Szívinfarktus után: teendők és tanácsok erre az időszakra

Szívinfarktus után

Szívinfarktust követően két feladat áll előttünk: fokozatosan visszanyerni az eredeti fizikai állapotunkat és megelőzni egy esetleges másik szívinfarktust. Emellett számos dilemma felmerülhet, ami a mindennapi életet érinti. Ilyenek például, hogy szívinfarktus után mikor lehet dolgozni, milyen életmódbeli változtatásokra van szükség, de adott az infarktus utáni nemi élet kérdése vagy a rehabilitációé is.

 

Cikkünkben sorra vesszük, hogy lehetséges-e a teljes felépülés egy szívroham után, mik a felépülés első lépcsőfokai, hogyan előzhetünk meg egy másik infarktust, és milyen tempóban térhetünk vissza a korábban megszokott életvitelhez.

 

Teljes felépülés: lehetséges?

 

Először is vizsgáljuk meg, hogy lehetséges-e a teljes felépülés egy szívroham után, és hogy ez mitől függ.

 

A rövid válasz: igen, a szívinfarktuson átesett betegek közül sokan teljesen felépülnek. Ez attól függ, mennyire volt súlyos az állapotuk, pontosan hol történt az elzáródás, és milyen hamar kezdődött meg a kezelés. A szívinfarktus időben történő észlelése esetén nagyon hatékony a gyors intervenciós kezelés, ami az elzáródott koszorúsér kitisztítását, tágítását, és azt követően sztent behelyezését jelenti. A sztent tágan tartja az adott érszakaszt. Így biztosítható a szív megfelelő vérellátása. Fontos tudni, 45 év fölött az első szívinfarktus után minden ötödik embernél lesz második is, így érdemes a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetni.

 

A felépülés időtartama két héttől több hónapig is eltarthat. A folyamat a kórházban kezdődik, majd otthon folytatódik, személyre szabott terápia és rehabilitáció segítségével, szakember(ek) iránymutatásai alapján.

Szívinfarktus után: mi a teendő?

Szívinfarktus után: a felépülés első lépcsőfokai

 

Lássuk, melyek azok a teendők, amelyek a szívinfarktus akut ellátása után a kezelés részét képezik!

 

Hospitalizáció

 

Az, hogy mennyi időt kell kórházban tölteni a szívinfarktus után, annak súlyosságától, a fentebb említett intervenciós kezelés sikerétől és az esetleges egyéb szövődményektől függ. A kórházban töltött időszak alatt szigorú megfigyelés alatt állunk, és teljeskörű kezelést kapunk, aminek célja az egészségünk minél előbbi és minél teljesebb helyreállítása.

 

Gyógyszeres kezelés

 

A gyógyszeres kezelés már a kórházban megkezdődik, és az orvosunk utasításai alapján hosszú távon is folytatódhat a későbbi szívroham kockázatának csökkentésére, valamint a rizikótényezőt jelentő magas vérnyomás és magas koleszterinszint szabályozására. Fontos, hogy a kórházból kikerülve is pontosan kövessük a szívgyógyszerek szedésére vonatkozó utasításokat!

 

A leggyakoribb szívrohamkockázat-csökkentő gyógyszerek közé tartoznak a vérlemezke aggregációt gátló szerek, az ACE-gátlók (vérnyomáscsökkentők), a véralvadásgátlók, a béta-receptor-blokkolók és a sztatinok (koleszterincsökkentők).

 

Kardiológiai rehabilitáció

 

Kezelőorvosunk tájékoztat az állapotunkról, és kardiológiai rehabilitációs tervet javasol, ami széleskörű kezeléseket, programokat tartalmaz. Ennek része például a felügyelet alatt végzett testmozgás, az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadás, és szükség esetén olyan mentális egészségjavító intézkedés is, mint konzultáció pszichológussal.

 

Szakorvosi kontroll

 

A felépülés folyamatának ellenőrzéséhez kontrollvizsgálatokra van szükség, ahol orvosunk szükség esetén az aktuális leleteinknek megfelelően módosíthat a további kezelési terven, és segít a szívinfarktus utáni tünetek mérséklésében.

 

Hogyan előzzünk meg egy másik infarktust?

 

Az alábbiakban áttekintjük, melyek azok a teendők, amelyeket már a kórház után, otthon, mi magunk is megtehetünk, hogy hamarabb felépüljünk, és megelőzzünk egy másik infarktust!

 

Testmozgás

 

A szívinfarktus utáni életkilátások javításában kulcsszerepet játszik a testmozgás. Figyeljünk arra, hogy legyünk aktívabbak, ugyanakkor fontos a fokozatosság! Kezdjük olyan enyhe mozgással, mint például a könnyebb ház körüli teendők elvégzése vagy egy kis séta, és kérjük ki előtte szakértő segítségét!

 

Ne csodálkozzunk, ha az otthoni felépülés első szakaszában még a mosás, a főzés, a mosogatás vagy a portörlés is kimerít bennünket, hiszen fokozatosan fogjuk visszanyerni az erőnket. A kertészkedés – amikor már jólesik – különösen hasznos a friss levegő pozitív hatásai miatt.

 

A lépcsőzést eleinte még mellőzzük, és a nehéz tárgyak emelését is bízzuk inkább másra. Később természetesen ezek is akadálytalanul mehetnek majd, de a felépülés későbbi szakaszában. Szívinfarktus után fizikai munka végzése szigorúan csak a kezelőorvos iránymutatásai szerint történhet.

 

Diéta

 

Ha korábban nem fordítottunk gondot a kiegyensúlyozott táplálkozásra, akkor lehet, hogy nagyobb változtatásokra lesz szükség. Szerencsére többféle szívbarát étrend között válogathatunk, amelyek egyik legkedveltebbje a mediterrán diéta, ami sok friss zöldségből, gyümölcsből, fehér húsokból, halból, némi vörös húsból és lényegében csak egészséges zsírokból áll – az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak előtérbe helyezésével. Súlytöbblet esetén fontos a kalória bevitel csökkentése a megfelelő testmozgás mellett az ideális súly eléréséhez.

 

Igyekezzünk minimalizálni a telített és transzzsírok, az olajba merítve sütött vagy a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztását – csakúgy, mint a feldolgozott élelmiszerekét!

 

Életmódbeli változtatások

        

A kiegyensúlyozott táplálkozáson és a rendszeres testmozgáson kívül fontos az olyan egészségkárosító szenvedélyekről való lemondás, mint az alkohol és a dohányzás. Ezek olyan nagy mértékben növelik a további szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának veszélyét, hogy többszörösére emelik a szívroham megismétlődésének kockázatát.

Mi a teendő szívinfarktus után?

Fektessünk hangsúlyt a kockázati tényezőinkre!

 

Ha fennáll nálunk valamilyen kockázati tényező, ami növeli egy második szívroham jelentkezésének rizikóját, mindenképpen beszéljünk róla az orvosunkkal, és kövessük az iránymutatását! Ilyen kockázati tényező például a túlsúly, az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, illetve érdemes bármilyen egyéb krónikus betegség fennállását is figyelembe venni.

 

Figyeljünk a lelkünkre!

 

Egy szívinfarktus után sok lehet a kétség, félelem, stressz, így érdemes fokozottan ügyelnünk a mentális egészségünkre, különben depresszió, szorongás alakulhat ki, ami ugyancsak negatívan hathat a fizikai állapotunkra. Szorongásos vagy depressziós tünetek jelentkezésekor mielőbb kérjünk segítséget!

 

Visszatérés a normál életvitelhez

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy szívinfarktus után milyen tempóban tudunk visszatérni az egyes megszokott tevékenységeinkhez. A következőkben igyekszünk választ adni a leggyakoribb kérdésekre.

 

Aktivitási szint

 

Az első hétben a hazatérés után valószínűleg még sok alvás, sok pihenés kell a szervezetünknek. Ezt igényeljük, ez normális, ezután kezdhetünk el visszarázódni a hétköznapokba – lassan, fokozatosan.

 

Munka

 

Sokan vissza tudnak térni egy szívinfarktus után a korábbi munkahelyükre, ám ez függ a munka típusától is. Általában néhány héttel a kórház elhagyása után már vissza lehet térni. Irodai munka esetén ez az időtartam többnyire 4-6 hét, míg fizikai munkánál több.

 

Autóvezetés

 

Ha nincs komplikáció vagy egyéb probléma, akkor a hazatérésünk után egy héttel már nyugodtan vezethetünk – amennyiben az orvosunk is jóváhagyja. Bypass-műtét után viszont minimum négy hétnek kell eltelnie.

 

Nemi élet

 

Amikor már jól érezzük magunkat, és felmerül bennünk a nemi élet folytatása iránti igény, bátran sort keríthetünk rá. Általában kb. 4-6 hét után már biztonságos. Ha már két lépcsősoron fel tudunk menni légszomj és mellkasi diszkomfortérzet nélkül, akkor valószínűleg erre a fajta erőkifejtésre is készen állunk.

 

A szexuális élet nem növeli a második szívroham jelentkezésének kockázatát. Férfiaknál előfordulhat merevedési zavar szívinfarktus után, ami megnehezítheti a nemi életet, ám ennek többnyire nem szervi oka van, hanem a szívroham miatti szorongás és stressz áll a hátterében. Ritkán szívgyógyszer (béta-blokkoló) mellékhatása is lehet a merevedési zavar – ennek gyanúja esetén tájékoztassuk az orvosunkat!

 

Utazás

 

Szívinfarktus után repülés? Természetesen lehetséges, ám nem problémás, szövődménymentes esetekben is 2-4 hét a minimum, aminek az első repülőút előtt el kell telnie. Ha repülőútra vagy bármilyen kisebb-nagyobb utazásra készülünk a felépülési szakaszban, érdemes erről külön beszélni a kezelőorvosunkkal, és előre tájékozódni a célországban igénybe vehető egészségügyi ellátásról – ami egyébként teljesen egészséges utazók számára is hasznos.

 

Összegzés

 

Szívinfarktus után a cél fokozatosan visszanyerni az eredeti fizikai állapotunkat, és megelőzni egy esetleges másik szívinfarktust.

 

A szívinfarktuson átesett betegek közül sokan teljesen felépülnek. Ez attól függ, mennyire volt súlyos az állapotuk, pontosan hol történt az elzáródás, és milyen hamar kezdődött meg a kezelés. A felépülés időtartama két héttől több hónapig is eltarthat.

 

A gyógyszeres kezelés már a kórházban megkezdődik, és otthon is folytatódik. A leggyakoribb szívrohamkockázat-csökkentő gyógyszerek közé tartoznak az ACE-gátlók (vérnyomáscsökkentők), a véralvadásgátlók, a béta-receptor-blokkolók és a sztatinok (koleszterincsökkentők). Emellett szükséges szakorvosi kontroll és kardiológiai rehabilitáció is.

 

A fokozatosan elkezdett, könnyű testmozgás, a kiegyensúlyozott étrend, a káros szenvedélyekről való leszokás és a mentális egészségmegőrzés mind segíti a zökkenőmentes felépülést. A megszokott napi rutinhoz való visszatérés a kezelőorvos személyre szabott útmutatásai alapján történhet.

2024. október 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink