Szárazszem-probléma? Itt a megoldás!

Szárazszem-probléma? Itt a megoldás!

Kapcsolódó tünetek:

Mi okozza a szárazszem effektust?

A könny szemünk legfőbb védelmezője. Ha nincs belőle elegendő, a szem felszíne kiszárad és különféle panaszokat okozhat. Irritált állapotában a szem hamarabb elfárad, fokozottan érzékennyé válik huzatra, fényre és átmeneti látászavar is kialakulhat. A számítógép, laptop, okostelefon hosszas és gyakori használata, a szeles, poros, cigarettafüstös vagy alacsony páratartalmú környezet pl. repülőgép, légkondicionált helyiség elősegítik a szemszárazság kialakulását, illetve tovább súlyosbíthatják a panaszokat.

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk, ám ha sokáig mereven nézünk valamit, például a számítógép vagy okostelefonunk monitorját vagy olvasunk, ez a szám 7-10- re csökken. A pislogások számának csökkenése a szemet védő „könnyfilm” felszakadásához vezet, amely száraz foltok kialakulását eredményezi. Az irritáció következtében reflexszerűen több könny termelődik, ám paradox módon a fokozott könnyezés sem segít, mivel a könny nem marad meg a szem felszínén és összetétele is megváltozik, így nem alkalmas a szemfelszín nedvességének hatékony visszapótlására.

Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott ez két okból sem jelent megoldást: egyrészt a monitor előtt végzett munkához speciálisan erre a célra kialakított változó fókuszú lencse szükségeltetik, másrészt a szemüveg viselése sem oldja meg az alapproblémát, vagyis pislogás hiányában a szem felszíne ugyanúgy kiszáradhat.  A kontaktlencsét használóknak is fokozottan oda kell figyelniük, mivel a kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilm-réteg gyengül, hamarabb szárad a szem és romlik a látás élessége, minősége.

Így válasszon szemcseppet!

A panaszokat nedvesítő szemcseppek használatával enyhíthetjük. A szemcseppek között igen nagy a választék, ezért néhány szempontra érdemes odafigyelnünk, hogy a számunkra legmegfelelőbb készítmény mellett dönthessünk.

  • 1. Lehetőleg olyan nedvesítő szemcseppet válasszunk, amely nem tartalmaz toxikus tartósítószert – a szemcseppek leggyakoribb toxikus tartósítószere a benzalkónium-klorid.
  • 2. Fontos szempont az is, milyen hosszú a hatása egy szemcseppnek. A hosszú hatástartamú készítmények kicsit ugyan drágábbak, de bőven megtérül az áruk, mivel sokkal ritkábban kell cseppenteni, sőt némelyiket már nem kell 1 hónap használat után kidobni.
  • 3. A hatékony szemcsepp használata mellett érdemes bevezetni néhány életmódbeli változtatást is, melyek ugyancsak hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez: az elegendő folyadékbevitel, a tudatos, rendszeres pislogás, a szem dörzsölésének kerülése, a helyiség párásítása, az erős napsütés, a szél, a por elleni védekezés, a dohányfüstös és a légkondicionált helyiségek kerülése mind segíthetnek.

A nedvesítő szemcseppek rendszeres használatával enyhülnek kellemetlen szempanaszaink, jobb lesz a látásminőségünk, és hosszú távon az esztétikailag zavaró szemvörösségünk is megszűnhet.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink