A fogerózió jelei, okai és megelőzése

A fogerózió jelei, okai és megelőzése

Kapcsolódó tünetek:

Melyek a fogerózió jelei?

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot. Alig észrevehetően fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás.  Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona). Félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszűri, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás.  Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetőség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre.

Mi okozhatja?

A savas hatást okozhatják savas ételek és italok: gyümölcsök, különösen a citrusfélék, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, vitamin készítmények, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok, bor, de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség: pl. reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés, alkoholizmus következményeként is. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy magok rágása) erősen kophat a zománc réteg. Jelentősen gyorsítja a zománcréteg pusztulását a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása is.

Hogyan előzhető meg az erózió?

Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

  • Savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával fogyasszunk, és ne tartogassuk a szájban, ne kortyolgassuk hosszan, hanem gyorsan nyeljük le, esetleg használjunk szívószálat!
  • Ne fogyasszunk rendszeresen szénsavas üdítőitalokat!
  • Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása!
  • Étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
  • Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük le, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.
  • Cukormentes rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztás.
  • Szájápolásra fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrémet, szájvizet) érdemes használni.
  • Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét ajánlunk és kevésbé koptató fogkrémet.
  • Mindig minden fogfelszínt tisztítsunk meg, a fogak közötti területeket fogselyemmel, fogköztisztító kefével!
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek