Tippek az ünnepi étkezéshez

2015. december 4.

Ünnepek idején sokan a túleszik magukat, eltérnek a mindennapi étkezéstől.

unnepi_etkezes301Nagyon sok embernek a hétköznapi táplálkozása sem kielégítő sőt, egysíkú és egészségtelen, ez az ünnepek alatt még fokozottabb lehet.

Az ünnepek alatt olyan ételeket eszünk, melyeket az év más szakában vagy a hétköznapokban nem: nehéz, zsíros, megterhelő fogások követik egymást, s ezek bizony emésztési panaszokat okozhat. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor az ételintolerancia vagy –allergia is „napirendre” kerül, s bizony ezek a teljes emésztőrendszerre hatással vannak.

A gyomor esetében a refluxból kifolyólag léphetnek fel panaszok, ezek mértéke függ az elfogyasztott édesség, zsíros, megterhelő étel mennyiségétől. A zsíros ételek egyébként túlzott epeürülést okoznak, s ez növelheti a tünetek gyakoriságát, valamint súlyosságát.

A bélflóra kiegyensúlyozott működésének zavara kiterjedt hasi panaszokat okozhat, megélénkült gázosodás, fájdalom, hasmenés, de akár székrekedés formájában is. A bélflóra felel a védekező képességért is, így annak épsége rendkívül fontos.

Hasznos tippek a ünnnepi lakomákhoz

  • Étkezzünk lassan, rágjunk meg alaposan minden falatot!
  • Naponta ötszöri étkezés ünnepekkor is javasolt, egy-egy szaloncukor is étkezésnek számít, úgyhogy figyeljünk az adagokra.
  • Törekedjünk arra, hogy minden étkezés tartalmazzon friss gyümölcsöt vagy zöldséget!
  • Lehetőleg mindennap mozogjunk alkalmanként legalább 30 percet!
  • Az ünnepi ételek közé illesszük be a halat is, mely bővelkedik fehérjében!
  • Az ünnepi idején javasolt probiotikumokat fogyasztani, ezekben benne vannak azok a jótékony baktériumok, melyek segítségével ellensúlyozhatjuk a helytelen táplálkozás okozta panaszokat.
  • Amennyiben alkoholt is iszunk, javasolt homok- vagy máriatövist tartalmazó étrendkiegészítőt fogyasztani,, ez segíti az alkohollebontásban.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

A reflux kezelése

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.

A gyomorégés 5 lehetséges oka

Így kezelje a gyomorégést!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!