Támad a szalmonella!

2016. június 13.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, hasmenés

Egy fagyizás okozta fertőzés könnyen tönkreteheti a nyaralást és a pihenés

A szalmonella olyan baktérium típus, ami szájon át jut be a szervezetbe, az esetek döntő többségében szennyezett élelmiszer útján. Egy fagyizás okozta fertőzés könnyen tönkreteheti a nyaralást és a pihenést. Ha kicsit odafigyelünk, megelőzhetjük a szalmonellafertőzést, megvédhetjük magunkat és családunkat is.

A szalmonella terjedése

A szalmonella voltaképpen több baktériumtörzset jelöl, és eltérő betegségeket okoznak, de a tünetek hasonlóak. A szalmonella fertőzés, vagyis szalmonellózis három módon jelentkezhet; hastífusz, gyomor-bélhurut és szepszissel járó bélgyulladásként. Mindegyik szájon át történő fertőzéssel terjed, ami lehet romlott étel, szennyezett víz, vagy akár szalmonella baktériumot hordozó állat ürülékével, tojásának érintésével is.

A szalmonella baktériumok nagyon elterjedtek az élővilágban, mind a rovarok, a hüllők, mind a madarak és emlősök megfertőződhetnek vele. A baktérium az emésztőrendszerben él és szaporodik, az állatok elfogyasztásával, piszkos kézzel, rossz ivóvízzel, szennyezett tojással pedig terjed. Nyáron különösen gyakoriak a szalmonellás megbetegedések, mert a melegben könnyebben romlanak az ételek.

A tünetek legtöbbször a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával lépnek fel, melyek között megtalálható a:

 • hányinger,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • véres széklet
 • hidegrázás,
 • magas láz,
 • levertség.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Daedalon 50 mg tabletta 10x

  Daedalon 50 mg tabletta 10x

  <p>A Daedalon tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgál. Alkalmazható többek között bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (például Ménière szindróma).</p>

  1 899 Ft

A szalmonella fajtái és diagnózisuk

A fertőző szalmonellák a salmonella enterica, a salmonella typhi és a choleraesuis. Hazánkban az enterica törzs okozza a fertőzéseket (enteritis), így hastífusszal szerencsére nem találkozunk. A baktérium akár még fagyasztott húsban is képes a túlélésre!

A szalmonellát az orvosok a székletből mutatják ki, illetve kérhetnek kiegészítő vér és vizeletvizsgálatot is, valamint jól kikérdezik a fertőzött gyanús személyt. A vérvizsgálat elsősorban a hastífusz kimutatására jó, ha valaki pl.utazni volt, mindenképpen indokolt lehet. Antibiotikumokkal gyógyítható a fertőzés, de pár nap alatt magától is elmúlnak a tünetek. A hastífusz megelőzésére védőoltás is felvehető.

A tífusz a másik formákkal ellentétben kevésbé jár hasmenéssel, inkább a magas láz és a bőrkiütések a tünetei. Ez a fajta baktérium emberről emberre terjed, állatokban nem marad életképes. A szepszises szalmonella fertőzéskor a baktérium a véráramba kerül, és eljut létfontosságú szervekhez, megtelepedhet a májban, az agyhártyán, a tüdőn, vagy az ízületekben és ott tályogokat okoz. A fertőzött szervek gócként funkcionálnak, ami akár halálos kimenetelű lehet. Ez a fertőzöttség szerencsére igen ritka.

Előzzük meg!

 • Fontos, hogy a nyers húsfélék, hal, tojás, ahogyan a jégkrémek, fagylaltok is folyamatosan hűtés alatt álljanak. Amikor bevásárolunk, vigyünk magunkkal, vagy vásároljunk olyan szatyrot, mely a hűtött termékek tárolására alkalmas. Szabadtéri sütéskor biztosítsunk hűtőalkalmatosságot a majonéz, tej számára, de az a legjobb, ha olyan ételeket választunk, amelyek ezeket nem is tartalmazzák.
 • A húsféléket rendesen süssük át, ugyanis a szalmonella 70 °C felett pusztul el.
 • Mindig friss tojást fogyasszunk, ez egyébként nem csupán a nyári időszakra érvényes. A tojást minimum 7 percig főzzük, a tükörtojásnak mindkét oldalát jól süssük át.
 • Kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek elkészítését és fogyasztását is, ha mégis nekilátunk, biztosítsuk a folyamatos hűtést.
 • Azokat a felületeket, konyhai eszközöket, melyek érintkeznek nyers tojással vagy hússal, a munka végeztével minél hamarabb tisztítsuk meg forró vízzel és mosogatószerrel.
 • Azoknak a mirelitáruknak a levét, melyet kiolvasztottunk, mindig öntük le a levét, a lefolyót pedig fertőtlenítsük, erre a legcélravezetőbb a forró víz használata.
 • Minden WC-használat után alaposan mossuk meg kezeinket, ne csupán a tenyeret, hanem az ujjak közét is.
 • A mediterrán országokban a kórokozók megtelepedhetnek sajnos az ivóvízben is. Ha van rá lehetőségünk, fogyasszunk inkább palackozott ásványvizet jég nélkül. A csapvizet inkább csak zuhanyzásra használjuk!
 • Lehetőleg kerüljük a nyers és pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket.
 • Figyelj a keresztszennyeződés lehetőségére, külön felületen kezeld a nyers, félkész, valamint készételeket. Az eszközöket, valamint a kezedet rendszeresen mosd meg főzés előtt és alatt is.
 • Fertőzöttként, ne nyúljunk mások ételéhez vagy vizéhez.
 • Állattal történő érintkezés után mossunk alaposan kezet.

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.