Rovarcsípések és ellátásuk

2015. június 1.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, kiütés, viszketés

Mit kell tudni a rovarcsípésekről és a kellemetlen tünetek enyhítéséről?

A főleg a tavasztól őszig terjedő időszakra jellemző rovarcsípések nem csak rövid ideig fájó vagy viszkető tüneteket okozhatnak, hanem akár végzetes következménnyel is járhatnak.

A rovarok a csípés során méreganyagot juttatnak szervezetünkbe. Bár maga a csípés nem tartozik a kellemes élmények közé – még a legártalmatlanabb szúnyogcsípés sem –, a csípések általában egészségileg nem jelentenek kockázatot. A méh- és darázscsípések – a méreganyagra való allergia esetében – komolyabb allergiás reakciót is kiválthatnak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Antivakarin krém 20g

    Antivakarin krém 20g

    <p>Az ANTIVAKARIN KRÉM alkalmas különböző rovarcsípések által okozott, a medúza, csalán érintése által kiváltott, valamint az allergiás eredete pl. a napfény hatására megjelenő fájdalmas viszketés csillapítására, megszüntetésére. Speciális gyógynövénykivonatokat és növényi foszfolipideket tartalmaz vízzel lemosható krémben.</p>

    1 349 Ft

Hogyan előzhetjük meg a rovarcsípéseket?

Bár a rovarokat száz százalék biztonságig távol tartó védelem nem létezik, számos praktikával, készítménnyel és eszközzel bizonyos mértékig távol tarthatjuk a kellemetlen rovarokat. A patikákban több olyan spray is kapható, amely a szúnyogokat, darazsakat és legyeket tartja távol, s emellett elektromos riasztók is kapható az apró élőlények ellen.rovarcsipesek_es_ellatasuk_nk

A kullancsok terjesztette agyvelőgyulladás ellen védőoltással védekezhetünk – ez a Lyme-kór ellen nem biztosít védettséget.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

A rovarcsípésre allergiás emberek esetében a rovar által a testbe juttatott méreg azonnali típusú allergiás reakciót válthat ki . A felszabaduló kémiai mediátorok hatására a csípést követően ijesztő gyorsasággal megduzzadhat a nyelv és a torok, valamint sápadtság és erős izzadás jelentkezhet. Ez esetben adrenalin-injekció beadása szükséges, ám ez még olyanoknál sincs minden esetben, akik tudják magukról, hogy allergiásak az adott rovar csípésére. Ilyen esetben mindig azonnal mentőt kell hívni! A közhiedelemmel ellentétben a kalciumot vagy antihisztamint tartalmazó tabletták sem jelentenek azonnali megoldást a légutak duzzanatára, hanem csak a későbbi tüneteket enyhítik.

Hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

A rovarcsípés helyén jelentkező viszkető, fájó duzzanatokra a patikákban – a rovarcsípés jellegétől függően – több készítmény is kapható spray vagy krém formájában. Házi praktikaként a jeges borogatás általánosan alkalmazható; méh- vagy hangyacsípés esetén enyhén lúgos (pl. szódabikarbónás) oldatot használhatunk a borogatáshoz, míg darázs– vagy szúnyogcsípéskor savas (pl. ecetes) vizet alkalmazzunk!

Amennyiben kirándulások után kullancsot találunk testünkben, a patikákban kapható kullancskiszedő kanállal vagy még inkább rugós acélcsipesszel – a kullancs testének összenyomása nélkül – szabaduljunk meg a vérszívótól. A közhiedelemmel ellentétben a krémezés, majd a kézzel való eltávolítás tilos!

Kirándulásokra készülve tanácsos még az utazás előtt a patikákban beszerezhető, a rovarok távoltartására vagy a csípés utáni tünetek enyhítésére, kullancs eltávolítására szolgáló eszközökből és termékekből úti patikát összeállítani, hogy a kellemetlen rovarok ne állhassanak a kikapcsolódás útjába. A rendelkezésre álló készítmények és eszközök használatáról kérdezze gyógyszerészét!

Szúnyogcsípés megelőzése, avagy hogyan tartsuk távol a vérszívókat?

A nyár a kerti partik, kirándulások, késő éjszakába nyúló, szabadtéri rendezvények és egyben a szúnyogcsípések időszaka is. Lehet egyáltalán tenni valamit a zavaró, viszkető, s olykor igencsak fájdalmas duzzanatok elkerülése érdekében? Bizony lehet!

Rovarcsípés? Van megoldás!

Ha a csípés után egyéb tünet jelentkezik, mindenképp forduljon orvoshoz!

Kullancs eltávolítása

Hazánkban több mint húsz kullancsfaj él.