A szem vörösödésének okai

2016. szeptember 25.

Kapcsolódó tünetek:

szemfájdalom, vörös szemek

A szemgyulladás sokféle okra vezethető vissza, a tünetek általában hasonlóak.

A szem bevörösödését okozhatják különböző vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések. Gyakori, de szerencsére többnyire banális probléma a kötőhártya-gyulladás.

Viszkető, égő, szúró érzés a szemben, könnyezés, esetenként gennyes váladék képződhet. Vannak panaszmentes esetek is, előfordulhat, hogy a pontos ok is ismeretlen marad.

Kozmetikumok, a füst, a légszennyezés, a pollenek helyi allergiás reakciókat válthatnak ki. Gyulladásos, allergiás esetekben a szem vérerei kitágulnak, nagyobb mennyiségű vér áramlik át rajtuk, a szem bővebben erezett lesz, kipirosodik.

Egy kis ér elpattanása okozza a kötőhártya bevérzését kisebb-nagyobb av├Âr├Âs-szemek301traumák, idegen testek okozta mechanikai sérülések esetén. Ez néha nagyon ijesztő lehet.

A szem kifáradása túlerőltetés (tévézés, számítógép előtti munka, sok olvasás, autóvezetés, stb.) kapcsán; fáradtság, sírás, kontaktlencse viselése, füstös helyiségben való tartózkodás, huzat, stb következtében kialakuló reaktív vérbőség is szemeink bevörösödéséhez vezethet.

A túl erős fény, például a napfény, főként ha hóról vagy vízről verődik vissza, károsíthatja a szemeinket (is), a szem kipirosodását okozhatja. Nagyon magas vérnyomás esetén is előfordulhat a szem bevérzése.

Száraz szem szindróma a könnyfilm csökkenésével főként időseknél gyakori, korral járó probléma. Előfordulhat bizonyos immunológiai betegségekben is.

Mit tehetünk?

Főként fertőzéses eredetű problémák esetén mindenképp próbáljuk kerülni a szem dörzsölését. Így a fertőzés átvitele elkerülhető. Kötőhártya gyulladás esetén hatékonyak a vényköteles antibiotikumot tartalmazó szemcseppek. Javasolt a szem kímélete, a kiváltó tényezők lehetőség szerinti kerülése.

Túl erős napfényben megfelelő napszemüveggel, számítógép előtt megfelelő munkaszemüveggel védhetjük szemünket. Amennyiben allergiás, allergia ellenes gyógyszerek, szemcseppek lehetnek segítségére, melyek egy része vény nélkül is kapható a patikákban.

Száraz szem esetén vény nélkül kapható műkönnyek segíthetnek. Szintén vény nélkül kaphatóak szemerősítő vitaminok (A, C, E vitaminok), melyek a látást illetve az ereket erősítik. Amennyiben a tünetek 1-2 nap alatt nem múlnak el, erősödik a fájdalom, magasvérnyomás betegségben szenved, idegentest vagy vegyszer ment a szemébe, mindenképpen forduljon szemész szakorvoshoz a súlyosabb szemproblémák megelőzése érdekében.

szemviszketés

Mit jelez a szemviszketés? Mit lehet tenni ellene?

A szemviszketés mögött sok minden állthat, a problémát gyakran a szemhélyak viszketése - főként a szempillák miatt - okozza, de vannak más esetek is amikre fontos odafigyelni!

szemfehérje gyulladás

Mi az a szemfehérje gyulladás?

A szem fehér része (sclera) egy szövetréteg, amely megvédi a szem többi részét. Amikor ez a terület begyullad és fáj, azt nevezi az orvostudomány szemfehérje gyulladásnak, vagy más néven scleritisnek.

szemviszketés

Ezeket jelezheti a szemviszketés

A szemviszketés viszonylag gyakori jelenség, amit a legtöbbször allergia okoz. Emellett azonban más is kiválthatja ezt a kellemetlen érzést – ennek jártunk utána!

szemhéjgyulladás

Szemhéjgyulladás

A szemhéjunk a szemgolyó felszínét védi a károsodásoktól, melynek következtében előfordul, hogy sérül, begyullad. De mi a szemhéjgyulladás okozója és hogyan kezelhetjük?

szaruhártya fekély

Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

Mi a szaruhártya fekély? Mi okozza és mit lehet tenni ellene?