A rekedtség bajt is jelezhet

2015. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, rekedtség

Egy kis rekedtség nem vészes, de ha elhúzódik, komolyabb okok lehetnek a háttérben.

A rekedtség bajt is jelezhet

Banális okok

A rekedtség leggyakrabban előforduló oka a hangszalagok túlerőltetése: beszélgetés hangos környezetben, kiabálás okozhatja kellemetlen tüneteket. Késő ősszel, télen gyakran okoz panaszt vírusfertőzés vagy megfázás.

Rekedtség maradhat hátra hosszantartó köhögéssel járó betegségek után, ilyenkor a hangszálak túlerőltetésének oka a hosszabb ideig fennálló köhögés. Rossz szokás a krákogás, ez is a hangszálak túlerőltetését okozza, sokszor ez felel a tartós rekedtséget.

Daganat is lehet

Az ok nélkül, (látszólag) hosszabb ideig fennálló rekedtség súlyos betegség jele is lehet, például gége-, vagy pajzsmirigydaganat.rekedtseg301

Utalhat reflux betegségre is, ennek során a gyomorból visszaáramló savas váladék irritálja a felsőlégút nyálkahártyáját, ezáltal rekedtséget (is) okozva.

Masszív dohányosoknál a rekedtség állandóvá válhat, mert a dohányfüst miatt a hangszálakon vizenyő alakul ki. A dohányzás sok más (akár daganatos) betegség mellett hajlamosít a gégerák kialakulására is, ebből adódóan a rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata mindenképpen szükséges.

Pajzsmirigy megnagyobbodásra, allergiára, ritkán idegrendszeri és belgyógyászati kórképekre is utalhat a rekedtség.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Gyermekeknél is

Hangképzési probléma a juvenilis diszfónia, mely a gyermekkori panaszok leggyakrabban előforduló változata is hosszantartó rekedtséggel jelentkezik. A nem megfelelő hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a kicsi a folyton túl akarja kiabálni társait, így folytonosan túlfeszíti a hangszálait.

A kezelés fül-orr-gégészeti vizsgálattal és a hallászavar kiszűrésével kezdődik majd logopédiai foglalkozások segítségre van szükség. A hangterápiával megtanulható a helyes légzés, szép artikuláció, valamint azok a hangképzési és levegővételi technikák, melyek által a rekedtség megszűnik.

Mikor kell orvos?

Ezekben az esetekben fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges:

  • gyermekkori, elhúzódó, ok nélküli(nek tűnő) rekedtség fennállása esetén,
  • ha a rekedtség hosszú időn át fennáll,
  • nyelési panaszok, fájdalom és köhögés társul a rekedtséghez,
  • dohányzás esetén.
Mit tegyünk, ha berekedtünk?

Mit tegyünk, ha berekedtünk?

A tél a feslő légúti megbetegedések szezonja. Ezek közé tartozik a rekedtség is. Ilyenkor a hangszalagok megduzzadnak, és mivel nem tudnak szabadon rezegni, megváltozik, néha akár teljesen el is megy hangunk. De mit tehetünk a kellemetlenség ellen?

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.