A herpeszvírusok velünk élnek

A herpesz vírusok velünk élnek

Kapcsolódó tünetek:

Mi a herpesz?

A herpesz a bőr, illetve a nyálkahártya betegsége, melyet a herpes simplex vírus (HSV) okoz, és fájdalmas hólyagokhoz vezet. Leggyakrabban az ajkakon jelentkezik, de az orron, a körmökön, a szemeknél és az intim területeken is okozhat problémákat. A legtöbben még gyermekkorukban fertőződnek meg vele a nyálkahártyákon vagy apró bőrsérüléseken keresztül. Sokan vannak azonban, akiknél nem jelentkeznek tünetek, mindössze lappang a vírus a szervezetükben, míg másoknál rendszeresen jelennek meg a bőrükön a betegségre jellemző apró hólyagocskák. Fontos megemlíteni, hogy azok is megfertőzhetnek másokat, akik teljesen panaszmentesek, ugyanis a vírus nem csupán a hólyagokban található meg, a könnyünk és a genitális váladék is tartalmazhatja. Mindezek ellenére a legtöbb esetben nyállal vagy bőrkontaktussal fertőz a vírus. Ráadásul mivel rendkívüli mértékben fertőző, bátran ki lehet jelenteni, hogy majdnem mindenkinek a szervezetében megtalálható. A WHO számításai szerint világszerte az emberek kétharmada megfertőződött már a herpes simplex vírus 1-es típusával, ami elsősorban a fej területén okoz látható tüneteket és panaszokat.

Milyen további herpeszvírusok léteznek?

A korábban említett HSV-1-en kívül létezik még a HSV-2, amit genitális herpesznek hívnak. Ez a vírus leginkább szexuális úton fertőz, elsősorban a nemi szerveknél és a végbélnyílás területén okoz panaszokat és elváltozásokat. Ez a kettő a legismertebb, azonban még hét további humán herpesvírus típus (HHV) létezik: a VZV (Varicella zoster vírus, HHV-3), az EBV (Epstein-Barr vírus, HHV4), a CMV (Cytomegalovírus, HHV5), illetve még további herpeszvírusok (HHV 6A, 6B, 7 és 8.)

Mit tehetünk a herpesz ellen?

Nagyon sokan már a hólyagok megjelenése előtt érzik, hogy baj van, ugyanis az érintett terület viszket, bizsereg, húzódik, esetleg égő érzést is tapasztalnak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél előbb cselekedjünk. Ha azonnal speciális krémeket vagy vényköteles gyógyszereket kezdünk el alkalmazni, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt, továbbá meggátolhatjuk a vírus elszaporodását. A krémeket egy fültisztító pálcikával ajánlott felvinni, hogy az ujjunkkal ne kenjük szét a kórokozókat.

Mitől függ, hogy okoz tüneteket a herpesz vagy sem?

Míg egyes embereknél nem jelentkeznek panaszok, addig másoknak állandóan meg kell küzdeniük a viszketéssel és a kellemetlen hólyagokkal. A betegség tényleges jelentkezését számos tényező befolyásolja, de leginkább a stressznek van nagy szerepe ebben, továbbá a kimerültség, az alváshiány vagy az ingerültség is kiválthatja. Az ilyen mentális terhek mellett hormonális zavarok vagy változások is befolyásolhatják a betegséget – így például a menstruációs ciklus. Ezeken kívül, továbbá, más fertőzések vagy láz is kiválthatja, és az UV-sugarak is aktiválhatják a vírust. Az érintettek számára épp ezért nagyon fontos a stressz csökkentése, és a fényvédő krémek használata.

Veszélyes a herpeszvírus?

Ritka esetekben akár komoly problémákat is okozhat a herpeszvírus, súlyos esetekben, többnyire agyvelőgyulladást okozva, halálhoz is vezethet. Amennyiben a szemeknél jelenik meg a herpesz, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen akár vakságot is okozhat. Ritkán még agyvelőgyulladás is lehet a következménye egy ilyen fertőzésnek, így mindenféleképpen kérjünk orvosi segítséget, ha láz, fejfájás, beszédzavar, féloldali bénulás, memóriazavar, hallucináció vagy epilepsziás roham jelentkezik.

Miért nem szabadulhatunk meg teljesen a herpeszvírustól?

Annak ellenére, hogy a hólyagokat lehet kezelni, a betegség okozójától nem tudunk megszabadulni. Ennek az oka, hogy miután a vírus egyszer bejutott a szervezetünkbe, elvándorol a ganglionokba, más néven az idegdúcokba, ahol az immunrendszerünk már nem tud ellene mit tenni. A vírus genetikai információja ugyanis bekerül a sejtekbe, de új vírusok nem termelődnek, vagyis azok láthatatlanná válnak az immunrendszerünk számára. Ezt nevezzük lappangási időnek. Utóbbinak azonban vége szakadhat, ha például stressz, láz, esetleg UV-sugarak hatására aktiválódik a vírus. Ekkor szaporodni kezd, szétterjed a szervezetünkben, aminek következtében megjelennek a bőrön az első tünetek.

Hogyan lehet megelőzni a herpeszt?

Megelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy ne használjunk közös dolgokat a tüneteket produkáló betegekkel – se törölközőt, se evőeszközt, se rúzst, illetve amennyire csak lehet, kerüljük a bőrkontaktust. A hólyagok tartalma rendkívül fertőző, ezért olyan fontos, hogy az érintett személy maga se nyúljon hozzájuk, hiszen bárhova átviheti így a kórokozót, megfertőzheti például a szemeit. Amennyiben ez elkerülhetetlen, fokozottan kell figyelni az alapos kézmosásra, továbbá a körömrágást is mellőzni kell. Mivel bőrkontaktus útján bármikor megfertőzhetünk valakit, az érintkezéssel járó sportokat is kerülni kell.
2021. február 18.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek