A hüvelygombásodás megelőzése

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás, viszketés

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

A hüvely gombás fertőzését a Candida albicans gombák túlszaporodása okozza. A Candida jelenléte önmagában nem számít kóros állapotnak, hiszen e gomba a hüvely normál flórájában is megtalálható.

A hüvelygomba tünetei

hogyan_elozheto_meg-a-huvelygombasodas_nkA hüvelyflóra alaphelyzetben enyhén savas közeg meglétét jelenti, amely a hüvelyben lévő Lactobacillusok termelte tejsavnak köszönhető. Amennyiben a hüvely flórája sérül, a Lactobacillusok száma csökkenhet, teret adva a Candida albicans gombáknak – és más kórokozóknak is.

A hüvely gombás fertőzésére több tényező is hajlamosít:

 • Kezeletlen cukorbetegség / diabétesz;
 • antibiotikumok szedése, kemoterápia;
 • túlsúlyosság, szénhidrátban túlságosan bőséges étrend;
 • menstruáció megléte, menopauza, az immunrendszer diszfunkciója;
 • nem megfelelő (túlzott vagy teljesen elégtelen) intim higiénia

A hüvely gombás fertőzésének tünetei

Hüvelygombára utaló tünet lehet a bőséges, fehér, sűrű, sok esetben túrószerű hüvelyváladék. Az érintettek a hüvelyben és a szeméremtájékon jelentkező irritációra (viszketés, égő, csípő érzés) panaszkodnak, amelyet a bőr és a nyálkahártya vörössé és érzékennyé válása kísérhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Canesbalance hüvelygél 7x5ml

  Canesbalance hüvelygél 7x5ml

  <div class="paragraph-box "> <div class="paragraph-box-text "> <p>A Canesbalance klinikailag bizonyítottan képes hatékonyan kezelni a bakteriális vaginózis tüneteit azáltál, hogy helyreállítja a normális pH-értéket és a természetes környezetet a hüvelyben.</p> <p> </p> </div> </div>

  3 769 Ft helyett:3 199 Ft

Mit tehet a hüvelygomba megelőzése érdekében?

A kellemetlen tünetekkel járó fertőző betegség megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő intim higiénia. Az intim testrészek folyamatos tisztán tartása ugyanakkor ne jelentsen túlzásba vitt tisztálkodást, mivel a kozmetikumok túlzott használata is károsan befolyásolhatja a hüvelyflórát. A patikákban is kapható intim tisztálkodási szerek a legmegfelelőbbek a hüvely sérülékeny pH-értékének. A hüvely túlzott irrigálása (hüvelyöblítés) szintén kedvez a hüvelygomba kialakulásának, ezért ez is kerülendőnek számít.

Olyan betegségek alatt és után, amelyek esetében antibiotikum-kúra szükséges a gyógyulás érdekében, nagyobb a gombás fertőzés kockázata, ilyenkor tejsavas irrigálást alkalmazhat a patikákban recept nélkül elérhető termékek használatával (ám ezt is maximum heti 1-2 alkalommal).

Amennyiben a hüvelygomba kellemetlen tünetei jelentkeznek, a kezelésre a patikákban – szintén recept nélkül – kapható kúpok, zselék, krémek és kenőcsök már egy-egy használat után is gyógyulást eredményezhetnek. Az ön számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztásához kérje ki gyógyszerésze, kezelőorvosa véleményét. A kezeléssel egyidőben tanácsos a partnert is kezelni, hogy a további felülfertőződésnek elejét vegyük.

Ha a gombás fertőzés egymás után több alkalommal is jelentkezik, mindenképpen alapos orvosi kivizsgálás szükséges, hogy a háttérben álló egyéb kórképeket (pl. cukorbetegség) k

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás tünetei, kezelése

A hüvelygyulladás a női szervezet egyik leggyakoribb betegsége, Nem véletlenül, hiszen a hüvelyben lévő érzékeny mikrobiológiai egyensúly könnyen borul fel. Nézzük, honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene.

kellemetlen intim szagok

Kellemetlen intim szagok

Napjainkban szerencsére már nagyon fontos és természetes az intim higiénia, ám még így is előfordul, hogy ezeken a területeken kellemetlen szagok jelentkeznek. Miért fordulnak mégis elő és mit lehet tenni ellenük?

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.