Szén-monoxid mérgezés

2013. november 11.

Mérgezés nemcsak fűtési szezonban alakulhat ki, bár ilyenkor a leggyakoribb.

Szén-monoxid mérgezés

A háztartási gázmérgezések döntő többségét szén-monoxid okozza, mely évente 20-30 áldozatot követel, a kisebb mérgezések száma pedig több száz is lehet. Mérgezés nemcsak fűtési szezonban alakulhat ki, bár kétségkívül ilyenkor a leggyakoribb.

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid egyetlen szén- és egyetlen oxigénatomból álló molekula, mely színtelen, szagtalan gázként fordul elő, testvérével, a szén-dioxiddal (egyetlen szén és két oxigén) ellentétben mérgező. Figyelmesen olvassa a cikket, ügyeljen, hogy az információk a szén-monoxidra vagy a szén-dioxidra vonatkoznak! Ne keverje a két gáz tulajdonságait!

Sokan azt gondolják, a szén-dioxid is mérgező, azonban ez nem igaz. A szén-dioxid tömege nagyobb, így kiszorítja a légtérből az oxigént, ennek következtében oxigénhiány, majd eszméletvesztés, súlyosabb esetben halál következik be, leggyakrabban boros pincékben.

Hol fordul elő szén-monoxid?

monoxA szén-monoxid szerves anyagok (fa, szén, benzin, földgáz stb.) tökéletlen, azaz oxigénhiányos égésekor keletkezik. Leggyakrabban a tüzelő berendezések működésekor alakul ki, abban az esetben, ha a füstgáz elvezető rendszer – nevezzük egyszerűen kéménynek – nem megfelelően szellőzik. Természetesen komoly problémát jelenthet az erős szél, ilyenkor a füstgáz nem tud megfelelően távozni a kéményen keresztül, és a lakótérbe kerülhet.

A tüzelőberendezések mellett szén-monoxid keletkezik a gépjárművek égéstermékeként, így találkozhatunk vele garázsokban, parkolóházakban. További lehetőségek közt szerepel az avarégetés, a tábortűz – különösen, ha ezekhez túl közel vagyunk, bár a nyitott tér miatt elsősorban enyhébb mérgezések alakulnak ki. Végül, de nem utolsósorban említést érdemel a propán-bután gázpalackról működő sziesztakályha, amely az egyik legnagyobb mennyiségű szén-monoxidot szabadítja fel működése közben.

Hogyan mérgez a szén-monoxid?

A vér egyik legfontosabb alkotói a vörösvértestek, melyek hemoglobin része felelős az oxigén (és a szén-dioxid) szállításáért. A belélegzett szén-monoxid a tüdőbe kerül, majd onnan a véráramba. A szén-monoxid molekulák szintén képesek a hemoglobinhoz kötődni, ráadásul lényegesen erősebben, legalább 200-szor olyan erősen, mint az oxigén. Ennek következtében leszorítják az oxigént a hemoglobinról, sőt megfelelő oxigén jelenléte mellett is kötésben maradnak.

Milyen tüneteket okoz a szén-monoxid mérgezés?

A tünetek nem specifikusak, számos egyéb betegség kórképeivel azonosak, így a tényleges mérgezés megállapítása igen nehéz. Kezdeti tünetek közt szerepel a fejfájás, fáradtság, émelygés, hányinger és szédülés. Nagyobb koncentráció vagy huzamosabb belégzés esetén a fejfájás erősödik, izomgörcsök, szívritmuszavar, görcsroham alakulhat ki, majd eszméletvesztés következik be.

A tünetek jelentkezhetnek fokozatosan, de magasabb koncentráció esetén hirtelen is. A hosszabb ideig fennálló, alacsony szén-monoxid szint ugyanúgy veszélyes, mint a hirtelen nagy dózis!

Megelőzés

  • Vásároljunk szén-monoxidszint mérő készüléket!
  • Életet menthet! Vásárlás előtt azonban tájékozódjunk az egyes típusokról!
  • Rendszeresen ellenőriztessük a tüzelő berendezéseket!
  • Garázsban, zárt térben ne járassuk a gépjárművek motorját!
  • Szabadtéri sütés, avarégetés, tábortűz esetén is kerüljük az égéstermékek belégzését!
  • Fűtési szezonban rendszeresen szellőztessünk!
  • Ne közlekedjen nyitott csomagtartójú autóval! A légáramlatok miatt a kipufogógáz az utastérbe kerülhet!
A napozás veszélyei és előnyei

A napozás veszélyei és előnyei

A napozás pozitív hatásai és amikor veszélyes lehet.

A napallergia tünetei és kezelése

A napallergia tünetei és kezelése

Ezek a tünetek utalhatnak napallergiára és így kezelje!

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

Mit tegyünk gyakori szédülés esetén?

Mit tegyünk gyakori szédülés esetén?

Az egyik pillanatban még minden rendben van, jól érezzük magunkat, majd hirtelen már kapaszkodnunk kell valamibe, mert amúgy egyszerűen összeesnénk, annyira szédülünk. Ennek rengeteg kiváltó oka lehet, melyeket alább részletezünk.

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázsnak rengetek pozitív hatása van. Többek közt képes csökkenteni a fejfájás intenzitását, sőt mi több, még a gyomorpanaszokkal szemben is hatékonyan fellép.