A leggyakoribb allergiát kiváltó okok

A leggyakoribb allergiát kiváltó okok
  1. Pollen
A sokakat érintő pollenallergia főleg a tavaszi-nyári időszakban, azon belül is leginkább a szeles napokon okozhat gondokat, de az enyhe időjárás miatt már télen is érezhetjük a pollen szemcsék által kiváltott irritációt. A növények, fák virágzása által okozott allergia tüsszögéssel, orrfolyással, viszkető, könnyező szemekkel jár. Kezeléseként különböző gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, ezen kívül orr- és szemcseppek könnyíthetnek állapotunkon.
  1. Háziállatok
Bár a köznyelvben állatszőr allergiaként ismerjük leginkább, nem csak az állatok bundája vagy tolla az, amely a kellemetlenséget előidézheti. Az állatok nyálában, faggyúmirigyeiben vagy vizeletében található fehérjék is sok esetben váltanak ki allergiás reakciót. A betegség lassan is kialakulhat, így ha allergiássá válunk kedvencünkre, mindenképpen tegyük hálónkat állatmentes övezetté, fürdessük az állatot rendszeresen, és dobjuk ki a padlószőnyeget.
  1. Poratka
A porallergia okozója bizony nem a szabad szemmel látható, takarítással eltüntethető porréteg a polcainkon, hanem a poratkák mikroszkopikus méretű beszáradt széklete. Mivel fő táplálékaik az emberekről lehulló elhalt hámsejtek, gombák, valamint pollenek, figyeljünk oda az alapos takarításra. A poratkák leggyakrabban az ágyneműben, függönyökön, padlószőnyegen és a plüssállatokon élnek. Ha allergiásak vagyunk, használjunk hipoallergén párnahuzatot, és hetente mossuk az ágyneműt.
  1. Rovarcsípések

Allergiás reakciót főleg a darazsak, méhek és egyes hangyafélék csípése okoz. Ha allergiás akit megcsípett a rovar, azonnal vigyük orvoshoz, mivel akár életveszélyes tünetek is felléphetnek nála. Amennyiben nem vagyunk érzékenyek, csípés esetén alapesetben elég a helyi, tüneti kezelés is. Azonban ha bármilyen allergiás reakcióra jellemző tünetet tapasztalunk (nehéz nyelés, nagymértékben, nagy kiterjedésben feldagadt, kipirosodott bőr, szédülés, fáradtság, alacsony láz), forduljunk orvoshoz.
  1. Étel
Fontos elkülöníteni az ételallergiát és az ételintoleranciát. Míg az előbbi sokkal veszélyesebb, akár halálos kimenetelű reakciót is kiválthat, addig az utóbbi jelenségnek az immunrendszerhez nincsen köze, csupán kellemetlenségeket okoz. A leggyakoribb ételallergiák a tej, a kagyló, a mogyoró és a gabona fogyasztásához kapcsolhatók. Az élelmiszerre adott heves reakciók már pár perccel az elfogyasztás után jelentkezik, és igen súlyos tüneteket (hányás, nyelési nehézség, asztma) okoz. Kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiásak lehetünk. Ha mégis baj történt, az antihisztaminokkal kezelhető. Életveszély esetén pedig epinefrin injekció szükséges.
2018. június 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink