Szén-monoxid mérgezés

Szén-monoxid mérgezés

Kapcsolódó tünetek:

A háztartási gázmérgezések döntő többségét szén-monoxid okozza, mely évente 20-30 áldozatot követel, a kisebb mérgezések száma pedig több száz is lehet. Mérgezés nemcsak fűtési szezonban alakulhat ki, bár kétségkívül ilyenkor a leggyakoribb.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid egyetlen szén- és egyetlen oxigénatomból álló molekula, mely színtelen, szagtalan gázként fordul elő, testvérével, a szén-dioxiddal (egyetlen szén és két oxigén) ellentétben mérgező. Figyelmesen olvassa a cikket, ügyeljen, hogy az információk a szén-monoxidra vagy a szén-dioxidra vonatkoznak! Ne keverje a két gáz tulajdonságait!

Sokan azt gondolják, a szén-dioxid is mérgező, azonban ez nem igaz. A szén-dioxid tömege nagyobb, így kiszorítja a légtérből az oxigént, ennek következtében oxigénhiány, majd eszméletvesztés, súlyosabb esetben halál következik be, leggyakrabban boros pincékben.

Hol fordul elő szén-monoxid?

A szén-monoxid szerves anyagok (fa, szén, benzin, földgáz stb.) tökéletlen, azaz oxigénhiányos égésekor keletkezik. Leggyakrabban a tüzelő berendezések működésekor alakul ki, abban az esetben, ha a füstgáz elvezető rendszer – nevezzük egyszerűen kéménynek – nem megfelelően szellőzik. Természetesen komoly problémát jelenthet az erős szél, ilyenkor a füstgáz nem tud megfelelően távozni a kéményen keresztül, és a lakótérbe kerülhet.

A tüzelőberendezések mellett szén-monoxid keletkezik a gépjárművek égéstermékeként, így találkozhatunk vele garázsokban, parkolóházakban. További lehetőségek közt szerepel az avarégetés, a tábortűz – különösen, ha ezekhez túl közel vagyunk, bár a nyitott tér miatt elsősorban enyhébb mérgezések alakulnak ki. Végül, de nem utolsósorban említést érdemel a propán-bután gázpalackról működő sziesztakályha, amely az egyik legnagyobb mennyiségű szén-monoxidot szabadítja fel működése közben.

Hogyan mérgez a szén-monoxid?

A vér egyik legfontosabb alkotói a vörösvértestek, melyek hemoglobin része felelős az oxigén (és a szén-dioxid) szállításáért. A belélegzett szén-monoxid a tüdőbe kerül, majd onnan a véráramba. A szén-monoxid molekulák szintén képesek a hemoglobinhoz kötődni, ráadásul lényegesen erősebben, legalább 200-szor olyan erősen, mint az oxigén. Ennek következtében leszorítják az oxigént a hemoglobinról, sőt megfelelő oxigén jelenléte mellett is kötésben maradnak.

Milyen tüneteket okoz a szén-monoxid mérgezés?

A tünetek nem specifikusak, számos egyéb betegség kórképeivel azonosak, így a tényleges mérgezés megállapítása igen nehéz. Kezdeti tünetek közt szerepel a fejfájás, fáradtság, émelygés, hányinger és szédülés. Nagyobb koncentráció vagy huzamosabb belégzés esetén a fejfájás erősödik, izomgörcsök, szívritmuszavar, görcsroham alakulhat ki, majd eszméletvesztés következik be.

A tünetek jelentkezhetnek fokozatosan, de magasabb koncentráció esetén hirtelen is. A hosszabb ideig fennálló, alacsony szén-monoxid szint ugyanúgy veszélyes, mint a hirtelen nagy dózis!

Megelőzés

  • Vásároljunk szén-monoxidszint mérő készüléket!
  • Életet menthet! Vásárlás előtt azonban tájékozódjunk az egyes típusokról!
  • Rendszeresen ellenőriztessük a tüzelő berendezéseket!
  • Garázsban, zárt térben ne járassuk a gépjárművek motorját!
  • Szabadtéri sütés, avarégetés, tábortűz esetén is kerüljük az égéstermékek belégzését!
  • Fűtési szezonban rendszeresen szellőztessünk!
  • Ne közlekedjen nyitott csomagtartójú autóval! A légáramlatok miatt a kipufogógáz az utastérbe kerülhet!
2013. november 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek