Tippek az ünnepi étkezéshez

2015. december 4.

Ünnepek idején sokan a túleszik magukat, eltérnek a mindennapi étkezéstől.

unnepi_etkezes301Nagyon sok embernek a hétköznapi táplálkozása sem kielégítő sőt, egysíkú és egészségtelen, ez az ünnepek alatt még fokozottabb lehet.

Az ünnepek alatt olyan ételeket eszünk, melyeket az év más szakában vagy a hétköznapokban nem: nehéz, zsíros, megterhelő fogások követik egymást, s ezek bizony emésztési panaszokat okozhat. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor az ételintolerancia vagy –allergia is „napirendre” kerül, s bizony ezek a teljes emésztőrendszerre hatással vannak.

A gyomor esetében a refluxból kifolyólag léphetnek fel panaszok, ezek mértéke függ az elfogyasztott édesség, zsíros, megterhelő étel mennyiségétől. A zsíros ételek egyébként túlzott epeürülést okoznak, s ez növelheti a tünetek gyakoriságát, valamint súlyosságát.

A bélflóra kiegyensúlyozott működésének zavara kiterjedt hasi panaszokat okozhat, megélénkült gázosodás, fájdalom, hasmenés, de akár székrekedés formájában is. A bélflóra felel a védekező képességért is, így annak épsége rendkívül fontos.

Hasznos tippek a ünnnepi lakomákhoz

  • Étkezzünk lassan, rágjunk meg alaposan minden falatot!
  • Naponta ötszöri étkezés ünnepekkor is javasolt, egy-egy szaloncukor is étkezésnek számít, úgyhogy figyeljünk az adagokra.
  • Törekedjünk arra, hogy minden étkezés tartalmazzon friss gyümölcsöt vagy zöldséget!
  • Lehetőleg mindennap mozogjunk alkalmanként legalább 30 percet!
  • Az ünnepi ételek közé illesszük be a halat is, mely bővelkedik fehérjében!
  • Az ünnepi idején javasolt probiotikumokat fogyasztani, ezekben benne vannak azok a jótékony baktériumok, melyek segítségével ellensúlyozhatjuk a helytelen táplálkozás okozta panaszokat.
  • Amennyiben alkoholt is iszunk, javasolt homok- vagy máriatövist tartalmazó étrendkiegészítőt fogyasztani,, ez segíti az alkohollebontásban.
8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

A reflux kezelése

Olyan módszereket mutatunk, melyekkel kezelhető a refluxbetegség.