A nagy ünnepi tiltólista

2019. november 6.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A karácsony alapvetően a szeretteinkkel együtt töltött időről, az ajándékokról és a finomságoktól roskadozó asztalról szól. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy vannak fogások, amiket érdemes elkerülnünk a felhőtlen ünneplés érdekében.

A nagy ünnepi tiltólista

A nagy ünnepi tiltólista

Magyarországon tradicionálisan az ünnepi fogásaink szénhidrátban és zsírban rendkívül gazdagok, ami – bár ízletesebbé teszi az ételeket – kevésbé tesz jót a szervezetünknek, különösen, ha az betegség vagy a kor miatt legyengült. Persze azért, hogy egészségesebb étel kerüljön az asztalra, nem kell teljesen megreformálni a család étkezési hagyományait, de mindenképpen érdemes legalább egy kicsit változtatni az összetevőkön vagy az arányokon. A megszokott ünnepi menüben felszolgálásra kerülő finomságok mindenkire másképpen hatnak, emiatt érdemes odafigyelnünk az ételek kiválasztásakor. Az alábbi tanácsok betartásával elősegíthetjük, hogy az ünnepi vacsorával valóban szebbé tegyük az ünnepi időszakot mindenki számára.

  • Figyeljünk oda a beteg családtagjainkra

A jellemző téli betegségek során családtagjaink szervezete legyengülhet, a testükben gyulladás jelentkezhet és az immunrendszerük a maximális kapacitáson működhet. Érdemes segíteni a gyógyulásukat, vagy legalábbis nem rontani a folyamaton nagyon zsíros vagy fűszeres ételekkel. Ezek ugyanis hozzájárulnak a szervezet gyulladt állapotának súlyosbodásához, illetve olyan többletterhelést jelentenek, ami tovább gyengíti az immunrendszert. Ennek jegyében kerüljük az olajban kisütött fogásokat és a magas cukorbevitelt is.

  • Óvjuk idősebb szeretteinket

Ne feledjük, hogy a legtöbb esetben a korral egyre inkább csökken az immunrendszer ellenállóképessége, így a zsíros és fűszeres ételeket érdemes elkerülni. A magas vérnyomás is gyakoribb jelenség már ilyenkor, aminek szintén rosszat tesz a sok zsír és a túlzott szénhidrát-bevitel. Érdemes módjával fogyasztani a rántott húst, a töltött káposztát vagy a bejglit.

  • Figyeljünk oda gyermekeink szénhidrát fogyasztására

A magas cukorbevitel gyengíti a szervezetet, mert nagy mennyiség esetén gyulladást okozhat a szervezetben, ezzel többletterhelést okozhatunk gyermekünk immunrendszerének. A túlzott süteményfogyasztás továbbá befolyásolhatja az alvási ciklust és az energiaszintet egyaránt. Halak fogyasztása esetén figyeljünk továbbá a szálkákra, hiszen a kisebbek könnyen félrenyelhetik őket.

  • Terhesség az ünnepek alatt?

Az ünnepek során gyakran előkerülnek a legfinomabb desszertborok és pezsgők, melyektől állapotos szeretteinknek minden esetben távol kell tartaniuk magunkat. Érdemes kerülni a cukros, zsíros és túl fűszeres ételeket, de a túlzott tejtermék fogyasztásra is ügyelni kell. A terhesség vége felé különösen fontos a megfelelő pihenés betartása, ezért szolgáljunk fel számukra könnyen emészthető ételeket.

  • Fél szemünk legyen a kedvenceinken

A karácsonyi forgatag kutyáinknak és macskáinknak is remek alkalom egy-egy lepottyanó falat megszerzésére. Tartsuk észben, hogy az édesség, a tészta, a kenyér, illetve bármilyen szokatlan étel megviselheti kis kedvencünk gyomrát, túlzott mennyiségű bevitel esetén pedig akár komolyabb következményei is lehetnek az asztal alatti etetésnek.

A TOP8 veszélyforrás karácsonykor

A TOP8 veszélyforrás karácsonykor

A karácsony minden évben a pihenés, a családdal töltött boldog percek és a finomabbnál finomabb csemegék elfogyasztásának időszaka. Érdemes azonban betartani 8 egyszerű szabályt, hogy véletlenül se rontsuk el téli szabadságunkat.

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

A kávé önmagában nem alkalmas arra, hogy a szervezetünk energia- és tápanyagigényét kielégítse, így nem tekinthető komplett reggelinek. Tehát nem ajánlott éhgyomorra kávét reggelizni, sőt ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja.

Összefüggés a vakbél és a Parkinsok-kór?

Összefüggés a vakbél és a Parkinson-kór között?

Amerikai és svéd kutatók meglepő felfedezésre jutottak: tanulmányuk szerint összefüggés van a vakbél eltávolítása és a Parkinson-kór között.

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

A betegségek súlyosságától függ, hogy mindössze egy kirándulást vagy strandolást kell kihagynunk, vagy olyan komolyak a panaszaink, hogy a teljes vakációt fel kell függesztenünk.

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

A karácsony az év egyik legsűrűbb időszaka. Az ajándékvásárlás, főzés és dekorálás között azonban ne feledkezzünk meg egészségünkről sem, és készüljünk fel arra, ha valamilyen gyógyszerre lenne szükségünk. Mutatjuk, melyek a legfontosabbak!

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában