A prebiotikum jótékony hatásai

A prebiotikum jótékony hatásai

Kapcsolódó tünetek:

A prebiotikumok Az emberi bélrendszer fontos lakói közé tartoznak a probiotikus baktériumok, melyek megakadályozzák a kórokozók elterjedését, kialakítják, illetve egyensúlyban tartják az egészséges bélflórát. Egyes probiotikumoknak azonban még ennél is több pozitív hatásuk van. Például serkentik az immunsejtek aktivitását, továbbá védekező anyagokat termelnek a betegségeket okozó bacik ellen. Az alábbi négy kritériumnak kell megfelelniük a prebiotikumoknak:

  1. A prebiotikum nem élő szervezet.
  2. Rezisztensnek kell lenniük a gyomorsavval és az emberi szervezet más emésztőnedveivel szemben, annak érdekében, hogy emésztetlenül eljussanak a vastagbélbe.
  3. A bélflórának fel kell tudnia dolgozni a prebiotikumokat.
  4. Pozitív hatással kell lenniük legalább egy, az egészségünket serkentő bélbaktérium aktivitására vagy szaporodására.

Prebiotikumokkal a probiotikumokért

Az egészségünkre rendkívül jó hatással van, ha a különféle probiotikumok, mint például a bifidobaktériumok, jól érzik magukat a bélrendszerünkben. Ebben pedig nagy szerepük van az olyan prebiotikumoknak, mint a cukormolekulák, az inulin és az oligofruktóz, melyek az élelmiszerek emészthetetlen összetevői. Utóbbiakat leginkább a bifidobaktériumok képesek felhasználni, aminek következtében emelkedik a hasznos bélbaktériumok száma.

A prebiotikumok hatása

A bifidobaktériumok növekedésének következtében semmi esélyük az olyan betegségeket okozó bacilusok elszaporodásának, mint például az E. coli vagy a különböző vírusok. Mindemellett pedig javítanak az emésztésünkön. Fogyasszunk legalább naponta 8 gramm prebiotikumot annak érdekében, hogy elbúcsúzhassunk az esetleges székrekedéstől, illetve a belek lassú működésétől. Ezen pozitívumokon kívül a ballasztanyagok tovább képesek javítani az egészségünkön, ugyanis hatásukra a szervezetünk sokkal jobban fel tudja használni a kalciumot, aminek következtében nagymértékben javul csontjaink sűrűsége. A prebiotikumok továbbá csökkentik a vastagbélrák, illetve a metabolikus szindróma kialakulásának a kockázatát. Utóbbi egy rendkívül elterjedt betegség, amire magas vérnyomás, elhízás, magas vércukorszint és kóros vérzsír összetétel jellemző.

Prebiotikus ételek

Az olyan prebiotikumokat, mint az inulint és az oligofruktózt, annak érdekében adják hozzá sok élelmiszerhez, hogy magasabb legyen ballasztanyag tartalmuk, azaz egészségesebbek legyenek. Nagyon sok péksüteményben, tejtermékben, gyümölcslében, felvágottban, müzliben, müzliszeletben, édességben és csecsemő tápszerben megtalálhatók. Jobb választás azonban, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyek természetes úton tartalmazzák ezeket a jótékony hatású prebiotikumokat. Ezek közé tartoznak a különféle gabonatermékek, a spárga, a cikória, a hagyma, a fokhagyma, az articsóka, a banán, a csicsóka és a fekete gyökér.

A megfelelő mennyiség

Annak érdekében, hogy száz százalékosan kiélvezhessük a prebiotikumok pozitív hatásait, nagyon lényeges, hogy a megfelelő mennyiséget fogyasszuk belőlük. Ez minimum 5 grammot jelent naponta. Akár többet is bevihetünk a szervezetünkbe, de rendkívül fontos, hogy ne vigyük túlzásba, ugyanis puffadást és hasmenést is eredményezhetnek. Azoknál, akiknek alapból érzékenyebbek a bélrendszerük, akár napi 10 gramm is okozhat ilyen panaszokat. Általában azonban a napi 10 gramm prebiotikumot is jól viselik az emberek.

BENU termékajánlatok

2021. április 19.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek