4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

2018. szeptember 25.

A reggeli kávéfőzéstől kezdve a munkába induláson keresztül az esti rendrakásig mindennap több száz dolgot csinálunk, amihez testünk mozgatására van szükség. Ezek közül néhány komoly következményekkel járhat izmaink egészségére nézve.

4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

4 mindennapi mozdulat, mely később fájdalommal járhat

Beülni a kocsiba

Szinte nem is vesszük észre, de autónk méretétől függően minden be- és kiszállás alkalmával kissé megcsavarodik a testünk. Ekkor derékból szállunk ki, aminek következményeit főként akkor érezhetjük, ha ezt naponta több alkalommal is megtesszük. A derék, a csípő és hátunk alsó területén található izmok, sőt a térdízületek is könnyedén meghúzódnak a megerőltetéstől. Ennek elkerülése érdekében legközelebb használjuk támaszként az autó ajtajának kilincsét vagy a kormánykereket, és karizmainkkal is segítsük a felállást.

Ülés

Sokunk végez ülőmunkát, amelynek több káros hatása is van egészségünkre nézve. A rendszeresen ülő pozícióban töltött órák ugyanis nem csak a derék és a nyakizmok fájdalmához, hanem magas vérnyomáshoz, szív és érrendszeri problémákhoz is vezethetnek. Kiemelten fontos emiatt, hogy rendszeresen nyújtóztassuk meg, mozgassuk át testünket a munkaidő közben is: állítsunk be telefonunkon jelzést 30-40 percenként. Ha megszólal, álljunk fel, sétáljunk körbe az irodában, nyújtózzunk egyet.

Elpakolás a polcokra

Amikor nehéz tárgyakat emelünk a fejünk fölé – például a tányérokat, edényeket rakunk a konyhaszekrényekbe –, könnyedén húzhatjuk meg derekunkat, nyak- és vállizmainkat. Azért, hogy ez ne történjen meg – főleg ne minden nap –, rendszerezzük szekrényeinket és polcainkat úgy, hogy a gyakran használt, súlyos dolgok alacsonyabban legyenek. Ha ez nem megoldható, szerezzünk be egy kis fellépőt vagy sámlit, hogy ne kelljen fejünk fölé nyúlni levételükkor.

Kiugrani az ágyból

Néha egészen furcsa pozíciókat vesz fel a testünk alvás közben. Ezek miatt reggel úgy érezhetjük, merevek vagyunk, vagy nem volt pihentető az éjszakánk. Ha ilyen állapotban kipattanunk az ágyból, az könnyen végződhet akár több izom meghúzódásával. Ezért ha így ébredünk fel, először inkább lassan nyújtsuk meg testünket: körözzünk egy kicsit csuklóinkkal, bokáinkkal, majd háton fekve lassan nyújtózzunk ki egész testünkkel.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A hátfájdalom 10 lehetséges oka

A hátfájdalom 10 lehetséges oka

Manapság egyre többen küzdenek folyamatos hátfájdalommal. Számos ok miatt alakulhat ki a kellemetlenség. Nézzük 10 olyat, amire lehet, hogy nem is gondolnánk.

6 eset, amikor az izomfájdalom rossz előjel lehet

6 eset, amikor az izomfájdalom rossz előjel lehet

Legtöbb esetben az izomfájdalom nem több egy pár napig tartó kellemetlenségnél. Azonban van, amikor komolyabb dologra utal.

5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

Mutatunk néhány természet nyújtotta fájdalomcsillapítót, melyet bármikor használhat, és nagy valószínűséggel otthonában is megtalál.

Fájdalomcsillapítás krém vagy tabletta

Fájdalomcsillapítás: krém vagy tabletta?

Gyakran nyúlunk fájdalomcsillapító krémek után, ha valami sajog. Jól tesszük, hiszen nem kell elviselnünk a fájdalmat. Az ízületi panaszok esetében pedig fontos is a fájdalomcsillapítás. De ha a krém nem elég hatékony, váltsunk-e gyógyszerre?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában