Tőzegáfonya: csak, ha baj van!

2016. november 3.

A leggyakoribb urológiai megbetegedés a húgyhólyag-gyulladás.

A nők kb. 80%-a legalább egyszer átesik élete során a “felfázáson”, melyet a hólyagba jutott baktériumok okoznak. Húgyúti fertőzésben nem csak nők és férfiak, de elég gyakran kisgyermekek is szenvednek.

A húgyhólyag gyulladás tünetei életkoronként eltérőek lehetnek. A húgycső vagy hólyag gyulladása sokszor nem okoz tüneteket, és pár napon belül magától is elmúlik. Az alsó húgyutak gyulladásának kellemetlen tünetei: gyakori vizelési inger, a vizelés fájdalommal és égő érzéssel jár, előfordulhat hőemelkedés, alhasi fájdalom, a vizelet zavaros, kellemetlen szagú, esetleg véres.

Mi a fertőzés ok?

Mivel a végbél és a húgycső – nőknél a hüvely nyílása – igen közel fekszik egymáshoz, ezért a vastagbélben (természetesen) jelenlevő baktériumok (pl. E.coli, Klebsiella, Proteus, Enterobacter) könnyedén bejuthatnak és elszaporodhatnak a húgycsőben. Nem csak baktériumok, de vírusok, paraziták és gombák is okozhatnak gyulladást. A fertőzés lehet szexuális eredetű – a szexuálisan aktív nőknél partnerváltás esetén gyakoribb -, de a megbetegedést elősegíti például az immunhiányos állapot, a cukorbetegség, a tisztálkodás hiányossága, vagy nem megfelelően végzett tisztálkodás, terhesség, katéterviselés, húgyutak születési rendellenessége, stb.tozegafonya301

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Jutavit Tőzegáfonya Aranyvessző filmtabletta 100x

    Jutavit Tőzegáfonya Aranyvessző filmtabletta 10...

    <p>A JutaVit Tőzegáfonya 800mg*+Aranyvessző kivonat Tőzegáfonya (Vaccinium Macrocarpon) kivonatot és aranyvessző (Solidago Virgaurea) kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő. Az aranyvessző hozzájárul a húgyutak egészségéhez.</p>

    2 249 Ft

Megelőzés és kezelés

Csökkenthetjük a fertőzés kockázatát, ha a lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok helyett pH semleges szappant használunk, betartjuk a megfelelő higiénés szabályokat a WC használat során, erősítjük immunrendszerünket. Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, hideg évszakokban tartsuk melegen az alhas és a derék tájékát, ügyeljünk rá, hogy a lábunk ne fázzon.

A patikában és drogériában kapható tőzegáfonya kapszula rendszeres szedésével szintén megelőzhetjük a húgyuti fertőzéseket. Bizonyított, hogy rendszeres, napi fogyasztása csökkenti a fertőzés kialakulásának kockázatát, a már meglévő betegség gyógyulási idejét jelentősen lerövidíti és mérsékli a fellépő kellemetlen tüneteket.

Ha mégis észleljük magunkon a gyulladás tüneteit, fontos a bő folyadékbevitel (csapvíz, ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcstea cukor nélkül), alkalmazhatunk melegvizes borogatást az alhasi fájdalmak csökkentése céljából, vehetünk gyógynövényes, meleg ülőfürdőt (kamilla, zsurlófű). Ha pár nap (2-3) alatt nem múlnak el a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy antibiotikumos kezelés szükségeltetik.

A nyári felfázás okai és kezelése

Nyáron a felfázás és annak kellemetlen tünetei, a gyakori vizelési inger, a csípős vizelet, alhasi fájdalom sok nőnél jelentenek gyakori problémát .

A hölgyek réme: a felfázás - Így előzd meg vagy kezeld!

A hölgyek réme: a felfázás – Így előzd meg vagy kezeld!

Hogyan előzhetjük meg, és hogyan kezeljük a felfázást?