Normális a tavaszi hajhullás – Mérséklő tippek!

2018. március 21.

Kapcsolódó tünetek:

hajhullás

A tél megviseli szervezetünket, így hajunk állapotára is hatással lehet. A tavaszi hajhullás tulajdonképpen normális, de mit tehetünk csökkentésének érdekében?

tavaszi hajhullás

tavaszi hajhullás

A hosszú téli hónapok alatt a hideg időjárás, a meleg és száraz fűtött terek, a megfázások és a kisebb arányú vitaminbevitel bizony megviseli szervezetünket és egészségünket, de még a közérzetünket is. A hűvös irritálhatja bőrünket, a fűtött helyiségekben pedig könnyen kiszáradhat. A betegségekre szedett gyógyszerek, antibiotikumok sem tesznek jót neki, ugyanakkor a vitaminhiány miatt fakó és fénytelen lehet a megjelenése. Nem csak a bőrünkre igaz ez, hanem a fejbőrre és a hajunkra is.

A tavaszi hajhullás okai

Az említett tényezők nem kedveznek hajunk állapotának, különösen az nem, hogy télen gyakran előfordul, hogy nem megfelelő arányban és mennyiségben visszük be a fontos tápanyagokat a szervezetünkbe. Erre a hajhagymák nagyon érzékenyen reagálnak, növekedésük, életciklusuk stagnálhat, ami hajritkuláshoz, hajhulláshoz vezethet. Emellett a kisebb folyadékfogyasztás miatt a káros méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ami ugyanilyen negatívan hat a hajhagymák minőségére és működésére is. Ahogyan az is, ha a hűvösből hirtelen bemegyünk a meleg lakásba. A fejbőr állapotát pedig az is ronthatja, hogy a téli hideg és a fűtött levegő is szárítja, repedezetté teszi, amitől hajlamosabb a korpásodásra, irritációra.

Mit tehetünk a hajhullás ellene?

A hajhullás csökkentésének érdekében egyrészt oda kell figyelnünk a megfelelő tápanyag-bevitelre. Ez egyrészt jelenti a fontos vitaminok pótlását kúraszerűen vitaminkészítményekkel, vagy olyan ételek fogyasztásával, melyen nagyobb arányban tartalmazzák őket. A haj számára fontos vitaminok az A, B, C és E-vitamin. Ezek mellett elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk a cink, vas, jód, szelén, réz, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, vagy éppen a kén bevitelét. Az ásványi anyagokon kívül a fehérjebevitelre is érdemes ügyelni, hiszen a hajszálak 98%-a fehérjéből épül fel. Annak érdekében, hogy az előbb felsorolt tápanyagok kellő mennyiségben legyenek jelen szervezetünkben, együnk tavasszal sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, halat és egyáltalán: étkezzünk változatosan és igyunk mellé sok folyadékot.

A táplálkozás mellett tavasszal hajunkat kényeztethetjük is különböző rendkívül gazdag és tápláló pakolásokkal, hajolajokkal. Ezek magas koncentrátumban tartalmaznak olyan összetevőket, melyek hatékonyan javíthatják a hidegtől gyenge és fakó hajzatot. Ilyen kényeztető kúrát heti egy-két alkalommal tarthatunk és nem kell félni attól, hogy elnehezítené, zsírosítaná a hajat. Ami pedig még fontos: a balzsam használatát most semmiképp ne hanyagoljuk, mert ezzel tehetjük puhává és fénylővé a hajszálak felszínét.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen?

Egy csontritkulás gyógyítására kifejlesztett szer véletlen felfedezett mellékhatása, hogy újjáéleszti a hajhagymákat. Tudósok még tesztelik a vegyületet, de az eddigi eredmények biztatóak.

4 terhesség alatti tévhit, ami ellen lehet tenni

4 terhesség alatti tévhit, ami ellen lehet tenni

A legtöbb kismama végighallgatta már, mekkorát fog nőni a lába, mire világra hozza babáját. Azonban az efféle hiedelmeknek nem szabad feltétel nélkül hinnünk. Összeszedtünk 4 terhesség alatti tévhitet, ami nem teljesen úgy van, ahogyan azt állítják.

Megelőzhető a hajhullás

Megelőzhető a hajhullás?

A kopaszodást genetikai, hormonális és környezeti hatások egyaránt befolyásolják. Az öröklött hajlam ellen sajnos hiába küzdünk, de hatását mérsékelhetjük.

Hajhullás a szoptatás alatt – Így előzheti meg

Hajhullás a szoptatás alatt – Így előzheti meg

Sokan tapasztalják, hogy a terhesség alatt gyönyörűen csillogó, és hihetetlenül dússá váló hajkoronájuk szoptatás alatt elkezd megritkulni. Pánikra semmi ok, ez a jelenség teljesen természetes: a nők 40-50%-át érinti. De megelőzhetjük valahogy?

Egészségügyi problémák a hajhullás mögött

Egészségügyi problémák a hajhullás mögött

Bizonyos mértékű hajhullás természetes dolog, hiszen hajuk megújul, egyes időszakokban intenzívebben cserélődik. Amikor viszont szinte látható ok nélkül következik be nagyobb mértékű hajvesztés, akkor nem árt utánanézni, mi is állhat a hátterében, mert egy egyszerű vitaminhiány mellett akár súlyos betegség is okozhatja.

Összes cikk Életmód témában