A szem vörösödésének okai

A szem vörösödésének okai

Kapcsolódó tünetek:

A szem bevörösödését okozhatják különböző vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések. Gyakori, de szerencsére többnyire banális probléma a kötőhártya-gyulladás.

Viszkető, égő, szúró érzés a szemben, könnyezés, esetenként gennyes váladék képződhet. Vannak panaszmentes esetek is, előfordulhat, hogy a pontos ok is ismeretlen marad.

Kozmetikumok, a füst, a légszennyezés, a pollenek helyi allergiás reakciókat válthatnak ki. Gyulladásos, allergiás esetekben a szem vérerei kitágulnak, nagyobb mennyiségű vér áramlik át rajtuk, a szem bővebben erezett lesz, kipirosodik.

Egy kis ér elpattanása okozza a kötőhártya bevérzését kisebb-nagyobb traumák, idegen testek okozta mechanikai sérülések esetén. Ez néha nagyon ijesztő lehet.

A szem kifáradása túlerőltetés (tévézés, számítógép előtti munka, sok olvasás, autóvezetés, stb.) kapcsán; fáradtság, sírás, kontaktlencse viselése, füstös helyiségben való tartózkodás, huzat, stb következtében kialakuló reaktív vérbőség is szemeink bevörösödéséhez vezethet.

A túl erős fény, például a napfény, főként ha hóról vagy vízről verődik vissza, károsíthatja a szemeinket (is), a szem kipirosodását okozhatja. Nagyon magas vérnyomás esetén is előfordulhat a szem bevérzése.

Száraz szem szindróma a könnyfilm csökkenésével főként időseknél gyakori, korral járó probléma. Előfordulhat bizonyos immunológiai betegségekben is.

Mit tehetünk?

Főként fertőzéses eredetű problémák esetén mindenképp próbáljuk kerülni a szem dörzsölését. Így a fertőzés átvitele elkerülhető. Kötőhártya gyulladás esetén hatékonyak a vényköteles antibiotikumot tartalmazó szemcseppek. Javasolt a szem kímélete, a kiváltó tényezők lehetőség szerinti kerülése.

Túl erős napfényben megfelelő napszemüveggel, számítógép előtt megfelelő munkaszemüveggel védhetjük szemünket. Amennyiben allergiás, allergia ellenes gyógyszerek, szemcseppek lehetnek segítségére, melyek egy része vény nélkül is kapható a patikákban.

Száraz szem esetén vény nélkül kapható műkönnyek segíthetnek. Szintén vény nélkül kaphatóak szemerősítő vitaminok (A, C, E vitaminok), melyek a látást illetve az ereket erősítik. Amennyiben a tünetek 1-2 nap alatt nem múlnak el, erősödik a fájdalom, magasvérnyomás betegségben szenved, idegentest vagy vegyszer ment a szemébe, mindenképpen forduljon szemész szakorvoshoz a súlyosabb szemproblémák megelőzése érdekében.

2016. szeptember 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek