A hüvelykapszuláról

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

A hüvelykapszuláról

huvelykapszula301Az egészséges hüvelyflóra és a hüvely pH-jának egyensúlya az első számú biztosítéka annak, hogy a hölgyek elkerüljék a hüvelyi fertőzéseket. A női hüvelyben természetes körülmények mellett nagyjából tízféle mikroorganizmus biztosítja a hüvely egészségét. A hüvelyflóra talán legfontosabb tagjai a Lactobacillusok (Döderlein flóra). A Lactobacillusok azon hatásmechanizmus útján gátolják egyéb, káros mikroorganizmusok túlszaporodását, hogy – többek között – tejsavat termelnek.

A Lactobacillusok megfelelő működéséhez szükséges az is, hogy a hüvelyfal hámsejtjei cukormolekulát, glükogént termeljenek. A Lactobacillusok a hüvelyhámhoz tapadnak és a hámsejtek által termelt cukormolekulából állítják elő a tejsavat és a hidrogén – peroxidot. Így, természetes körülmények között a hüvely kémhatása savas lesz. A hüvely savköpenyének sérülésmentessége a feltétele annak, hogy a női nemi szervben a kórokozók ne tudjanak elszaporodni. Egészséges hüvely esetében a pH érték 3,8-4,5 között van. Viszonyításként érdemes megjegyezni, hogy a semleges pH érték 7, az emberi bőr pH értéke pedig 5,5. Ez a savas kémhatás nemcsak a bakteriális fertőzések elleni védelemre szolgál, hanem a hüvely normál flórájában is élő baktériumok és élesztőgombák egyensúlyának fenntartására is.

Mi befolyásolja a hüvelyflóra összetételét?

Serdülőkor előtt a Lactobacillusok teljes hiánya jellemző, míg menopauzában és posztmenopauzában szintén változik a hüvelyflóra összetétele, a hormonális változásoknak köszönhetően. Megjegyzendő, hogy menstruáló nőknél a hüvelyben lévő vér lúgos irányba befolyásolja a hüvelyi pH-t. Az ösztrogéntartalmú hormonális fogamzásgátlók alkalmazásánál pedig a sarjadzó gombák aránya nő az egészséges hüvelyflórához képest. Az már köztudott, hogy antibiotikum terápia mellett is felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya. Fokozott szexuális élet is befolyásolja a hüvelyflórát, hiszen a sperma lúgos kémhatása miatt az eredendően savas közeg lúgos irányba tolódhat. A hüvelyflóra egyensúlya megbomolhat túlzott tisztálkodási szokások(pl. indokolatlan és túl gyakori irrigálás)és túl gyakori gombaellenes kezelések hatására is.

A hüvelyflóra egyensúlyának felbomlása mindenképp indokolja – kivált tartós panaszok esetén – az orvosi kivizsgálást, azonban az egyensúly helyreállítására számos vény nélkül kapható készítmény áll rendelkezésre a gyógyszertárakban.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Miért praktikus a hüvelykapszula alkalmazása?

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat. Többek közt felhívhatja a figyelmet az egészségügyi problémára az indokolatlan viszketés, rendellenes hüvelyfolyás észlelése, égő érzet és a hüvelyváladék kellemetlen illata. A vény nélkül megvásárolható hüvelykapszula tartalmazza azokat a tejsav baktériumokat, amelyek a természetes Döderlein flóra tagjai. A kapszula alkalmazásának előnye a kúpokkal és a krémekkel szemben, hogy nem idéz elő „hüvelyi kifolyást”.

A női intim higiénia alapszabályai

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

A hüvelygomba kezelése házilag

A hüvelygomba kezelése házilag

A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja a szúró, viszkető érzést és egyéb kellemetlen tüneteket produkáló hüvelygombát. De mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk egyáltalán otthoni gyógymódokkal?

A hüvelygomba megelőzése

A hüvelygomba megelőzése

Szomorú tény, de a nők 75 százaléka életében legalább egyszer szenved hüvelygombától. Kezelése viszonylag egyszerű, a panaszok viszont annál kellemetlenebbek. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy esélye se legyen ennek a fertőzésnek.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei

A legtöbb nő életében legalább egyszer szenved hüvelygombától, amelynek sajnos több kellemetlen tünete is van. Ha az alábbi panaszokat észleljük magunkon, akkor ajánlott egy nőgyógyász felkeresése.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?