Remegő kezek? Nem csupán az öregedés jele lehet

Remegő kezek? Nem csupán az öregedés jele lehet

Kapcsolódó tünetek:

A remegést idegen szóval tremornak hívjuk, ami az akaratlan, ritmusos mozgást jelzi, amelyet az izmok ismétlődő összehúzódása és elernyedése vált ki. A kézremegés soha nem önálló probléma, hanem számos egyéb állapot vagy betegség tünete. A kézremegést  több kategóriába csoportosíthatjuk a tünetek jellemzői alapján. A remegés frekvenciája szerint beszélhetünk lassú, közepesen gyors, vagy nagyon gyors tremorról. A remegés kilengésének nagysága szerint beszélhetünk finom, közepes és nagy hullámú remegésről. Az apróbb hullámú kilengéseket szinte alig vesszük észre, míg súlyosabb esetben akár komolyan zavaró, extrém kilengések is előfordulnak. A remegés kiváltó oka több helyen is kereshető, jellemzően három nagyobb csoportba soroljuk:
  • Nyugalmi remegés: A mozgás hiánya esetén is jelentkező kézremegés. Általában központi idegrendszeri károsodásra utalhat. Ilyen károsodások lehetnek például a Parkinson-szindróma, agyi területeknek baleseti, vérellátási zavarra visszavezethető, esetleg daganatos vagy gyulladásos eredetű károsodása. Mindemellett a nyugalmi remegés lehet pszichés eredetű, de gyógyszer is kiválthatja.
  • Kisagyi remegés: Az intenciós remegés mozgás kivitelezése közben jelentkezik. Jellemző, hogy egy céltárgyhoz közeledve – mint például könyv lapozása vagy cérna befűzése – az amplitúdó fokozódik. Jellemzően a kisagy bármilyen eredetű károsodása okozhatja, de gyakran pszichés eredetű.
  • Tartási remegés: A testhelyzettől függő tartási remegés akkor jelentkezhet, ha a kezet a gravitációval ellentétesen mozgatjuk, mint például nehéz súly tartása közben. Az alkohol- vagy drogmegvonás is jellemzően tartási remegés formájában mutatkozik. Bizonyos gyógyszerekkel, élvezeti szerekkel is kiváltható, mint a kávézás vagy dohányzás. Súlyos anyagcserezavarok eseteiben általános jelenség.
A tremor csak alkohol- és drogmegvonás eseteiben előzhető meg hatékonyan, de egyéb káros szenvedélyeink elhagyása is segíthet. A szervi eredetű tremor jellemzően nem megelőzhető állapot. Ha a remegés már gyermekkorban jelentkezik, illetve ha váratlanul jelentkezik, érdemes szakemberhez fordulni az okok felderítése miatt.
2020. október 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink