A rekedtség bajt is jelezhet

2015. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, rekedtség

Egy kis rekedtség nem vészes, de ha elhúzódik, komolyabb okok lehetnek a háttérben.

A rekedtség bajt is jelezhet

Banális okok

A rekedtség leggyakrabban előforduló oka a hangszalagok túlerőltetése: beszélgetés hangos környezetben, kiabálás okozhatja kellemetlen tüneteket. Késő ősszel, télen gyakran okoz panaszt vírusfertőzés vagy megfázás.

Rekedtség maradhat hátra hosszantartó köhögéssel járó betegségek után, ilyenkor a hangszálak túlerőltetésének oka a hosszabb ideig fennálló köhögés. Rossz szokás a krákogás, ez is a hangszálak túlerőltetését okozza, sokszor ez felel a tartós rekedtséget.

Daganat is lehet

Az ok nélkül, (látszólag) hosszabb ideig fennálló rekedtség súlyos betegség jele is lehet, például gége-, vagy pajzsmirigydaganat.rekedtseg301

Utalhat reflux betegségre is, ennek során a gyomorból visszaáramló savas váladék irritálja a felsőlégút nyálkahártyáját, ezáltal rekedtséget (is) okozva.

Masszív dohányosoknál a rekedtség állandóvá válhat, mert a dohányfüst miatt a hangszálakon vizenyő alakul ki. A dohányzás sok más (akár daganatos) betegség mellett hajlamosít a gégerák kialakulására is, ebből adódóan a rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata mindenképpen szükséges.

Pajzsmirigy megnagyobbodásra, allergiára, ritkán idegrendszeri és belgyógyászati kórképekre is utalhat a rekedtség.

Gyermekeknél is

Hangképzési probléma a juvenilis diszfónia, mely a gyermekkori panaszok leggyakrabban előforduló változata is hosszantartó rekedtséggel jelentkezik. A nem megfelelő hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a kicsi a folyton túl akarja kiabálni társait, így folytonosan túlfeszíti a hangszálait.

A kezelés fül-orr-gégészeti vizsgálattal és a hallászavar kiszűrésével kezdődik majd logopédiai foglalkozások segítségre van szükség. A hangterápiával megtanulható a helyes légzés, szép artikuláció, valamint azok a hangképzési és levegővételi technikák, melyek által a rekedtség megszűnik.

Mikor kell orvos?

Ezekben az esetekben fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges:

  • gyermekkori, elhúzódó, ok nélküli(nek tűnő) rekedtség fennállása esetén,
  • ha a rekedtség hosszú időn át fennáll,
  • nyelési panaszok, fájdalom és köhögés társul a rekedtséghez,
  • dohányzás esetén.

A légkondi veszélyei

A klímaberendezések esetében nem csak vásárláskor kell a minőségre hangsúlyt fektetni, hanem a megfelelő és szakszerű karbantartásra is szükséges odafigyelni, arra időt és pénzt szánni. A klíma helytelen használata átmeneti, de akár tartós egészségkárosodáshoz is vezethet.

Amit a hörghurutról tudnia kell!

Amit a hörghurutról tudnia kell!

A hörghurut tünetei, kezelése és megelőzése.

Megfázás terhesen – 5 hasznos tanács, mit tegyen és mit ne!

Megfázás terhesen – 5 hasznos tanács, mit tegyen és mit ne!

Mit szabad és mit nem kismamáknak, ha a nátha ledönti a lábáról?

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Ha reggel arra ébred, hogy fáj mindene, bedugult az orra, akkor bizony megfázott. Nem kell azonban kétségbeesni, a következő módszerek segítenek, hogy akár egy nap alatt túljusson a nehezén!

5 betegség, ami elhúzódó köhögést okozhat

A köhögés egy tünet, melynek gyógyításához azt kell kideríteni, mi áll a hátterében és a valódi okot kell kezelni.