Rovarcsípés? Van megoldás!

Rovarcsípés? Van megoldás!

Kapcsolódó tünetek:

Banális rovarcsípések esetén elegendő a csípés helyének hűtése, illetve fertőtlenítő oldattal való fájdalomcsillapítás. Ha kell, használhatunk antihisztamin hatású készítményt mellyel a viszketés csillapítható.

Bár nehéz megállni a csípés helyének vakarását, ez mégis kerülendő, ugyanis a körmünk által okozott hámsérülések könnyen elfertőződhetnek.

Ha külföldön ismeretlen rovar csípése éri, mindenképp kérjen orvosi segítséget! Az elsősegély a méhcsípések ellátásával megegyező legyen.

Méh-, és darázscsípés

A méh- és darázscsípések veszélyesek lehetnek, mert erre sokan allergiásak. Tudnunk kell felmérni, mikor elég az otthoni elsősegély, és mikor kell sürgős orvosi segítség:

  • szájban, orrban történő a rovarcsípés (fulladásveszély);
  • öntudatvesztés;
  • sápadtság, verítékezés, nyirkos bőr, szapora légzés, bágyadtság esetén;

Mit tehetünk?

  • Próbálja meg megkeresni a rovart, azonosítani, vagy megmutatni az orvosnak!
  • Ha a szájban történt a csípés, szopogattasson a sérülttel jeget!
  • Csipesszel vagy steril tűvel távolítsa el a fullánkot!
  • Alkalmazzon steril seblemosást, hűtse a duzzadt részt!
  • Ha van, használjon antihisztamin hatású krémet.

Ha a megcsípett személy nem érzékeny, nincsenek súlyos tünetei, elég eltávolítani a fullánkot, hűteni az érintett részt és kifejezetten erre a célra kifejlesztett tapaszt vagy kenőcsöt, krémet alkalmazni. Ez utóbbiak széles választéka érhetők el a patikák polcain.

Kullancscsípés

Ha a parazita már befúrta magát a bőrbe, tilos folyadék vagy krém használata. Tiszta, fertőtlenített csipesszel fogja meg a rovar testét nagyobb részét, majd óvatos, csavaró-húzó mozdulattal távolítsa el.

Ha a csípés után bármilyen egyéb tünet jelentkezik (pl. bőrpír, láz), mindenképp forduljon orvoshoz!

Pókharapások

Magyarországon nincs olyan pók, melynek csípése súlyosan mérgező lenne. A legkellemetlenebb a dajkapók harapása, ennek nyomán sokszor hetekig fennálló égető érzés tapasztalható a csípés helyén. A dajkapók előfordulása Magyarországon meglehetősen ritka. A pókcsípések ellátásakor a rovarcsípésekével megegyező módon kell eljárni.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek