Szép álmokat!

Szép álmokat!
Dr. Fekete Dániel, a XVII. kerületi, állandó ügyeletes Center Patika gyógyszertárvezetője a gyakori problémák megoldási lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az alvás minősége a testre és a lélekre is hat

A jó alvás szükséges a test regenerálódásához, a napközben szerzett ismeretek leülepedéséhez, az ébrenlét alatti érzelmi hatások feldolgozásához. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában fáradtak lehetünk, koncentrációs készségünk, memóriánk romlik, reakcióidőnk megnövekszik, ami például vezetés közben veszélyes helyzeteket teremthet. Súlyosabb esetben az immunrendszerünk normál működése is megbomlik. - A pihentető és minőségi alvást rengeteg tényező befolyásolhatja, gondoljuk csak például a családi és munkahelyi gondokra, a különböző betegségekre. Egyénenként eltérő, hogy ki, mit tart jó alvásnak, de általában véve akkor tekintjük az alvást kielégítőnek, ha másnap nem vagyunk kimerültek, tudunk koncentrálni és összességében kipihentnek érezzük magunkat – mondja dr. Fekete Dániel.   Mennyi az annyi? A szükséges alvásmennyiség egyénenként eltér, és általában mindenki érzi, mennyi alvásra van szüksége. Általában igaz, hogy 6 óránál kevesebb alvás már nem tekinthető kielégítőnek, még azok számára sem, akiknek kisebb az alvásigénye, mert ennél kevesebb idő alatt a testünk– elsősorban az agy - nem tudja végrehajtani azokat a regeneráló folyamatokat, amelyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez. Az életkor is befolyásolja a javasolt alvás mennyiségét. A csecsemők akár 15 órát is képesek aludni, míg az óvodásoknál ez már 10-13 órára csökken, de az iskolásoknak is legalább 10 órányi alvásra lenne szüksége. Egy felnőttnek 6-8 óra az ideális alvásigénye, idős korban pedig jellemzőbb, hogy több, kisebb ciklusban pihenünk, azaz éjszaka 4-5 órát alszunk egyhuzamban, napközben pedig 2-3 órát szunyókálunk.  

Az alvászavarok típusai

Alvászavarról akkor beszélhetünk, ha a panaszoknak nappali következményei vannak, például a fáradtság, dekoncentráció, ingerlékenység, hangulati problémák. Alvászavarnak számít többek közt az alvás alatti lábmozgás vagy beszéd, az alvajárás, a rémálmok, a fogcsikorgatás. Mindezeken kívül nagyon sokat találkoznak az alábbi három problémával.
  • Nyugtalan láb szindróma Amikor az elalvás a láb bizsergése, nyugtalansága, enyhe fájdalma miatt nehezített, érdemes erre gyanakodni. A betegség pontos oka nem ismert, bár gyakori a családi halmozódás. Nőknél a terhesség alatt jelentkezhet, és általában a szülés után meg is szűnik. Gyakran társul vashiányos vérszegénységhez, a másodlagosan kialakuló szindróma hátterében pedig húzódhat vese- vagy reumatológiai betegség, Parkinson-kór, cukorbetegség.
  • Horkolás A horkolást számos probléma – allergia, elhízás, a nyelv túlzott hátraesése, megnagyobbodott mandula, a garat izmainak renyhesége - is okozhatja. Ha a horkolásnak nappali következményei vannak (fáradtság, fejfájás), mindenképpen tisztázni kell, hogy a horkolást nem egy, esetleg az egészséget veszélyeztető tényező okozza-e. Első lépésként érdemes kipróbálni a gyógyszertárakban kapható horkolást gátló készítményeket, orrspray-ket, légzést könnyítő tapaszokat, amelyek közül a gyógyszerész segít választani.
  • Alvási apnoe Az alvási apnoe során az alvás alatt légzésszünetek állnak be, így az agy oxigénhiánytól szenved. Jellemzően a páciens egyre hangosabb horkol, majd egy szünet után nagy levegőkapkodással megébred. Ezek a mikroébredések akadályozzák a megfelelő alvást, ezért nagyfokú nappali álmosság jelentkezik.
  Tippek a jó alváshoz
  • Biztosítsunk kellemes környezetet alvásához! A matrac legyen kényelmes, gondoskodjunk megfelelő sötétítésről, lehetőleg alacsonyabb hőmérsékletről.
  • Kerüljük az élénkítő szerek, kávé, tea, cigaretta, alkohol fogyasztását elalvás előtt legalább 4 órával!
  • A rendszeresen végzett testmozgás javítja az alvás minőségét. Ha este edzünk, válasszunk nyugtató hatású mozgásformát, például jógát.
  • Óvakodjunk a lefekvés előtti étkezésektől, a zsíros, fűszeres vagy szénhidrát-gazdag ételektől. És ne feledjük, a csokoládé koffeint tartalmaz!
  • Legyünk minél többet a szabadban! A természetes fény stimulálja az idegrendszert, így segít az egészséges alvás-ébrenlét ritmus fenntartásában.
  • Kerüljük a nagyobb fényhatással bíró kijelzőket. A TV, okostelefon és számítógép monitor által kibocsátott fény kék tartománya stimulálja az idegrendszert, amitől nehezített az elalvás.
  Citromfűtől a szomnológusig
  • Számos természetes hatóanyagot (macskagyökér száraz kivonat, komló, citromfű) tartalmazó étrend-kiegészítő enyhítheti az alvászavarokat. Ezen készítményeket akár kombinálva is ajánljuk lefekvés előtt, ugyanis javíthatják az alvásminőséget és csökkenthetik az elalvásig eltelt időt – ismerteti a gyógyszerész. – Ha azonban ezek nem segítenek, és nem múlik az alvászavar, a horkolás, az álmatlanság, mindenképpen neurológusi, szomnológusi segítséget kell kérni.

Így segíthet a szomnológus Az alvászavar megszüntetése felé vezető első lépés a pontos diagnózis felállítása, ami alapvetően a szomnológus feladata. Elsősorban érdemes teljes vérképet készíttetni, amelyből kimutatható akár a vashiány, akár más alapbetegség.  A beteg panaszainak pontos kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján nagy valószínűséggel felállítható a diagnózis, azonban gyakran van szükség alváslaboratóriumi kivizsgálásra, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket tudják regisztrálni. Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése (például orrsövényferdülés korrigálása, orrpolip eltávolítás, garatplasztika) nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára lehet szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata. Ha kiderül, hogy az alvászavarok mögött lélektani tényezők állnak, azzal pszichológushoz, mentálhigiénés szakemberhez ajánlott fordulni.
2020. november 5.

Kiemelt ajánlatunk