Támad a szalmonella!

2016. június 13.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, hasmenés

Egy fagyizás okozta fertőzés könnyen tönkreteheti a nyaralást és a pihenés

Ha kicsit odafigyelünk, megelőzhetjük a szalmonellafertőzést, megvédhetjük magunkat és családunkat is.

Következzék néhány tipp, melyet betartva elkerülhetjük az egyébként igen kellemetlen fertőzést. A szalmonella olyan baktériumtípus, ami szájon át jut be a szervezetbe, az esetek döntő többségében szennyezett élelmiszer útján. A tünetek legtöbbször a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával lépnek fel, melyek között megtalálható a:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • hidegrázás,
  • magas láz.

Előzzük meg!

  • nyar_szalmonellaFontos, hogy a nyers húsfélék, hal, tojás, ahogyan a jégkrémek, fagylaltok is folyamatosan hűtés alatt álljanak. Amikor bevásárolunk, vigyünk magunkkal, vagy vásároljunk olyan szatyrot, mely a hűtött termékek tárolására alkalmas. Szabadtéri sütéskor biztosítsunk hűtőalkalmatosságot a majonéz, tej számára, de az a legjobb, ha olyan ételeket választunk, amelyek ezeket nem is tartalmazzák.
  • A húsféléket rendesen süssük át, ugyanis a szalmonella 70 °C felett pusztul el.
  • Mindig friss tojást fogyasszunk, ez egyébként nem csupán a nyári időszakra érvényes. A tojást minimum 7 percig főzzük, a tükörtojásnak mindkét oldalát jól süssük át.
  • Kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek elkészítését és fogyasztását is, ha mégis nekilátunk, biztosítsuk a folyamatos hűtést.
  • Azokat a felületeket, konyhai eszközöket, melyek érintkeznek nyers tojással vagy hússal, a munka végeztével minél hamarabb tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel.
  • Azoknak a mirelitáruknak a levét, melyet kiolvasztottunk, mindig öntük le a levét, a lefolyót pedig fertőtlenítsük, erre a legcélravezetőbb a forró víz használata.
  • Minden WC-használat után alaposan mossuk meg kezeinket, ne csupán a tenyeret, hanem az ujjak közét is.
  • A mediterrán országokban a kórokozók megtelepedhetnek sajnos az ivóvízben is. Ha van rá lehetőségünk, fogyasszunk inkább palackozott ásványvizet jég nélkül. A csapvizet inkább csak zuhanyzásra használjuk!
  • Lehetőleg kerüljük a nyers és pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket.
  • Figyelj a keresztszennyeződés lehetőségére, külön felületen kezeld a nyers, félkész, valamint készételeket. Az eszközöket, valamint a kezedet rendszeresen mosd meg főzés előtt és alatt is.
  • Fertőzöttként, ne nyúljunk mások ételéhez vagy vizéhez.
  • Állattal történő érintkezés után mossunk alaposan kezet.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A Crohn-betegség tünetei, kezelése és a gyógyulási esélyek.

9 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészséges maradjon!

9 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészséges maradjon!

Segítünk, hogy ezúttal elkerülje az emésztőrendszeri panaszokat és a betegségeket!

A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor

A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor

7 tipp a puffadtság, a gyomorrontás, hasmenés és a pluszkilók elkerüléséhez