Vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek

Kapcsolódó tünetek:

Mindig megfontoltan válasszunk gyógyszert

Ma már a betegek öngondoskodása egy nagyon jól ismert és bevált módszer, a betegek bizonyos panaszok esetén nem mennek az orvoshoz tanácsért. Ez viszont igen nagy felelősséget tesz a páciensek és a patikai kiszolgálók vállára. Gyógyszerekről hozunk döntést, meggondoltnak kell lennünk!

Mielőtt arról döntünk, hogy milyen fájdalomcsillapítót válasszunk panaszainkra, fontos néhány alapvető dolgot tisztáznunk. A következő lista minden egyes elemére érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk: mi a fájdalom típusa, mióta áll fent az adott fájdalom, kezelték-e már korábban valamilyen gyógyszerrel, a beteg életkora, a kísérőbetegségek, amikkel a beteg rendelkezik és az egyéb állandó gyógyszerek amiket szed. A legjobb, ha röviden megbeszéljük ezeket a kérdéseket az expediálóval (gyógyszertári kiszolgáló személyzet), ők képzett szakemberek, akik segítenek eligazodni a termékek között és megtalálják a beteg számára legmegfelelőbb megoldást.

Paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítás

Sokféle hatóanyag áll ma már rendelkezésünkre orvosi utasítás nélküli fájdalomcsillapításra. Ilyen hatóanyagok közé tartozik például a paracetamol. Ez a hatóanyag gyerekek és felnőttek számára is elérhető, ezen felül pedig nagyon jól tolerálható idős és egyéb gyógyszereket szedők számára. Viszont rendkívül fontos, hogy ez csak az előírt dózisban van így, túladagolás esetén nagyon komoly mellékhatásokat is okozhat. Mindig szükséges ellenőrizni, hogy nem használunk-e olyan kombinált terméket, amely már tartalmaz paracetamol hatóanyagot. Jellemzően ezen termékek kategóriájába tartoznak a megfázásra, influenzára használt forróitalok.

Non-steroid gyulladásgátló gyógyszerek

Igen elterjedt az úgynevezett non-steroid gyulladásgátló gyógyszerek használata a különböző fájdalmak csillapítására. Ezek a gyógyszerek nem csak a fájdalmat, de a háttérben lévő gyulladást is csökkentik. Ezen kategóriába sorolhatóak például a diklofenákot vagy ibuprofént tartalmazó készítmények. Ezeket a gyógyszereket lehet fogfájás, fejfájás, migrén, mozgásszervi fájdalmak és menstruációs panaszok esetén használni, de akár még megfázás vagy influenza esetén a láz csillapítására is alkalmasak. Néhány szempontot azonban mindenképp érdemes ezeknél a készítményeknél is szem előtt tartani. Ilyen elsősorban a szedésnek az időtartama, mivel ezek a gyógyszerek 3-4, esetenként 10 napig használhatóak. Ezen felül bizonyos betegségek esetén nagyobb odafigyelést igényelnek, ilyen lehet a fekélyes panasz vagy éppen a szívelégtelenség. Érdemes még a gyógyszer kiszerelését is figyelembe venni, mert a lágykapszulák például jóval hamarabb csökkentik a fájdalmat és sokszor a gyomrot is jobban kímélik, mint a hagyományos filmtabletták.

Helyi alkalmazású fájdalomcsillapítók használata

Mozgásszervi fájdalom kezelésében a helyi alkalmazású fájdalomcsillapítók használata javasolt elsőkörben. Ezekből a termékekből a hatóanyagnak csak elenyésző része kerül be a keringésbe és így sokkal kevesebb mellékhatásra kell számítanunk a használat által. Jellemzően ezeket a gyógyszereket hosszabb ideig is alkalmazhatjuk, mint a szájon át szedett készítményeket.

Nagyon fontos, hogy a használat előtt mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és gondosan tartsuk be az abban leírtakat. A gyógyszerek túladagolása és a megadott időnél hosszabb használata kellemetlen, esetenként súlyosabb mellékhatásokat okozhatnak. Kérdéseivel minden esetben forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

Támogatott tartalom
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.
Hungary, 1124 Budapest, Csörsz utca 43.
2023. június 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink