A hüvelykapszuláról

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

A hüvelykapszuláról

huvelykapszula301Az egészséges hüvelyflóra és a hüvely pH-jának egyensúlya az első számú biztosítéka annak, hogy a hölgyek elkerüljék a hüvelyi fertőzéseket. A női hüvelyben természetes körülmények mellett nagyjából tízféle mikroorganizmus biztosítja a hüvely egészségét. A hüvelyflóra talán legfontosabb tagjai a Lactobacillusok (Döderlein flóra). A Lactobacillusok azon hatásmechanizmus útján gátolják egyéb, káros mikroorganizmusok túlszaporodását, hogy – többek között – tejsavat termelnek.

A Lactobacillusok megfelelő működéséhez szükséges az is, hogy a hüvelyfal hámsejtjei cukormolekulát, glükogént termeljenek. A Lactobacillusok a hüvelyhámhoz tapadnak és a hámsejtek által termelt cukormolekulából állítják elő a tejsavat és a hidrogén – peroxidot. Így, természetes körülmények között a hüvely kémhatása savas lesz. A hüvely savköpenyének sérülésmentessége a feltétele annak, hogy a női nemi szervben a kórokozók ne tudjanak elszaporodni. Egészséges hüvely esetében a pH érték 3,8-4,5 között van. Viszonyításként érdemes megjegyezni, hogy a semleges pH érték 7, az emberi bőr pH értéke pedig 5,5. Ez a savas kémhatás nemcsak a bakteriális fertőzések elleni védelemre szolgál, hanem a hüvely normál flórájában is élő baktériumok és élesztőgombák egyensúlyának fenntartására is.

Mi befolyásolja a hüvelyflóra összetételét?

Serdülőkor előtt a Lactobacillusok teljes hiánya jellemző, míg menopauzában és posztmenopauzában szintén változik a hüvelyflóra összetétele, a hormonális változásoknak köszönhetően. Megjegyzendő, hogy menstruáló nőknél a hüvelyben lévő vér lúgos irányba befolyásolja a hüvelyi pH-t. Az ösztrogéntartalmú hormonális fogamzásgátlók alkalmazásánál pedig a sarjadzó gombák aránya nő az egészséges hüvelyflórához képest. Az már köztudott, hogy antibiotikum terápia mellett is felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya. Fokozott szexuális élet is befolyásolja a hüvelyflórát, hiszen a sperma lúgos kémhatása miatt az eredendően savas közeg lúgos irányba tolódhat. A hüvelyflóra egyensúlya megbomolhat túlzott tisztálkodási szokások(pl. indokolatlan és túl gyakori irrigálás)és túl gyakori gombaellenes kezelések hatására is.

A hüvelyflóra egyensúlyának felbomlása mindenképp indokolja – kivált tartós panaszok esetén – az orvosi kivizsgálást, azonban az egyensúly helyreállítására számos vény nélkül kapható készítmény áll rendelkezésre a gyógyszertárakban.

Miért praktikus a hüvelykapszula alkalmazása?

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat. Többek közt felhívhatja a figyelmet az egészségügyi problémára az indokolatlan viszketés, rendellenes hüvelyfolyás észlelése, égő érzet és a hüvelyváladék kellemetlen illata. A vény nélkül megvásárolható hüvelykapszula tartalmazza azokat a tejsav baktériumokat, amelyek a természetes Döderlein flóra tagjai. A kapszula alkalmazásának előnye a kúpokkal és a krémekkel szemben, hogy nem idéz elő „hüvelyi kifolyást”.

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

Hüvelyfolyás - okok és kezelése

Hüvelyfolyás – okok és kezelés

A hüvelyfolyás természetes jelenség mindaddig, amíg a színe, állaga, mennyisége meg nem változik.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

Mindent a hüvelyflóráról

A hüvelyflóra fontos szerepet tölt be a kórokozókkal szembeni védelemben.