A rekedtség bajt is jelezhet

2015. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés, rekedtség

Egy kis rekedtség nem vészes, de ha elhúzódik, komolyabb okok lehetnek a háttérben.

A rekedtség bajt is jelezhet

Banális okok

A rekedtség leggyakrabban előforduló oka a hangszalagok túlerőltetése: beszélgetés hangos környezetben, kiabálás okozhatja kellemetlen tüneteket. Késő ősszel, télen gyakran okoz panaszt vírusfertőzés vagy megfázás.

Rekedtség maradhat hátra hosszantartó köhögéssel járó betegségek után, ilyenkor a hangszálak túlerőltetésének oka a hosszabb ideig fennálló köhögés. Rossz szokás a krákogás, ez is a hangszálak túlerőltetését okozza, sokszor ez felel a tartós rekedtséget.

Daganat is lehet

Az ok nélkül, (látszólag) hosszabb ideig fennálló rekedtség súlyos betegség jele is lehet, például gége-, vagy pajzsmirigydaganat.rekedtseg301

Utalhat reflux betegségre is, ennek során a gyomorból visszaáramló savas váladék irritálja a felsőlégút nyálkahártyáját, ezáltal rekedtséget (is) okozva.

Masszív dohányosoknál a rekedtség állandóvá válhat, mert a dohányfüst miatt a hangszálakon vizenyő alakul ki. A dohányzás sok más (akár daganatos) betegség mellett hajlamosít a gégerák kialakulására is, ebből adódóan a rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata mindenképpen szükséges.

Pajzsmirigy megnagyobbodásra, allergiára, ritkán idegrendszeri és belgyógyászati kórképekre is utalhat a rekedtség.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Gyermekeknél is

Hangképzési probléma a juvenilis diszfónia, mely a gyermekkori panaszok leggyakrabban előforduló változata is hosszantartó rekedtséggel jelentkezik. A nem megfelelő hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a kicsi a folyton túl akarja kiabálni társait, így folytonosan túlfeszíti a hangszálait.

A kezelés fül-orr-gégészeti vizsgálattal és a hallászavar kiszűrésével kezdődik majd logopédiai foglalkozások segítségre van szükség. A hangterápiával megtanulható a helyes légzés, szép artikuláció, valamint azok a hangképzési és levegővételi technikák, melyek által a rekedtség megszűnik.

Mikor kell orvos?

Ezekben az esetekben fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges:

  • gyermekkori, elhúzódó, ok nélküli(nek tűnő) rekedtség fennállása esetén,
  • ha a rekedtség hosszú időn át fennáll,
  • nyelési panaszok, fájdalom és köhögés társul a rekedtséghez,
  • dohányzás esetén.
megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

Mit tegyünk, ha berekedtünk?

Mit tegyünk, ha berekedtünk?

A tél a feslő légúti megbetegedések szezonja. Ezek közé tartozik a rekedtség is. Ilyenkor a hangszalagok megduzzadnak, és mivel nem tudnak szabadon rezegni, megváltozik, néha akár teljesen el is megy hangunk. De mit tehetünk a kellemetlenség ellen?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?