A hüvelygombásodás megelőzése

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás, viszketés

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

A hüvely gombás fertőzését a Candida albicans gombák túlszaporodása okozza. A Candida jelenléte önmagában nem számít kóros állapotnak, hiszen e gomba a hüvely normál flórájában is megtalálható.

A hüvelygomba tünetei

hogyan_elozheto_meg-a-huvelygombasodas_nkA hüvelyflóra alaphelyzetben enyhén savas közeg meglétét jelenti, amely a hüvelyben lévő Lactobacillusok termelte tejsavnak köszönhető. Amennyiben a hüvely flórája sérül, a Lactobacillusok száma csökkenhet, teret adva a Candida albicans gombáknak – és más kórokozóknak is.

A hüvely gombás fertőzésére több tényező is hajlamosít:

 • Kezeletlen cukorbetegség / diabétesz;
 • antibiotikumok szedése, kemoterápia;
 • túlsúlyosság, szénhidrátban túlságosan bőséges étrend;
 • menstruáció megléte, menopauza, az immunrendszer diszfunkciója;
 • nem megfelelő (túlzott vagy teljesen elégtelen) intim higiénia

A hüvely gombás fertőzésének tünetei

Hüvelygombára utaló tünet lehet a bőséges, fehér, sűrű, sok esetben túrószerű hüvelyváladék. Az érintettek a hüvelyben és a szeméremtájékon jelentkező irritációra (viszketés, égő, csípő érzés) panaszkodnak, amelyet a bőr és a nyálkahártya vörössé és érzékennyé válása kísérhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Vagilact Q Pharma hüvelytabletta 10x

  Vagilact Q Pharma hüvelytabletta 10x

  <p>A hüvelytabletta összetevői (lactobacillus, tejsav, izofl avonok) gyorsítják a hüvelyfertőzés gyógyulását, valamint enyhülést nyújtanak a felborult hüvelyfl óra tüneteivel szemben.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  4 099 Ft

Mit tehet a hüvelygomba megelőzése érdekében?

A kellemetlen tünetekkel járó fertőző betegség megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő intim higiénia. Az intim testrészek folyamatos tisztán tartása ugyanakkor ne jelentsen túlzásba vitt tisztálkodást, mivel a kozmetikumok túlzott használata is károsan befolyásolhatja a hüvelyflórát. A patikákban is kapható intim tisztálkodási szerek a legmegfelelőbbek a hüvely sérülékeny pH-értékének. A hüvely túlzott irrigálása (hüvelyöblítés) szintén kedvez a hüvelygomba kialakulásának, ezért ez is kerülendőnek számít.

Olyan betegségek alatt és után, amelyek esetében antibiotikum-kúra szükséges a gyógyulás érdekében, nagyobb a gombás fertőzés kockázata, ilyenkor tejsavas irrigálást alkalmazhat a patikákban recept nélkül elérhető termékek használatával (ám ezt is maximum heti 1-2 alkalommal).

Amennyiben a hüvelygomba kellemetlen tünetei jelentkeznek, a kezelésre a patikákban – szintén recept nélkül – kapható kúpok, zselék, krémek és kenőcsök már egy-egy használat után is gyógyulást eredményezhetnek. Az ön számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztásához kérje ki gyógyszerésze, kezelőorvosa véleményét. A kezeléssel egyidőben tanácsos a partnert is kezelni, hogy a további felülfertőződésnek elejét vegyük.

Ha a gombás fertőzés egymás után több alkalommal is jelentkezik, mindenképpen alapos orvosi kivizsgálás szükséges, hogy a háttérben álló egyéb kórképeket (pl. cukorbetegség) k

A női intim higiénia alapszabályai

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

A hüvelygomba kezelése házilag

A hüvelygomba kezelése házilag

A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja a szúró, viszkető érzést és egyéb kellemetlen tüneteket produkáló hüvelygombát. De mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk egyáltalán otthoni gyógymódokkal?

A hüvelygomba megelőzése

A hüvelygomba megelőzése

Szomorú tény, de a nők 75 százaléka életében legalább egyszer szenved hüvelygombától. Kezelése viszonylag egyszerű, a panaszok viszont annál kellemetlenebbek. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy esélye se legyen ennek a fertőzésnek.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei

A legtöbb nő életében legalább egyszer szenved hüvelygombától, amelynek sajnos több kellemetlen tünete is van. Ha az alábbi panaszokat észleljük magunkon, akkor ajánlott egy nőgyógyász felkeresése.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?