Tippek az ünnepi étkezéshez

2015. december 4.

Ünnepek idején sokan a túleszik magukat, eltérnek a mindennapi étkezéstől.

unnepi_etkezes301Nagyon sok embernek a hétköznapi táplálkozása sem kielégítő sőt, egysíkú és egészségtelen, ez az ünnepek alatt még fokozottabb lehet.

Az ünnepek alatt olyan ételeket eszünk, melyeket az év más szakában vagy a hétköznapokban nem: nehéz, zsíros, megterhelő fogások követik egymást, s ezek bizony emésztési panaszokat okozhat. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor az ételintolerancia vagy –allergia is „napirendre” kerül, s bizony ezek a teljes emésztőrendszerre hatással vannak.

A gyomor esetében a refluxból kifolyólag léphetnek fel panaszok, ezek mértéke függ az elfogyasztott édesség, zsíros, megterhelő étel mennyiségétől. A zsíros ételek egyébként túlzott epeürülést okoznak, s ez növelheti a tünetek gyakoriságát, valamint súlyosságát.

A bélflóra kiegyensúlyozott működésének zavara kiterjedt hasi panaszokat okozhat, megélénkült gázosodás, fájdalom, hasmenés, de akár székrekedés formájában is. A bélflóra felel a védekező képességért is, így annak épsége rendkívül fontos.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

  Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml

  <p>A Normaflore belsőleges szuszpenzió a bél normál flórájához tartozó, nem patogén Bacillus clausii spóráit tartalmazó készítmény. Alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását annak különbözó eredetű károsodása esetén. A készítmény kedvezően befolyásolja az immunrendszert, valamint antitoxikus hatású.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div>

  3 199 Ft

Hasznos tippek a ünnnepi lakomákhoz

 • Étkezzünk lassan, rágjunk meg alaposan minden falatot!
 • Naponta ötszöri étkezés ünnepekkor is javasolt, egy-egy szaloncukor is étkezésnek számít, úgyhogy figyeljünk az adagokra.
 • Törekedjünk arra, hogy minden étkezés tartalmazzon friss gyümölcsöt vagy zöldséget!
 • Lehetőleg mindennap mozogjunk alkalmanként legalább 30 percet!
 • Az ünnepi ételek közé illesszük be a halat is, mely bővelkedik fehérjében!
 • Az ünnepi idején javasolt probiotikumokat fogyasztani, ezekben benne vannak azok a jótékony baktériumok, melyek segítségével ellensúlyozhatjuk a helytelen táplálkozás okozta panaszokat.
 • Amennyiben alkoholt is iszunk, javasolt homok- vagy máriatövist tartalmazó étrendkiegészítőt fogyasztani,, ez segíti az alkohollebontásban.

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.