Tavaszi fáradtság

Tavaszi fáradtság

Kapcsolódó tünetek:

A tavaszi fáradtság nem önálló betegség, hanem az emberi test reakciója a téli üzemmódról tavaszira való átállásra. Ez az átállás tovább csökkenti az amúgy is megcsappant energiatartalékainkat.

Hormonok és az életmód

A fáradtságérzet kialakulásáért leginkább a hormonháztartásban végbemenő folyamatok a felelősek, azon belül is a melatonin (alváshormon), és a szerotonin (boldogsághormon) szintjének ingadozása. Télen kevesebb napfényhez jut a szervezet, így fokozódik a melatoninképződés, megnő az alvásigény. A tavasszal több fény éri szervezetünket, csökken a melatonintermelés és ez zavart okoz az alvás-ébrenlét ciklusban.

A tavaszi fáradtságért nem csak a hormonszint-változás a felelős, hanem a téli étrend is, mely zsírban gazdag és kalóriadús, ebben az időszakban kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, ezáltal ásványi só- és vitaminhiány alakul ki. Téli időszakban ezért javasolt vitaminkészítményeket szedni.

Mozogjunk!

A rendszeres testmozgás nem csak a keringést, az izmokat, a csontokat és az immunrendszert erősíti, hanem a stresszválaszért felelős anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelését is növeli. A testedzés során endorfin (boldogsághormon) is felszabadul, mely jó közérzetet biztosít. Javasolt a napi többszöri étkezés, ezáltal a szervezet energiaellátása egyenletessé válik. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét és tejterméket. Igyunk a szokottnál több folyadékot: tanácsos naponta legalább 1,5-2 liternyit inni, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglé formájában.

A reggeli váltózuhany

A kádfürdőzés helyett lehetőleg zuhanyozzunk. Kezdjük a zuhanyzást először kellemes hőmérsékletű vízzel, majd folyamatosan hűtsük, ezt megismételhetjük háromszor, figyelve arra, hogy a zuhanyozást hidegvízzel fejezzük be.

2015. április 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink