A menopauza tünetei

A menopauza tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Menopauza alatt azt az utolsó havi vérzést követő időszakot értjük, melyet nem követ újabb vérzés fél – egy éven belül.

A menopauzát közvetlenül megelőző időszakban a petefészek hormonegyensúlya felborul, menopauzát követően ezen hormonok szintje minimálisra csökken, a petefészek funkciók folyamatosan csökkennek, megszűnnek. Erre a jelentős hormonális változásra a női szervezet jellegzetes, időnként nagyon kellemetlen tünetekkel reagál, sőt akár veszélyes betegségek is kialakulhatnak.

Tünetek

Kellemetlenek és sajnos nagyon gyakoriak lehetnek a hőhullámok, a kipirulás, az éjszakai izzadás, a gyakori fejfájás, a heves szívdobogásérzés. Ezek az ún. vazomotor tünetek. A nemi szervek valamint a húgyutak sorvadása is megindul a hormonális változások kapcsán. Emiatt hüvelyszárazság, hüvelyi gyulladások alakulhatnak ki, melynek következtében viszketést tapasztalhatunk, valamint fájdalmas lehet a közösülés is. Vizelési panaszok, vizeletcsepegés, húgyúti gyulladások szintén előfordulhatnak. A bőr, a haj, a körmök szárazzá, törékennyé válhatnak.

Hangulati ingadozások, ingerlékenység, depresszió, alvászavarok is kísérői lehetnek a menopauza körüli hormonváltozásoknak. Csökkenhet a libido is. A csontszövet állománya is csökken, csontritkulás alakulhat ki, melynek következtében gyakoribbá válhatnak a csonttörések, melyek jelentős életminőség csökkenést okozhatnak. Menopauza után a nőknél megemelkedik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata az ösztrogének vérzsírokra kifejtett hatása következtében, melyek életveszélyes szövődmények, például szívinfarktus kialakulásához vezethetnek.

Mi segíthet?

A menopauza tüneteinek enyhítésére hatékony hormonpótló terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek az életminőséget, a fent említett panaszokat jelentősen javítják. A szív- és érrendszeri betegségek valamint a csontritkulás megelőzésében különösen hatékony lehet a hormonpótlás. Fontos azonban, hogy ezeket a szereket rendszeres orvosi felügyelet mellett, személyre szabottan, a lehető legkisebb dózisban, a lehető legrövidebb ideig használjuk, mivel nem megfelelő alkalmazásuk veszélyekkel is járhat, fokozódhat a mellrák kockázata. Gyógyszertárakban kaphatóak ösztrogén tartalmú helyileg ható készítmények a menopauza tüneteinek csökkenésére. A különböző hüvelykrémek, gélek, zselék hidratálnak, nedvesítő, síkosító, bőrnyugtató hatásúak. Ezzel csökkenthetőek a hüvelyszárazság okozta tünetek. Léteznek lokálisan ható szerek, melyek a vizelettartási zavarok esetén segítenek. Ez esetben a gáttorna is hasznos.

A szójabab tartalmú étrendkiegészítők fitoösztogéneket tartalmaznak, ezzel természetes módon segítenek a menopauza kellemetlen tünetein.

Az egészséges életmód (a rendszeres testmozgás; az egészséges táplálkozás - a szója természetes ösztrogénforrás; a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése) szintén elengedhetetlen a jó közérzet megőrzéséhez.

2014. szeptember 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek