Rovarcsípés? Van megoldás!

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés, csípés, zsibbadás

Ha a csípés után egyéb tünet jelentkezik, mindenképp forduljon orvoshoz!

rovarcsipes301

Banális rovarcsípések esetén elegendő a csípés helyének hűtése, illetve fertőtlenítő oldattal való fájdalomcsillapítás. Ha kell, használhatunk antihisztamin hatású készítményt mellyel a viszketés csillapítható.

Bár nehéz megállni a csípés helyének vakarását, ez mégis kerülendő, ugyanis a körmünk által okozott hámsérülések könnyen elfertőződhetnek.

Ha külföldön ismeretlen rovar csípése éri, mindenképp kérjen orvosi segítséget! Az elsősegély a méhcsípések ellátásával megegyező legyen.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Antivakarin krém 20g

  Antivakarin krém 20g

  <p>Az ANTIVAKARIN KRÉM alkalmas különböző rovarcsípések által okozott, a medúza, csalán érintése által kiváltott, valamint az allergiás eredete pl. a napfény hatására megjelenő fájdalmas viszketés csillapítására, megszüntetésére. Speciális gyógynövénykivonatokat és növényi foszfolipideket tartalmaz vízzel lemosható krémben.</p>

  1 349 Ft

Méh-, és darázscsípés

A méh- és darázscsípések veszélyesek lehetnek, mert erre sokan allergiásak. Tudnunk kell felmérni, mikor elég az otthoni elsősegély, és mikor kell sürgős orvosi segítség:

 • szájban, orrban történő a rovarcsípés (fulladásveszély);
 • öntudatvesztés;
 • sápadtság, verítékezés, nyirkos bőr, szapora légzés, bágyadtság esetén;

Mit tehetünk?

 • Próbálja meg megkeresni a rovart, azonosítani, vagy megmutatni az orvosnak!
 • Ha a szájban történt a csípés, szopogattasson a sérülttel jeget!
 • Csipesszel vagy steril tűvel távolítsa el a fullánkot!
 • Alkalmazzon steril seblemosást, hűtse a duzzadt részt!
 • Ha van, használjon antihisztamin hatású krémet.

Ha a megcsípett személy nem érzékeny, nincsenek súlyos tünetei, elég eltávolítani a fullánkot, hűteni az érintett részt és kifejezetten erre a célra kifejlesztett tapaszt vagy kenőcsöt, krémet alkalmazni. Ez utóbbiak széles választéka érhetők el a patikák polcain.

Kullancscsípés

Ha a parazita már befúrta magát a bőrbe, tilos folyadék vagy krém használata. Tiszta, fertőtlenített csipesszel fogja meg a rovar testét nagyobb részét, majd óvatos, csavaró-húzó mozdulattal távolítsa el.

Ha a csípés után bármilyen egyéb tünet jelentkezik (pl. bőrpír, láz), mindenképp forduljon orvoshoz!

Pókharapások

Magyarországon nincs olyan pók, melynek csípése súlyosan mérgező lenne. A legkellemetlenebb a dajkapók harapása, ennek nyomán sokszor hetekig fennálló égető érzés tapasztalható a csípés helyén. A dajkapók előfordulása Magyarországon meglehetősen ritka. A pókcsípések ellátásakor a rovarcsípésekével megegyező módon kell eljárni.

Rovarcsípések és ellátásuk

Mit kell tudni a rovarcsípésekről és a kellemetlen tünetek enyhítéséről?

Kullancs eltávolítása

Hazánkban több mint húsz kullancsfaj él.