Térdfájdalom

2014. szeptember 2.

Kapcsolódó tünetek:

térdfájdalom

Nincs olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen ízületi panasza.

Sokak szerint egyenesen az emberi faj fejlődéstörténete során bekövetkezett felegyenesedés állhat enneaterdfajdalom301k hátterében. Való igaz: ez a történelmi pont egyben biológiai forradalom is volt a szervezet tartóoszlopának is nevezett gerinc, szélesebb körben pedig a csont- és ízületi rendszer evolúciója szempontjából. A megváltozott testtartás következtében bizony előbukkannak olyan problémák, melyekkel négy lábon mászkáló őseinknek bizonyára nem kellett számolniuk.

Az emberi test vázát alkotó csontoknak és ízületeknek igen nagy erőbehatásoknak kell a nap szinte 24 órájában megfelelni, és ez persze, egy idő után nyomot hagyhat. Ezen ízületek közül is az egyik leginkább terhelt terület a térd. Így nem csodálkozhatunk, ha egy szép napon térdünk fájdalmával ébredünk. De milyen elváltozások okozhatnak a térdben fájdalmat?

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz 20x3,95g

    Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz 20x3,95g

    <p>A Dona az egyéb nem szteroid gyulladásgátlók és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik. A Donát az enyhe-középsúlyos térdízületi gyulladás (térdízületi oszteoartritisz) tüneteinek az enyhítésére használják.</p>

    3 999 Ft

Az egyik leggyakoribb jelenség a térdízületet alkotó porcok elsődleges vagy másodlagos (korábbi károsító hatás – pl. sérülés, gyulladás) kopása, mely kezelés nélkül fokozódó, szinte állandó erőteljes fájdalomhoz és akár jelentős mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

Térdfájdalmat okozhat azonban a terület akutan zajló, gyulladásos folyamata, legyen az ízületi, vagy csont eredetű. Ezeket vírusok, baktériumok (pl. a Lyme kór okozója, a Borrelia Burgdorferi, vagy a szifiliszért felelős Treponema pallidum) okozzák, legyengült immunrendszerű betegeknél (pl. kemoterápia után, vagy AIDS betegségben szenvedőknél) akár gombák is felelőssé tehetők.

Térdfájdalmat okozhatnak a térd belső hajlatában, az ízület környékén kialakuló, folyadékkal teli tömlők, az ún. ciszták – ezek közül az egyik leggyakoribb a Baker-ciszta. Ennek megoldása rendszerint a ciszta eltávolítása.

Az ízületi tokot alkotó tömlő falának gyulladása, illetve az ínszalagok túlerőltetése, húzódása szintén a térd fájdalmát okozhatják. Ilyenkor sok esetben a pihentetés, a fizikai kímélet, esetenként gyulladáscsökkentők általános, vagy helyi használata segíthet.

Bizonyos sportot űzők (pl. síelők), ritkábban egy-egy szerencsétlenebb esést elszenvedők körében előfordulhat az ízületet alkotó térdszalagok részleges vagy teljes szakadása, mely akut panaszokkal jár. Ezek kezelése traumatológus vagy ortopédsebész feladata, általában arthroscopos módszerrel történik.

Bizonyos anyagcsere-betegségek, autoimmunbetegségek (rheumatoid arthritis) is állhatnak egy-egy elhúzódó ízületi panasz hátterében, így a sok egyéb lehetséges ok kizárása mellett érdemes belgyógyászati vizsgálatot is kérni.

Fentiekből látható tehát, hogy számos oka lehet kezdődő térdfájdalmunknak. Mivel azonban ezek között akad néhány komolyabb, beavatkozást igénylő kórkép, elhúzódó, vagy intenzív panaszok esetén mihamarabb javasolt szakorvos segítségét kérni, a mihamarabbi pontos diagnózis, és az adekvát kezelés elérése céljából.

Térdsérülések ellátása

Térdsérülések leginkább a manapság nagyon népszerű hobbisportolás közben fordulnak elő.

A porckopás és tünetei

A porckopás a vázrendszert alkotó csontok közti kapcsolatot biztosító ízületek károsodása.

Mozgás 50 felett

Érdemes-e 50 felett bármilyen mozgásformát elkezdeni? A válasz egyértelműen igen!

A porcsérülések veszélye

Bizonyos térdsérülések felgyorsíthatják a porckopás folyamatát. Előzzük meg!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető.