A peteérés természetes jelei

Peteérés jelei

A méhnyaknyák megváltozik.

Az ovuláció egész biológiai szerepe az, hogy teherbe essünk, és ebben az időszakban a női test segíteni szeretne a spermiumoknak a méhbe jutásban. Az ösztrogén növekedése miatt a méhnyaki nyák elfolyósodik (ami jó a spermiumoknak), és a tojásfehérjéhez hasonlóvá válik.

Úgy is ellenőrizheti saját maga a méhnyak által termelt nyákot, hogy a két ujja között elhelyez belőle és próbálja megnyújtani. Ez egy nagyon fontos változás a periódus többi részéhez képest. Ilyenkor a síkos nyák elősegíti, hogy a spermiumok életben maradjanak.

Fájhat egy kicsit.

Ez nem olyan gyakori tünet, de néhány nő fájdalmat tapasztal az ovuláció során. Ez az úgynevezett mittleschmerz, amely a német "középső fájdalom" kifejezésből ered és utal a periódus középső időszakára. Akkor történik az ovuláció, amikor a pete kilökődik a petefészekből. Általában nem érezzük ezt a folyamatot, de néha folyással és fájdalommal járhat. A fájdalom szintje a nők között is változó lehet, egyesek csak egy kicsit észlelik, míg mások gyomorgörcshöz hasonlítják azt.

Ilyenkor nagyobb eséllyel leszünk betegek.

Amikor ovulálunk, az immunrendszer átmenetileg alulműködik, hogy teret adhasson a spermiumoknak való túlélésre. Ez a jelenség ugyanakkor sajnos teret ad a kórokozóknak is, hogy bejussanak a szervezetbe és megbetegedjen. Ilyenkor a szervezet sérülékeny időszakában van, ami érzekenyebbé teszi például a hüvelyi fertőzésekkel, gombákkal szemben is.

A méhnyak lágyabbá válik.

Nem kell óriási változásra gondolni, hiszen a méhszáj nem változik hiretelen mályvacukor puhaságúra, de a peteérés időszakában a méhnyak feszessége kissé lecsökken és megnyílik, ezzel utat engedve a megtermékenyítéshez a spermiumoknak. Ezek az apró változások segítik a spermiumokat, hogy elérhessenek a céljukhoz.

A testhőmérséklet kissé megnő.

Ez az ovuláció legismertebb tünete, melyre az úgynevezett ‘hőmérőzés módszere’ alapul. A nők testhőmérséklete fél-egyfokkal növekszik az átlagosan mért eredményekhez képest, így tudhatjuk meg, hogy mikor jött el az ovuláció időszaka. Egy kizárólag erre használt hőmérő használata javasolt, és a mérés reggel még az ágyból való felkelés előtt kell megtörténjen. Az ovulációt fogja jelezni a hőmérséklet növekedése.

Pattanások érkezhetnek.

Néhány nőnek keletkezik néhány pattanása a ciklusuk közepén, amit a hormonok átmeneti csökkenése okoz. Nem kell megijedni, ha észreveszi, hogy hajlamos vagy a ciklusközepi pattanásokra, mert lehet, hogy csak a teste jelzi, amikor ovulál. Azonban nem baj, ha a biztonság kedvéért jelzi az orvosának ezt a tünetet is.

Lehet, hogy a szokásosnál jobban kívánja a szexet.

Ha azon kapja magát, hogy többször és jobban rá van hangolódva párjára a ciklusa közepén, akkor azt kell mondjuk: ezt nem csak beképzeli. A nőknek ebben az időszakban általában kis mértékben emelkedik a tesztoszteron szintje, ami bizonyos nőknél a libidóra is hatással lehet. Ez sem hatalmas változás, de határozottan érezhető a “hormonális túlfeszültség”, mely nem meglepő, hiszen ösztönösen jobban kívánja a szexet, amikor a szaporodás esélye is magasabb.
2017. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink