A szem vörösödésének okai

2016. szeptember 25.

Kapcsolódó tünetek:

szemfájdalom, vörös szemek

A szemgyulladás sokféle okra vezethető vissza, a tünetek általában hasonlóak.

A szem bevörösödését okozhatják különböző vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések. Gyakori, de szerencsére többnyire banális probléma a kötőhártya-gyulladás.

Viszkető, égő, szúró érzés a szemben, könnyezés, esetenként gennyes váladék képződhet. Vannak panaszmentes esetek is, előfordulhat, hogy a pontos ok is ismeretlen marad.

Kozmetikumok, a füst, a légszennyezés, a pollenek helyi allergiás reakciókat válthatnak ki. Gyulladásos, allergiás esetekben a szem vérerei kitágulnak, nagyobb mennyiségű vér áramlik át rajtuk, a szem bővebben erezett lesz, kipirosodik.

Egy kis ér elpattanása okozza a kötőhártya bevérzését kisebb-nagyobb av├Âr├Âs-szemek301traumák, idegen testek okozta mechanikai sérülések esetén. Ez néha nagyon ijesztő lehet.

A szem kifáradása túlerőltetés (tévézés, számítógép előtti munka, sok olvasás, autóvezetés, stb.) kapcsán; fáradtság, sírás, kontaktlencse viselése, füstös helyiségben való tartózkodás, huzat, stb következtében kialakuló reaktív vérbőség is szemeink bevörösödéséhez vezethet.

A túl erős fény, például a napfény, főként ha hóról vagy vízről verődik vissza, károsíthatja a szemeinket (is), a szem kipirosodását okozhatja. Nagyon magas vérnyomás esetén is előfordulhat a szem bevérzése.

Száraz szem szindróma a könnyfilm csökkenésével főként időseknél gyakori, korral járó probléma. Előfordulhat bizonyos immunológiai betegségekben is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Systane Complete lubrikáló szemcsepp 10ml

    Systane Complete lubrikáló szemcsepp 10ml

    <p>A szemszárazság okozta égő érzés és irritáció átmeneti enyhítésére. Nyugtat, hidratál és segít a helyreállításban. Alkalmazható a kontaktlencse behelyezése előtt és kivételét követően. A képen látható termék gyógyászati segédeszköz.</p>

    5 299 Ft

Mit tehetünk?

Főként fertőzéses eredetű problémák esetén mindenképp próbáljuk kerülni a szem dörzsölését. Így a fertőzés átvitele elkerülhető. Kötőhártya gyulladás esetén hatékonyak a vényköteles antibiotikumot tartalmazó szemcseppek. Javasolt a szem kímélete, a kiváltó tényezők lehetőség szerinti kerülése.

Túl erős napfényben megfelelő napszemüveggel, számítógép előtt megfelelő munkaszemüveggel védhetjük szemünket. Amennyiben allergiás, allergia ellenes gyógyszerek, szemcseppek lehetnek segítségére, melyek egy része vény nélkül is kapható a patikákban.

Száraz szem esetén vény nélkül kapható műkönnyek segíthetnek. Szintén vény nélkül kaphatóak szemerősítő vitaminok (A, C, E vitaminok), melyek a látást illetve az ereket erősítik. Amennyiben a tünetek 1-2 nap alatt nem múlnak el, erősödik a fájdalom, magasvérnyomás betegségben szenved, idegentest vagy vegyszer ment a szemébe, mindenképpen forduljon szemész szakorvoshoz a súlyosabb szemproblémák megelőzése érdekében.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Kötőhártya-gyulladás esetén a szemünk bepirosodik, könnyezik, viszket és fájhat is. Mivel több tényező is kiválthatja, a kezelési módok is eltérőek. Cikkünkben ismertetjük a bakteriális, a vírusos és az allergia okozta kötőhártya-gyulladás kezelési formáit.

9 jel, hogy ideje felkeresnünk egy szemorvost

9 jel, hogy ideje felkeresnünk egy szemorvost

Egyik legfontosabb érzékszervünk kétségtelenül szemünk. Látásunknak köszönhetően érzékeljük a külvilágból érkező információknak döntő többségét. Szemünk egészsége ezért kiemelten fontos, az alábbi jeleknél pedig érdemes orvoshoz fordulni.

Gyakran bevérzik a szeme? Ezek okozhatják

Gyakran bevérzik a szeme? Ezek okozhatják

A szem bevérzése a mindennapok része, egy gyakran ártatlan helyzetekben is jelentkező panasz, amit egyszerűen lehet kezelni. Érdemes megérteni, hogy miért alakulhat ki a vérzés, ha pedig gyakran előfordul, akár az orvosi segítség is indokolt lehet.

Gyermekkori kancsalság – Okok és kockázatok

Gyermekkori kancsalság – Okok és kockázatok

Kancsalság esetén a szemek nem képesek azonos pontra nézni, aminek következtében nem alakul ki a kétszemes látás. Ennek rengeteg különböző oka lehet, de sok esetben valamilyen fénytörési hiba áll a háttérben.

Szemszárazság – Minden, amit tudni érdemes róla

Szemszárazság – Minden, amit tudni érdemes róla

A szemszárazság rengeteg kellemetlenséget tud okozni, sőt mi több, akár olyan súlyos panaszokkal is járhat, melyek következtében nem tudjuk sokáig használni a szemünket. Ennek elkerülése érdekében meg kell ismernünk ezen betegség tüneteit, okait és kezelési módjait.