Támad a szalmonella!

2016. június 13.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, hasmenés

Egy fagyizás okozta fertőzés könnyen tönkreteheti a nyaralást és a pihenés

Ha kicsit odafigyelünk, megelőzhetjük a szalmonellafertőzést, megvédhetjük magunkat és családunkat is.

Következzék néhány tipp, melyet betartva elkerülhetjük az egyébként igen kellemetlen fertőzést. A szalmonella olyan baktériumtípus, ami szájon át jut be a szervezetbe, az esetek döntő többségében szennyezett élelmiszer útján. A tünetek legtöbbször a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával lépnek fel, melyek között megtalálható a:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • hidegrázás,
  • magas láz.

Előzzük meg!

  • nyar_szalmonellaFontos, hogy a nyers húsfélék, hal, tojás, ahogyan a jégkrémek, fagylaltok is folyamatosan hűtés alatt álljanak. Amikor bevásárolunk, vigyünk magunkkal, vagy vásároljunk olyan szatyrot, mely a hűtött termékek tárolására alkalmas. Szabadtéri sütéskor biztosítsunk hűtőalkalmatosságot a majonéz, tej számára, de az a legjobb, ha olyan ételeket választunk, amelyek ezeket nem is tartalmazzák.
  • A húsféléket rendesen süssük át, ugyanis a szalmonella 70 °C felett pusztul el.
  • Mindig friss tojást fogyasszunk, ez egyébként nem csupán a nyári időszakra érvényes. A tojást minimum 7 percig főzzük, a tükörtojásnak mindkét oldalát jól süssük át.
  • Kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek elkészítését és fogyasztását is, ha mégis nekilátunk, biztosítsuk a folyamatos hűtést.
  • Azokat a felületeket, konyhai eszközöket, melyek érintkeznek nyers tojással vagy hússal, a munka végeztével minél hamarabb tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel.
  • Azoknak a mirelitáruknak a levét, melyet kiolvasztottunk, mindig öntük le a levét, a lefolyót pedig fertőtlenítsük, erre a legcélravezetőbb a forró víz használata.
  • Minden WC-használat után alaposan mossuk meg kezeinket, ne csupán a tenyeret, hanem az ujjak közét is.
  • A mediterrán országokban a kórokozók megtelepedhetnek sajnos az ivóvízben is. Ha van rá lehetőségünk, fogyasszunk inkább palackozott ásványvizet jég nélkül. A csapvizet inkább csak zuhanyzásra használjuk!
  • Lehetőleg kerüljük a nyers és pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket.
  • Figyelj a keresztszennyeződés lehetőségére, külön felületen kezeld a nyers, félkész, valamint készételeket. Az eszközöket, valamint a kezedet rendszeresen mosd meg főzés előtt és alatt is.
  • Fertőzöttként, ne nyúljunk mások ételéhez vagy vizéhez.
  • Állattal történő érintkezés után mossunk alaposan kezet.
aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A Crohn-betegség tünetei, kezelése és a gyógyulási esélyek.