4 munka, ami növeli a rák esélyét

2018. szeptember 27.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

Vannak ránézésre is veszélyesnek tűnő munkahelyek és munkakörök, azonban újfent kiderült, hogy nem szabad csak látszat alapján ítélkezni. Akad több olyan foglalkozás is, amelyről nem is gondolnánk, mennyire ártalmas lehet egészségünkre nézve.

4 munka, ami növeli a rák esélyét

4 munka, ami növeli a rák esélyét

Manikűrös

Tökéletes formára reszelt és gyönyörűen festett körmeink bizony igazi egészségügyi kockázatot jelentenek manikűrösünk, műkörmösünk számára. Manikűrözés közben ugyanis a szakmában dolgozók folyamatosan méreganyagokkal vannak körbe véve, ezek pedig bőrükön keresztül beszívódnak, illetve a körömreszelés közben keletkező porszemcsékre is ráragadnak, amelyeket utána könnyedén belélegeznek. Ezzel a szakma dolgozóinál nem csak a rák, hanem különféle légúti betegségek, sőt akár reproduktív problémák kialakulásának is jelentősen megnő a kockázata. Ha manikűrösként dolgozunk, kiemelten fontos, hogy munka közben hosszú ujjú ruházatot, védőkesztyűt és maszkot is viseljünk. A szalon legyen jól szellőző és figyeljünk oda a gyakori kézmosásra is.

Tűzoltó

Mintha a lángok, a füst és az összeomló épületek nem jelentenének már így is elég kockázatot, a tűzoltóknak ezeken az életveszélyes akadályokon kívül még a rák kialakulásának megemelkedett esélyével is szembe kell nézniük. Sőt, a betegség az egyik vezető elhalálozási ok az életmentők között. Munkájuk során rengeteg olyan mérgező anyagot lélegeznek be, mely műanyagok vagy egyéb szintetikus anyagok, esetleg vegyszerek égése közben keletkezik. Tanulmányok szerint a tűzoltók körében az átlagos mértéknél amúgy is nagyobb valószínűséggel fordul elő rákos megbetegedés, azonban a rák bizonyos fajtáinak – a hereráknak vagy a mezoteliómának – kockázata akár meg is duplázódhat az azbeszt nevű anyaggal való gyakori találkozás miatt.

Éjszakai műszakban dolgozók

Nem csak a sugárzás és a méreganyagok okozhatnak rákot, hanem egy olyan egyszerű dolog is, mint biológiai ritmusunk megzavarása. Amikor éjszakai fényben – vagy erős fényű képernyők előtt ­–dolgozunk, akkor is növeljük a betegség kialakulásának kockázatát. Sejtjeinknek ugyanis szüksége van a ’lámpaoltásra’, számukra a fény nélküliség úgy működik, mint egy újra indító gomb. Ha pedig nem kapják meg a szükséges sötétséget a pihenéshez, egy c-myc nevű onkogén aktivizálódik és gyülemlik fel bennük, amely a tumorok növekedését ösztönzi. Az éjszakai munkások védelmének érdekében tudósok már dolgoznak olyan gyógyszeres megoldáson, amely a fényre érzékeny sejteket célozza.

Minden ülőmunkát végző

Újabb példája annak, hogy nem csak az amúgy is veszélyesnek tűnő foglalkozások betegíthetnek meg. Német kutatók eredményei szerint azok között ugyanis, akik a nap nagy részét ülve töltik el, a végbélrák kockázata 24 százalékkal, míg a méhtestrák veszélye 32 százalékkal magasabb. Az arányok pedig minden, munkaidőn felül is üléssel töltött 2 órában 8 százalékkal emelkednek. Úgy találták, a rizikón nem segít az sem, ha hetente párszor edzünk a rengeteg üldögélés mellett. Az egyetlen megoldásnak az látszik, ha minél gyakrabban felállunk és megmozgatjuk testünket, különösen étkezések után.

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

10 dolog, amit rákkeltőnek hittünk, pedig nem is az

Az elmúlt évtizedekben több anyagról, ételről és italról derült ki, hogy rossz hírük ellenére ártalmatlanok, és a korábban feltételezettekkel ellentétben nem okoznak rákos elváltozásokat. Ismerje meg ezeket a tételeket.

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Ez a meglepő dolog kapcsolatban állhat a rákkal

Egy amerikai tanulmány szerint az átlagosnál magasabb emberek esetében nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen daganatos megbetegedés alakul ki.

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

Hemangióma – a jóindulatú érdaganat

A hemangióma – vagy más néven burjánzó erek – egy jóindulatú érdaganat, mely csecsemőknél és felnőtt korban egyaránt előforduló jelenség. Nézzük most a legfontosabb tudnivalókat róla!

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Elkészültek a tumorokat pusztító nanorobotok

Kifejlesztették az első, teljesen autonóm DNS robotrendszert, mely a jövőben nagyban hozzásegíthet többféle precíz gyógyszer- és rákterápia megvalósításához.

egyre több a ráktúlélő

Egyre több a ráktúlélő

Egy idén publikált jelentés szerint szerencsére egyre többen élik túl a rákot és ezzel globálisan is javultak a ráktúlélés esélyei. Az egyes országok és régiók között azonban nagy különbségek is lehetnek.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában