Normális a tavaszi hajhullás – Mérséklő tippek!

2018. március 21.

Kapcsolódó tünetek:

hajhullás

A tél megviseli szervezetünket, így hajunk állapotára is hatással lehet. A tavaszi hajhullás tulajdonképpen normális, de mit tehetünk csökkentésének érdekében?

tavaszi hajhullás

tavaszi hajhullás

A hosszú téli hónapok alatt a hideg időjárás, a meleg és száraz fűtött terek, a megfázások és a kisebb arányú vitaminbevitel bizony megviseli szervezetünket és egészségünket, de még a közérzetünket is. A hűvös irritálhatja bőrünket, a fűtött helyiségekben pedig könnyen kiszáradhat. A betegségekre szedett gyógyszerek, antibiotikumok sem tesznek jót neki, ugyanakkor a vitaminhiány miatt fakó és fénytelen lehet a megjelenése. Nem csak a bőrünkre igaz ez, hanem a fejbőrre és a hajunkra is.

A tavaszi hajhullás okai

Az említett tényezők nem kedveznek hajunk állapotának, különösen az nem, hogy télen gyakran előfordul, hogy nem megfelelő arányban és mennyiségben visszük be a fontos tápanyagokat a szervezetünkbe. Erre a hajhagymák nagyon érzékenyen reagálnak, növekedésük, életciklusuk stagnálhat, ami hajritkuláshoz, hajhulláshoz vezethet. Emellett a kisebb folyadékfogyasztás miatt a káros méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetünkben, ami ugyanilyen negatívan hat a hajhagymák minőségére és működésére is. Ahogyan az is, ha a hűvösből hirtelen bemegyünk a meleg lakásba. A fejbőr állapotát pedig az is ronthatja, hogy a téli hideg és a fűtött levegő is szárítja, repedezetté teszi, amitől hajlamosabb a korpásodásra, irritációra.

Mit tehetünk a hajhullás ellene?

A hajhullás csökkentésének érdekében egyrészt oda kell figyelnünk a megfelelő tápanyag-bevitelre. Ez egyrészt jelenti a fontos vitaminok pótlását kúraszerűen vitaminkészítményekkel, vagy olyan ételek fogyasztásával, melyen nagyobb arányban tartalmazzák őket. A haj számára fontos vitaminok az A, B, C és E-vitamin. Ezek mellett elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk a cink, vas, jód, szelén, réz, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, vagy éppen a kén bevitelét. Az ásványi anyagokon kívül a fehérjebevitelre is érdemes ügyelni, hiszen a hajszálak 98%-a fehérjéből épül fel. Annak érdekében, hogy az előbb felsorolt tápanyagok kellő mennyiségben legyenek jelen szervezetünkben, együnk tavasszal sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, halat és egyáltalán: étkezzünk változatosan és igyunk mellé sok folyadékot.

A táplálkozás mellett tavasszal hajunkat kényeztethetjük is különböző rendkívül gazdag és tápláló pakolásokkal, hajolajokkal. Ezek magas koncentrátumban tartalmaznak olyan összetevőket, melyek hatékonyan javíthatják a hidegtől gyenge és fakó hajzatot. Ilyen kényeztető kúrát heti egy-két alkalommal tarthatunk és nem kell félni attól, hogy elnehezítené, zsírosítaná a hajat. Ami pedig még fontos: a balzsam használatát most semmiképp ne hanyagoljuk, mert ezzel tehetjük puhává és fénylővé a hajszálak felszínét.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Ferrocomp forte tabletta 40x

    Ferrocomp forte tabletta 40x

    <p>Vashiány és az általa okozott vérszegénység gyakori tünetei: szédülés, alacsony vérnyomás, szapora pulzus, sápadtság, gyenge fizikai és szellemi teljesítmény, hajhullás. Ennek hatékony kezelésére szolgál ez a régóta jól bevált vastabletta.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    3 899 Ft
Ennyi mindenre jó a fokhagyma

Ennyi mindenre jó a fokhagyma

Sokan inkább lemondanak a fokhagyma fogyasztásáról annak intenzív illata miatt. Ez azonban nagy hiba, ugyanis ez az egyik legegészségesebb zöldség. Cikkünkben sorra vesszük, milyen pozitív hatásai vannak.

5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

Napsütés, strand, tengervíz – nyáron rengeteg káros hatás érheti a hajkoronánkat, épp ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk azt. Ebben az alábbi tippek nyújtanak segítséget.

10 tény az őszülésről 750

10 tény az őszülésről

Attól függetlenül, hogy tetszik-e nekünk az ősz haj vagy sem, a legtöbb esetben nem lehet megakadályozni az őszülést. De ha nem elkerülhető, akkor legalább tudjunk meg róla minél többet.

Tények és tévhitek az őszülésről

Tények és tévhitek az őszülésről

Hallottuk anyukánktól, aki az ő anyukájától tudja, de a szomszéd teljesen mást mondott, miközben mi magunk megint csak más tapasztalatokkal rendelkezünk. Az őszülést mindig is számtalan tévhit lengte körül. Mutatjuk, mit szabad és nem szabad elhinni.

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Valószínűleg mi magunk is sokszor mondtuk már, hogy „Azt hittem, ott őszülök meg!”. De vajon van valóságalapja a mondásainkban, szófordulatainkban, sőt népmeséinkben is megtalálható haragba, stresszbe vagy bánatba való beleőszülésnek?

Összes cikk Életmód témában