kávé 30-60 %-kal csökkentheti a szellemi leépülést és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Ennek oka valószínűleg a kávé magas antioxidáns-tartalma.
Alvás
A krónikus alváshiány növeli az öregkori elbutulás kialakulásának esélyét. Napi minimum 7 óra alvás javasolt a megelőzés érdekében.
Krónikus betegségek megelőzése
A cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás az erek károsítása révén szellemi leépüláshez vezethetnek. Ennek elkerülése érdekében kerüljük a dohányzást, a telített zsírsavak és az egyszerű cukrok fogyasztását!
Fogyókúra
A túlzott kalóriabevitel a szellemi hanyatlás felgyorsulásához vezethet. Igaz ez azonban a túl kevés kalóriabevitelre is. Az extrém fogyókúrás módszerek, a kalória megvonásával ronthatják az agy működését.
Alkohol
A rendszeres alkoholfogyasztás rövid idő alatt jelentős mértékű idegsejt pusztuláshoz, ennek révén a szellemi kapacitás csökkenéshez vezethet.