A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

2018. december 1.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás

Elérkezett a hideg idő, ezzel pedig a megfázások időszaka. Ilyenkor a legkisebbekről sem feledkezhetünk meg, akik még nem tudnak maguktól orrot fújni, így ha bedugul az orruk, nekünk kell rajtuk segíteni. Lássuk, hogy mi ennek a legkönnyebb módja.

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

A kisbabák védekező rendszere még nem olyan kifejlett, mint a felnőtteké, így sokkal nagyobb a rizikó, hogy megfáznak, ha pedig bedugul az orruk, akkor sokat szenvednek, sőt mi több, még az étkezésükre és az alvásukra is hatással lehet. A bébik pedig még nem tudnak a szájukon lélegezni, ezért náluk még fontosabb az orrdugulás megszüntetése. Az alábbi öt tipp segíthet abban, hogy mit tegyünk, ha be van dugulva a kisbabánk nózija.

  1. Kiszáradás meggátlása

Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy odafigyeljünk csemeténk folyadékbevitelére. Nagyon fontos, hogy elegendőt igyon, hiszen ezáltal kevésbé tud kiszáradni a nyálkahártyája. Adhatunk neki vizet, de főzhetünk neki finom kamillateát vagy más teát is, amit kisbabák is fogyaszthatnak. Amennyiben kiszárad a szája, a vazelin a legjobb választás.

  1. Orrcsepp használata

Orrcseppet recept nélkül is tudunk vásárolni a gyógyszertárban, azonban otthon is készíthetünk. Ehhez mindössze sóra és vízre lesz szükségünk. Az oldat elkészítése nem komplikált, így érdemes kipróbálni. Első lépésként melegítsünk meg egy bögre vizet, majd a langyos vízben oldjunk fel egy negyed vagy fél teáskanál sót. Ezután egyesével csepegtessünk 3 cseppet a langyos oldatból minden orrlyukba, majd a kifolyó orrváladékot töröljük le egy meleg, nedves kendővel.

  1. Orrszívó használata és a hát óvatos paskolása

Mivel a kisbabák nem tudják fújni az orrukat, egy orrszívó használatával, illetve a hátuk óvatos ütögetésével segíthetünk nekik, hogy minél előbb megszabaduljanak az orrváladéktól. Ha bébink nagyon nehezen viseli az orrszívó használatát, akkor próbáljuk megnyugtatni: beszéljünk hozzá, esetleg énekeljünk neki gyerekdalokat. Ha egyáltalán nem tudjuk megnyugtatni, akkor érdemes egy későbbi időpontra halasztani az orrszívást. Fontos, hogy az orrszívót minden használat után tisztítsuk meg.

  1. Páratartalom növelése

A száraz levegő csak tovább ronthat a helyzeten, így ajánlott a gyerekszoba párásítása, ugyanis a nedves levegő fellazítja az orrváladékot. Amennyiben nincsen párásító készülékünk, tegyünk nedves ruhákat, törölközőket vagy egy vízzel teli tálat a radiátorra.

  1. Nyugalom

A felnőttekhez hasonlóan a kisbabáknak is sok nyugalomra van szükségük, ha betegek, épp ezért fontos, hogy olyan környezetet teremtsünk nekik, ahol háborítatlanul tudnak pihenni. Ne ilyenkor kezdjünk nagytakarításba. Inkább bújjunk össze kisbabánkkal, hogy érezze az illatunkat és a testünk melegét, ezáltal is növeljük a biztonságérzetét és nyugalmát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben az orrfolyást könnyen tudjuk otthon kezelni, azonban ha köhögés is társul hozzá, amely több nap után sem múlik el, vagy szürkés sárgás az orrváladék színe, akkor javasolt orvoshoz fordulnunk. Ebben az esetben feltehetőleg egy olyan fertőzést kapott el a kisbabánk, amit gyógyszerekkel szükséges kezelnünk. Természetesen láz esetén is kérjünk orvosi segítséget.

A helyes orrszívás csecsemőknél

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

Az orrszívó porszívó a gyerekek és szülők közös rémálma, mely hangos és ijesztő. Pedig az egyik leghasznosabb találmány a kicsik egészségmegőrzésének érdekében.

Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

A várandósságtól valósággal ragyogunk - mondják sokan, mert valóban tele van szépséggel és örömmel, de ott vannak sajnos a terhesség furcsa mellékhatásai is, amikről talán még nem is hallott.

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

Mikor, miért és hogyan használja az orrszívót?

Orrdugulás babáknál

A csecsemők orrszívása majdhogynem kötelező a felülfertőzés elkerülése érdekében!

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában