A herpesz kezelése - 5 szabály, hogyan szabadulhat meg tőle!

A herpesz kezelése - 5 szabály, hogyan szabadulhat meg tőle!

Kapcsolódó tünetek:

Miért jelenik meg a herpesz?

A Herpes simplex vírussal élete során minden ember szervezete találkozik, de csak akkor betegít meg, ha az immunrendszer a találkozás pillanatában gyenge. Az első fertőződés általában már 4 éves kor előtt megtörténik, és az esetek nagy részében tünetmentesen lezajlik. Ugyanakkor a vírus a szervezetben lappangva egy életen át benne marad. A szervezet legyengülése valamilyen betegség, lázas állapot, de akár lelki megrázkódtatás, stressz vagy kimerültség hatására azonban újra aktiválódhatnak a megbújó vírusok. Mivel az immunrendszer ilyenkor nem jól működik, hamarosan észlelhetjük magunkon a herpesz kellemetlen tüneteit.

Hogyan terjed a herpesz?

A vírusnak több fajtája létezik, melyek tüneteket a szájüregben, az ajkakon, a nemi szerveken és ritkán ugyan, de a test bármely helyén okozhatnak. A kórokozók szívósságától és az immunrendszer aktuális állapotától függően különbözhet a betegség lefolyása és a gyógyulás is. Sokan vírushordozók anélkül, hogy tudnának róla, mivel nincsenek tipikus tüneteik, illetve az elváltozások nehezen észrevehető helyen fejlődnek ki, viszont a fertőzést továbbadhatják.

A betegséget megkaphatjuk, ha más poharából iszunk és előttünk herpesz vírust hordozó használta, mivel nyálkahártya- vagy bőrkontaktus útján is terjed. Segíti a kórokozók szervezetbe jutását, ha a bőrfelület sérült pl. valaki harapdálja az ajkát. Veszélyforrás a testkontaktus, az intim együttlét, a csókolózás is, mert a testváladékok is hordozói ennek a szívós vírusnak.

A herpesz jelei

Herpeszre utalnak a bőrön és a nyálkahártyán megjelenő piros, égő és viszkető csoportos kis hólyagocskák, melyekben először vízszerű, majd sárgás váladék gyűlik össze. Kísérő tünet lehet az adott helyhez tartozó nyirokcsomók érzékenysége és megnagyobbodása is. A hólyagok egy idő után kifakadnak, helyükön kis seb keletkezik, ami nagyjából egy-két hét alatt gyógyul meg.

A herpesz kezelésének 5 szabálya

1. szabály

Az orvosok azt tanácsolják, hogy a kezelést már az első jelekkel – bizsergés, feszítő, égő érzés – egy időben el kell kezdeni, mert ha várunk a hólyagok megjelenéséig, már késő.

2. szabály

A herpesz kezelése tüneti, hiszen a vírusokat a szervezetből eltüntetni a tudomány mai állása szerint még nem lehetséges, de ha az első jeleknél azonnal elkezdjük a kezelést aciclovir hatóanyagot tartalmazó szerrel, az aktuális tünetek kordában tarthatók, a gyógyulás felgyorsítható, ha időben kezdjük a kezelést, a hólyagok kijövetele is meggátolható.

3. szabály

A hólyagokat nem szabad vakargatni, meg kell várni, míg azok elszáradnak és helyük begyógyul. Ha mégis lejön a hólyagfedél, fertőtlenítsük és alkalmazzunk hámosító kenőcsöt.

A hólyagokat semmiképpen ne nyomkodjuk, mert a benne levő folyadék fertőző, ráadásul, ha piszkáljuk, elfertőződhet, nehezebben fog gyógyulni!

4. szabály

Ne kísérletezzünk otthoni szerekkel, mert nem igaz, hogy a fogkrém, az ecet vagy a citromlé gyógyítja a herpeszt!

5. szabály

Ha szeretne tenni a herpesz megelőzéséért, szedjen C-vitamint, amely hatékonyan bevethető a vírusok elleni küzdelemben, akárcsak a cink!

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink