A lumbágó okai és kezelése

2019. október 9.

Kapcsolódó tünetek:

hátfájdalom

Az éles, derékba nyilalló fájdalmat hívjuk lumbágónak, ami egyre több ember mindennapjait nehezíti meg. Az életkor előrehaladtával sajnos egyre gyakoribb: a 30 és 60 évesek 60-80 százalékánál fordul elő.

A lumbágó okai és kezelése

A lumbágó okai és kezelése

Mi a lumbágó?

A lumbágó egy latin eredetű szó, melynek jelentése derékfájdalom. Az elnevezés azonban csalóka, hiszen a probléma máshol is okozhat panaszokat. Az érintettek gyakran a végtagjaikban is érzik a fájdalmat. Ekkor persze az elnevezés is változik kissé, mert ilyenkor lumboischialgiáról beszélünk. Fontos továbbá megemlíteni, hogy ez nem egy betegség, hanem inkább egy tünet, aminek a hátterében számos ok állhat.

Legtöbb esetben teljesen hirtelen, majdhogynem a semmiből lép fel a kínzó fájdalom, ami gyakran más betegség velejáró tünete. A krónikus hátfájással ellentétben a lumbágó során jelentkező fájdalom annyira intenzív, hogy az érintettek sokszor mozdulni sem képesek. Ezt gyakran a csigolyák közt található ízületek blokádja vagy egy esetleges izomzúzódás okozza, ami akkor alakulhat ki, ha például rosszul emelünk meg valami nehezet vagy hirtelen mozdulunk. Néha már az ágyból történő kikelés során is mozdulhatunk olyan rosszul, hogy hirtelen belénk nyilall a fájdalom.

Mi okozhatja?

Az okok rendkívül sokrétűek, és az érintettek 75 százalékánál sajnos nem is derül ki pontosan, hogy mi váltotta ki őket. Az eredők lehetnek teljesen ártalmatlanok, azonban akár orvosi vészhelyzetet is generálhatnak.

Mivel korunk előrehaladtával a gerincünk is öregszik, nagy eséllyel élete során mindenki minimum egyszer meg fogja tapasztalni a lumbágó által okozott kínzó fájdalmat. Mint sok minden másra, erre is nagy hatással van az életvitelünk és az étkezésünk, így ezek a tényezők is nagy befolyással vannak arra, hogy egyáltalán lesz-e lumbágónk, illetve ha igen, mikor. A folyamatos, monoton terhelés, a gyenge hátizomzat, a rossz táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás és a túlsúly az ágyéki csigolyák és a köztük levő porckorongok nagy ellenségei, aminek következtében különböző elváltozások jöhetnek létre, melyek növelhetik a lumbágó kialakulásának az esélyét.

A lumbágó leggyakoribb okai:

 • porckorongsérv
 • a csigolyák kisizületeinek kopása
 • csontritkulás
 • ízületi porckopás
 • gerincferdülés
 • merev hátizmok
 • kereszt-csípőcsonti ízület kopása
 • belső szervek megbetegedése (pl. prosztata, húgyhólyag betegségei, nőgyógyászati problémák)
 • tályog
 • daganat
 • lelki okok

Kezelés

A lumbágót rengeteg módon lehet kezelni. A terápia célja a fájdalmak enyhítése, illetve megszüntetése. Annak érdekében, hogy az orvosok elérjék ezt a célkitűzést, meg kell találniuk a probléma okát. A tüneti kezelés csak rövid ideig hatásos, hiszen amíg nem derül ki, hogy mitől alakul ki a lumbágó, addig újra meg újra szembesülni fogunk a kínzó fájdalommal. Sőt mi több, egy idő után akár krónikussá is válhat a helyzet. Lássuk a különböző kezelési módokat.

Manuális mobilizáció

Akkor javallott ez a kezelés, ha a csigolyák vagy az ízületek blokkolva vannak. A manuális mobilizáció során a csigolyák és az ízületek mobilitását úgy hozzák vissza, hogy azokat ismét helyrerakják. Ezt csak szakképzett személy végezheti el, ellenkező esetben akár komoly károk is okozhatók ezzel a módszerrel.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres készítmények gyorsan enyhítik a fájdalmat, így az érintettek könnyebben mozognak, ami segíti a gyógyulást. Ennek a kezelési formának azonban csak akkor van hosszú távú hatása, ha a lumbágó kialakulásának középpontjában az izomgörcs áll.

Mozgásterápia

Lumbágó esetén eleinte a pihenés javasolt, de a későbbiekben sokat javíthat az érintettek állapotán, illetve a kiújulás gyakoriságán, ha speciális gyógytornára járnak. A megelőzésben sokat segíthet a hátgimnasztika, amivel erősíteni tudjuk a hátizmokat.

Melegítés

Az érintett terület melegítésével ellazulnak az ott található izmok. Ehhez használhatunk melegítő párnát vagy tapaszt. Viszont a túlzottan forró vagy hosszan tartó melegítés veszélyessé is válhat, mert növeli az ideggyulladás kialakulásának kockázatát.

Relaxációs terápia

Az olyan relaxációs eljárások, mint a masszázs, az akupunktúra és a kiropraktika szintén képesek enyhíteni a tüneteken, illetve a fájdalmon, így nagymértékben képesek támogatni a konzervatív kezelési módszereket.

A gerincsérv tünetei

A gerincsérv tünetei

A gerincsérv egy rettentő fájdalmas betegség, ami a leggyakrabban gerincoszlopunk ágyékcsigolyáinak a területén figyelhető meg. A tüneteket ajánlott komolyan venni, hiszen legrosszabb esetben bénuláshoz is vezethetnek.

A porckorongsérv jelei

A porckorongsérv jelei

Fáj a háta? Zsibbad a keze? Bizsereg a lába? Gondolnia kell a porckorongsérv fennállásának lehetőségére is! De mi a porckorongsérv, más néven gerincsérv és mik a tünetei?

A hátfájás okai és kezelése

A hátfájás okai és kezelése

A hátfájás nagyon gyakori probléma, ami több dologból is eredhet. Jó pár oka lehet annak, ha az Ön háta rendszeresen fáj, feszül.

Derékfájdalom – Mi a legjobb mozgásforma?

Derékfájdalom – Mi a legjobb mozgásforma?

A háziorvosok nagyon gyakran találkoznak erős, elhúzódó derékfájással, hiszen az emberek nagy részénél életük során legalább egyszer előfordul ez a probléma és nem is csak az idősebb korosztályt érinti. De milyen mozgásforma ajánlott a fájdalom enyhítésére és a baj megelőzésére? Egyáltalán szabad-e mozgatni a derekunkat, amikor nagyon fáj?

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Összes cikk Mozgásszervi problémák témában