Toxikus sokk-szindróma

2015. április 8.

Korábban a tamponhasználattal hozták összefüggésbe a tünetegyüttest.

Toxikus sokk-szindróma

toxik301Azt tudni kell, hogy nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak nőknél tapasztalható toxikus sokk-szindróma.

A menstruáció, azaz a havonta jelentkező hüvelyi vérzés alatt (is) fontos a szeméremtest tisztán tartása, ezért napi 1-2 alkalommal le kell mosni. A hüvely irrigálása ebben az időszakban kifejezetten ellenjavallt. A menstruáció során a másik fontos dolog a szivárgó vér felitatásáról történő gondoskodás, erre manapság a nők az egészségügyi betétet vagy a hüvelytampont alkalmazzák. Bő vérzés esetén a tisztasági betétet, enyhébb esetben a tampont ajánlott használni, de mindkettő egyéni döntés alapján használható a menstruáció idején.

A szindróma nem köthető a tamponhasználathoz

A toxikus sokk-szindrómát eleinte a tamponhasználattal hozták összefüggésbe. A betegség először a ’80-as években kapott nagy nyilvánosságot az Egyesült Államokban annak ellenére, hogy nem csak a tamponhasználó nőknél, sőt férfiaknál is előfordul.

Az esetek fele a tampont használó nők körében jelentkezik. A szindrómát a hüvelyben, a méhnyakban és a tamponban található, valamint a menstruációs vérben elszaporodó baktériumok (pl. Staphylococcus aureus) által termelt méreganyagok okozzák az arra fogékony nőknél.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tünetek

Gyanakodni kell toxikus sokk-szindrómára, ha tamponviseléskor vagy utána

 • hasmenéssel járó láz,
 • hányás,
 • fejfájás,
 • izomfájdalom,
 • torokfájás,
 • bőrpír;
 • vérnyomáscsökkenés jelentkezik.

A szindrómát a több szervet érintő a normálistól eltérő működés jellemzi:

 • emésztőrendszeri tünetek,
 • vérbőség a nyálkahártyában,
 • központi idegrendszeri károsodás,
 • vese- vagy májelégtelenség,
 • csökkenő vérlemezke szám (thrombocytopenia).

Megelőzni kell

A toxikus sokk-szindróma az esetek többségében gyógyítható, ha időben felismerik és a diagnózis felállítása után gyorsan intenzív kezelést kap a beteg. A végzetes kimenetelű esetek nagyrészt a késői orvoshoz fordulás vagy a diagnózis késői felállítása miatt történtek. Ha felmerül a gyanúja a toxikus sokk-szindrómának, azonnal forduljunk orvoshoz!

Fontos a tampon időben történő cseréjéről gondoskodni. Nem szabad több órán, esetleg napon át fennhagyni a tampont, mert az melegágya lehet a kórokozóknak és súlyos toxikus sokk-szindróma kialakulásához vezethet.

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.

Mindent a hüvelyflóráról

A hüvelyflóra fontos szerepet tölt be a kórokozókkal szembeni védelemben.

Hüvelyi fertőzések

Hüvelyi fertőzések

Nincs olyan nő, aki élete során legalább egyszer ne szenvedne hüvelyfertőzéstől.