Szoptatási kérdezz-felelek – 6 gyakori probléma és megoldás

2016. november 7.

Kapcsolódó tünetek:

fáradtság, alvászavar, mellfájdalom

Összeállításunkban sorra vesszük a szoptatással kapcsolatos kételyeket, problémákat, melyek a leggyakrabban merülnek fel az édesanyákban.

Szoptatási kérdezz-felelek - 6 gyakori probléma és megoldás

Probléma 1: Nem leszek képes anyatejjel táplálni a kisbabámat

Nem törvényszerű, de előfordulhat, hogy a szoptatás problematikus az első hetekben. Az idő múlásával azonban valószínűleg egyre könnyebb és zökkenőmentesebb lesz. Nem árt azonban felkészülni: beszéljen a védőnőjével, a gyermekorvossal és keressen szoptatási tanácsadót, aki nagyon hasznos segítséget nyújthat, ha kételyei merülnek fel.

Probléma 2: A mellbimbóm kirepedezett és vérzik, ezért minden szoptatás iszonyú fájdalommal jár

A vérző, kirepedező mellbimbó azt jelzi, a baba valószínűleg rosszul veszi a szájába a mellet vagy rossz a szopási technikája. Amikor mellre teszi, helyezkedjen úgy, hogy a baba az oldalán feküdjön, arccal Ön felé és húzza magához közel. A helyes pozíció felvétele után a baba így tapadhat rá helyesen a mellre: a hüvelyk- és mutatóujja szétnyitása után kezével támassza meg alulról a mellét, majd csiklandozza meg a baba felső ajkát a mellbimbóval, amíg nagyra nem tátja a száját. Akkor sikeres az akció, ha a mellbimbó és a bimbóudvar egy része is a baba szájába került. Szoptatás után ne mossa le a baba nyálát a bimbóról, préseljen rá egy kis anyatejet, kenje szét rajta és hagyja megszáradni. Ezt a műveletet lanolin vagy egyéb speciális kenőcs használata követheti.

Probléma 3: Attól félek, hogy az anyatej mellett a baba kiszáradhat. Szükség van-e az anyatej mellett vízre vagy teára?

Amíg a baba kizárólag anyatejet fogyaszt és igény szerint szopik,  abban az esetben nincs szükség vízre és teára. A szoptatás elején a gyermek a kalóriaszegényebb, vizesebb előtejet kapja, amely segít legyőzni a szomjúságérzetét, majd a tej összetétele változik és zsírban gazdag hátsótej választódik ki, amely megfelelően fedezi a baba szükségleteit.

Szoptatási kérdezz-felelek - 6 gyakori probléma és megoldás

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Milupa Milumil 2 tápszer 6 hónapos kortól 600g

  Milupa Milumil 2 tápszer 6 hónapos kortól 600g

  <p>Tejalapú, anyatej-kiegészítő tápszer 6 hónapos kortól. <span>A szoptatási időszakban az anyatej elősegíti a baba egészséges fejlődését és fokozza védekezőképességét. A Milumil tápszereket az anyatej összetételét szem előtt tartva, kifejezetten a csecsemők igényeinek megfelelően fejlesztették ki.</span></p> <p> </p> <p> </p>

  2 999 Ft
 • Milupa Milumil 3 anyatej-kiegészítő tápszer 9 hónapos kortól 600g

  Milupa Milumil 3 anyatej-kiegészítő tápszer 9 ...

  <p><span>A szoptatási időszakban az anyatej elősegíti a baba egészséges fejlődését és fokozza védekezőképességét. A Milumil tápszereket az anyatej összetételét szem előtt tartva, kifejezetten a csecsemők igényeinek megfelelően fejlesztettük ki.</span></p>

  3 299 Ft

Probléma 4: Három hónappal a baba születése után vissza kell mennem a munkahelyemre. Sok ismerősöm azt tanácsolta, hogy bele se kezdjek a szoptatásba.

Már három hónapnyi szoptatás is rengeteg számít a babának, ráadásul az anyatejes táplálást a munkába állást követően sem kell feladni. Reggel, délután és este, amikor otthon van, szoptassa meg a babát, napközben, a munkahelyén pedig fejje le a tejet.

Probléma 4: Anyatej vagy tápszer?

A szakirodalom szerint egyértelműen jobb az anyatejes táplálás a baba számára, mint a tápszer. Az anyatej összetétele mindig a baba igényeihez igazodik  és megvédi a kicsit igen sok betegségtől, fertőzéstől és allergiás reakciótól. Az anyatej könnyen emészthető és biztosítja az optimális fejlődést.

Probléma 5: Időről időre visszatér a mellgyulladásom. Mit csinálok rosszul?

A visszatérő mellgyulladásnak számos oka lehet. Legtöbbször a sérült bimbón keresztül bejutott kórokozó okoz fertőzéses mellgyulladást, s amennyiben a betegség nem lett megfelelően kezelve, kiújulhat a gyulladás. A köznyelvben “mellgyulladásnak” nevezett állapot azonban sokszor túltelítődést vagy tejcsatorna elzáródást jelent valójában. Ilyenkor érdemes laktációs szaktanácsadóhoz fordulni.

Probléma 6: A kisbabám este nyolctól éjfélig folyamatosan szopik. Állandóan éhes, én pedig már teljesen kimerültem.

Sok kisbaba rendez maratoni szopizásokat, de nem feltétlenül azért, mert éhes. Sokszor az újszülöttek így jelzik, ha édesanyjuk testközelségére és biztonságra vágynak, amelyet a folyamatos szopizáson keresztül megkaphatnak. Főleg az esti órákra jellemző, hogy az újszülöttek nyugtalanok és sokat kell őket dajkálni, szoptatni. Ez a jelenség az idegrendszer fejletlenségével függ össze. Ez az állapot általában hathetes-háromhónapos korra megszűnik.

Ezért engedjük, hogy velünk aludjanak a gyerekek

Ezért engedjük, hogy velünk aludjanak a gyerekek

Amikor kisbabánk születik, mindenki különböző tanácsokkal lát el minket, attól függetlenül, hogy ezt szeretnénk vagy sem. Az egyik legkedveltebb és egyben legmegosztóbb téma az együttalvás. Rengetegen ellenzik, pedig számos pozitív hatása van.

Mellgyulladás – Hogyan kezeljük

Mellgyulladás – Hogyan kezeljük?

Bár a legtöbb esetben végül gondtalanul zajlik újszülöttünk etetése, a mellgyulladás hozzávetőlegesen a nők 10 százalékát érintheti, így kifejezetten gyakori problémának számít.

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

4 módszer, amellyel növelheti termékenységét.