A herefájdalom háttere

A herefájdalom háttere

Kapcsolódó tünetek:

A here és a mellékhere gyulladása

A kórokozók az esetek többségében nemi aktus közben jutnak a férfi húgyútba. Amennyiben a húgycsőgyulladást nem kezelik időben, előbb prosztatagyulladás, majd elhanyagolt esetben mellékhere-gyulladás jön létre.

Ennek vezető tünete a mellékhere duzzanata és erős fájdalma. A here ökölnyire is megduzzadhat, vörössé válhat, sokszor láz kíséri. Kezelés hiányában az egész mellékhere és here gennyesen beolvadhat, tályogossá válhat.

A mellékhere-gyulladás megelőzhető a húgycsőbe került kórokozók okozta fertőzés mielőbbi kezelésével, ennek hatására néhány nap alatt megszűnik a fájdalom és a láz, csökken a duzzanat.

A mellékherék gyulladása viszonylag gyakori, a heregyulladás jóval ritkábban alakul ki. Az esetek döntő többségében vírusos fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) szövődményeként gyulladhat be a here, amennyiben a vírus a vérárammal oda is eljut. Ez meddőséget okozhat a későbbiekben.

Heredaganatok

A heredaganatok viszonylag ritkák, ennek ellenére a fiatal férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganatai közé sorolhatók. Műtéti eltávolítás után végzett sugárkezeléssel eredményesen gyógyíthatók.

A heredaganatok legjellemzőbb tünete a here fájdalommentes megnagyobbodása, ami időnként húzó érzéssel járhat. Rosszabb a helyzet, ha a kicsi, de igen rosszindulatú heredaganatot még nem ismerik fel, de a köhögés, fogyás miatt végzett vizsgálatoknál illetve tüdőszűrés kapcsán kiderül, hogy már áttéteket adott a tüdőbe.

Ha a vizsgálatkor heretumort fedeznek fel, a here és a hozzátartozó herezsinór minél nagyobb részének mielőbbi eltávolítása válik szükségessé.

Here visszértágulat

Míg a jobb oldali herevéna a hasüreg fő vénájába, a bal oldali herevéna a jobb oldali vesevénába ömlik. Ezért a baloldali herevezeték vénái kitágulhatnak, ezt nevezik orvosi nyelven varicokelének.

A betegség fő tünete, hogy hosszabb állás vagy emelés után a here felett a herezacskó bőre alatt tapinthatók a tágult vénák, melyek miatt romlik a here vérkeringése, megnő a szövetek hőmérséklete. Ez a spermiumtermelés romlásához, a here károsodásához vezethet.

A varicokele a here és a herevezeték megtapintása során egyértelműen megállapítható, szükség esetén ultrahangvizsgálat végezhető.

A visszértágulat kezelésében a műtéti megoldások a legeredményesebbek a tágult vénákat vagy a here felett, vagy még magasabban, a vesevénába való becsatlakozás mellett lekötik. A műtétet követően a korábban csökkent megtermékenyítő képesség rendszerint javul.

A here vízsérve

Ha a herét körülvevő burkok között folyadék szaporodik fel, herevízsérv, orvosi nevén hidrokele jön létre. Mindkét oldalon előfordulhat. Kialakulásában szerepet játszhat a mellékhere gyulladása vagy sérülése, de általában nem lehet kideríteni az okát. Fokozatosan növekszik, kezdetben tojásnyi, de lassan akár emberfejnyire is megnőhet.

Fő tünetei a duzzanat, a többnyire enyhe, húzó jellegű, tompa fájdalom, de nagyra növekedve akár a mozgást is akadályozhatja.

A vízsérv kezelésében próbálkoznak a folyadék tűvel való leszívásával, de ilyenkor mindig javasolt a hereburkokat összeragasztó, speciális gyógyszer beadása is, különben a folyadék hamarosan újratermelődik és a hidrokele kiújul. A gyógyszer beadása esetén is gyakran kiújul a hidrokele, ezért a műtéti kezelés ritkán válik elkerülhetővé. Ennek során a folyadékot leeresztik, a tágult hereburkokat eltávolítják. A műtéti eredmények jók, a panaszok rövid időn belül megszűnnek.

2016. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek