A porckopás és tünetei

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

csípőfájdalom, térdfájdalom

A porckopás a vázrendszert alkotó csontok közti kapcsolatot biztosító ízületek károsodása.

Ilyenkor különböző okok miatt az porckopas_tunetei_nkízesülő csontvégeket borító porcszövet elvékonyodik, felrostozódik, súlyosabb esetben akár el is tűnhet. Ez természetesen fájdalommal, az érintett ízület csökkenő terhelhetőségével, és a közvetlen közelben eredő-tapadó izmok kóros megrövidülésével, azaz kényszertartás kialakulásával jár.

Az ízületi porckopás lehet elsődleges és másodlagos: utóbbira jellemző, hogy mindig megelőzi valamilyen sérülés, gyulladás, nagyfokú igénybevétel, aminek a talaján a későbbiekben kialakul a porckárosodás. Az elsődleges formánál ilyesmiről szó nincs, sokan ezt az öregedéssel járó, élettani elváltozásnak tartják. Fizikailag egyébként mindkét formánál ugyanolyan eltérések figyelhetők meg.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Béres Porcerő Forte+D3-vitamin filmtabletta 90x

    Béres Porcerő Forte+D3-vitamin filmtabletta 90x

    <p><span>A Béres Porcerő FORTE +D<span>3</span>-vitamin filmtabletta</span><span> ízületi betegségben szenvedők különleges táplálkozási igényeihez igazított összetételű, speciális - gyógyászati célra szánt – tápszer C-vitaminnal, D</span><span>3</span><span>-vitaminnal, glükozamin-szulfáttal és kondroitin-szulfáttal.</span></p>

    6 199 Ft

Az elsődleges formánál leginkább érintettek a teherviselő, nagyon igénybevett ízületek, mint a térd, a csípő, a derék és a kéz ízületei, míg a másodlagosnál, értelemszerűen, az érintett ízület károsodik.

A betegség tünetei több fázisban jelentkeznek: az első stádiumban csak az igénybevételt követően, az ízület pihentetése alatt jelentkezik a fájdalom, a kór előre haladtával már a terhelés folyamán, először csak annak legelején, később már végig a terhelés alatt érezhető. Egy bizonyos szint után a fájdalom állandósul, a mindennapi tevékenységet és a pihenést is jelentősen zavarva, fájdalomcsillapítás válik szükségessé.

Az ízületi porckopás diagnosztizálása szakorvosi feladat, melyben a labor- és képalkotó vizsgálatok elengedhetetlenek, ezért tartós vagy gyakran visszatérő ízületi fájdalom esetén öngyógyítás helyett érdemes segítséget kérni, már csak azért is, mert egy-egy kéretlen jótanács megfogadása néha többet árthat, mint használ. Igazán hatékony eredmény a kezelés terén akkor érhető el, amikor a porcsejtek még nem pusztultak el teljesen, tehát nem a végstádiumban.

Az ízületi kényszertartások izomlazítók adásával, a fájdalom esetenként fájdalomcsillapítók segítségével enyhíthetők. Különösen fontos olyan táplálékkiegészítőket használni, amelyek elősegítik a porcsejtek regenerálódását, ezen túlmenően erősségét is növelik. Vény nélkül, bárki számára elérhetők azok a készítmények is, melyek pontosan azokat az anyagokat tartalmazzák (glükozamino-glikán, glükózamino-szulfát), amelyek a porcsejteket belülről építik vissza. Ennek kicsit „durvább” változata, amikor ezeket a molekulákat injekció formájában, közvetlenül az ízületbe adagolják. Ez persze szakorvosi beavatkozás, és csak a súlyosabb esetekben alkalmazzák.

Az arthrosisok jelentős hányada mindazonáltal meg is előzhető: rendszeres, de nem túl megerőltető testedzés, túlsúly megszüntetése, a gyulladások mihamarabbi adekvát kezelése, a sérülések időben történő felismerése, terápiája. Célszerű már fiatalkorban az ízületek védelmét megerősíteni étrendkiegészítőkkel, a porcsejtek épségének megőrzését célzó, vény nélkül kapható készítményekkel.

Térdsérülések ellátása

Térdsérülések leginkább a manapság nagyon népszerű hobbisportolás közben fordulnak elő.

Mozgás 50 felett

Érdemes-e 50 felett bármilyen mozgásformát elkezdeni? A válasz egyértelműen igen!

A porcsérülések veszélye

Bizonyos térdsérülések felgyorsíthatják a porckopás folyamatát. Előzzük meg!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető.

Térdfájdalom

Nincs olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen ízületi panasza.

Kulcsszavak: , , ,