Tudatos táplálkozással is fennállhat az ásványi anyagok hiányállapota

Tudatos táplálkozással is fennállhat az ásványi anyagok hiányállapota

Kapcsolódó tünetek:

Könnyen előfordulhat, hogy a változatos táplálkozás sem elegendő ahhoz, hogy a bevigyük a szervezetünk számára szükséges ásványianyag mennyiségeket. Azonban, ha a létfontosságú elemekből hiányt szenvedünk, arra egyre erőteljesebb fizikai és mentális tünetekkel reagálhatunk.

Megnövekedett szükséget

Kiegyensúlyozott táplálkozással a legtöbbször elegendő mennyiséget biztosíthatunk szervezetünk számára nélkülözhetetlenül fontos ásványi anyagokból; azonban előfordulhat, hogy az optimális szükséglet – akár nagy mértékben – megemelkedik. A magnéziumtartalékok gyorsabban ürülhetnek ki például fokozott fizikai terhelés, erős izzadás, stressz, rendszeres alkoholfogyasztás esetén, de többet kell fogyasztani terhesség vagy szoptatás során is.

Érdemes tudni, hogy idősebb korban csökken a felszívódása, vagyis ugyanolyan bevitel mellett kevesebbet képes belőle hasznosítani a szervezet. Számos kórkép, illetve gyógyszer is befolyásolhatja a magnézium felszívódását vagy gyorsítja a kiürítését: gyomor-, bélrendszeri-, illetve szívbetegségek, magas vérnyomás,

A gyógyszerek közül például bizonyos antibiotikumok, gyomorsavtermelést csökkentésére vagy daganatos betegségek kezelésére alkalmazott készítmények is befolyással lehetnek a magnézium felszívódására vagy a szervezetből való kiürítésre.

Magnéziumhiány tünetei

Mivel a magnézium az egyik legfontosabb ásványianyag a szervezetünk számára, ezért, ha nem viszünk be belőle elegendő mennyiséget, számos alapvető élettani funkciónk sérülhet. Hatással van többek között az energiatermelő folyamatokra, a fehérjeszintézisre, a vércukorra, vérnyomásra, az izom-, a csont- és idegrendszer fenntartására, valamint a szívműködésre is. A magnézium hiányára a szervezet jellemzően először megnövekedett fáradtságérzettel és alvászavarral hívja fel a figyelmet, majd egyre gyakoribbá válhat a fejfás, fokozódhat a stressz, de előfordulhat szorongás, étvágytalanság, hányinger, izomgörcsök, izomremegések, hátfájás, keringési zavarok és a szokatlanul erős szívdobogás is.

Optimális káliumszükséglet

A kálium szintén gyorsan kiürülhet a szervezetből, pedig ugyancsak létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezet számára. Szükség van rá az idegrendszeri jelek továbbításához, az izom-összehúzódásokhoz, elősegíti a sejtek energiaellátását, hozzájárul a sav-bázis egyensúlyhoz, valamint szabályozza a szívritmust és a vérnyomást is. A kálium hiányállapot leggyakrabban vízhajtók szedése mellett fordul elő, valamint hányással vagy hasmenéssel járó betegségek kapcsán, amelyek során szintén egyszerre nagyobb mennyiség távozik a szervezetből. A kálium hiányállapot előfordulhat továbbá különböző krónikus emésztőszervi betegségek esetén, illetve olyan intenzív izzadásnál, amelyet nem követ megfelelő ionpótlás. Hiánya esetén szintén túlzott fáradékonyság, gyengeség, izomgörcsök és izomgyengeség, vagy súlyos esetben szívritmuszavar és izombénulás jelentkezhet, valamint a székrekedések is jellemzőek lehetnek. 

Magnézium- és káliumpótlás

Bár az egészséges táplálkozással – például zöldleveles zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztásával – nagyobb mennyiségű magnézium- és kálium vihető be a szervezetbe. A különböző okokból megnövekedett szükséglet esetén érdemes célirányos pótlást alkalmazni. Ehhez a gyógyszertárakban elérhetőek olyan kombinált készítmények, amelyek egyszerre tartalmaznak káliumot és magnéziumot is. Ezek, a gyorsan felszívódó formában szedhető ásványi anyagok elősegítik a szervezet számára szükséges, egyenletes, bevitelt, így alkalmazásukkal nagy mértékben csökkenthető a magnézium és kálium hiánybetegségek kialakulásának a kockázata.

 

Támogatott tartalom
Richter Gedeon Nyrt.
1103 Budapest, Gyömrői út 19–21.
Forrás: hazipatika.com
2023. június 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink