Oltás utazás előtt?

2016. június 16.

Kapcsolódó tünetek:

hányás, hasmenés, láz

Sok helyen a higiénés és közegészségügyi helyzet nem üti meg az európai szintet.

Legyen szó munkáról, vagy nyaralásról, vannak olyan országok, melyek területére csak meghatározott védőoltások beadásának igazolásával léphetünk be, illetve akadnak olyanok is, ahová a saját érdekünkben érdemes bizonyos fertőzések ellen oltatni magunkat, lévén, a higiénés és közegészségügyi helyzet nem üti meg az európai szintet.

A legfontosabb utazáshoz kapcsolható betegségek

utazas-oltas301

Sárgaláz: szúnyogcsípéssel terjedő fertőzés. Az oltás kötelező jellegű az Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába utazóknak. Az oltás meglétét az érintett országok ellenőrzik, érvényes oltási papír hiányában megtilthatják a beutazást.

Hepatitis A: leginkább ott gyakori,ahol nem adottak a kellő higiénés feltételek. Szennyezett vízzel, élelmiszerrel, és érintkezés útján terjed.

Hastífusz: bárhol el lehet kapni, ahol a közegészségügyi állapotok elégtelenek és az ivóvízellátás nem elégséges.

Tetanusz: a világ minden részén előfordul, leggyakrabban a földdel szennyezett seb elfertőződése miatt jön létre. Mivel gyermekkorban mindenki megkapja a teljes oltássorozatot, azoknak ajánlott beadatni, akik tíz évnél régebben kaptak utoljára tetanuszoltást.

Diftéria: torokgyík ellen is mindenki kap csecsemőként oltást. Felnőtteknél tízévenként kell emlékeztetőoltást beadatni, hatása 10 évre szól.

Hepatitis B: testnedvekkel (vér, ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed a vírusa. Fejlődő országokban nagyobb a lakosság átfertőzöttsége, így ott magas a fertőzések kockázata. Tetoválás, kábítószerhasználat, is lehet a fertőzés okozója, még Magyarországon is.

Kolera: Az utazók számára nem jelent veszélyt a kolera, ha az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos intézkedéseket betartják. A kolera elleni védőoltás ezért nem javasolt turistáknak, csak a háború, illetve természeti katasztrófa sújtotta területeken tevékenykedőknek, menekülttáborokban dolgozóknak.

Járványos agyhártyagyulladás: cseppfertőzéssel terjed. Elszórtan a fejlett országokban is előfordul. Járványos méretű az előfordulása Közép-Afrikában és az Arab-félszigeten, az ide utazóknak javasolt az oltás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mennyi idővel az utazás előtt kell az oltást beadatni?

Normál esetben 4-6 héttel indulás előtt kell elkezdeni az oltások beadatását, mivel a legtöbb oltásnál 1-3 hét múlva alakul ki védettség.

Betegség neve Oltási séma Védettség időtartama
Hepatitis B 3 alapoltás életre szóló
Hepatitis A 2 alapoltás min. 15 év
Diftéria-Tetanusz 1 oltás 10 év
Gyermekbénulás 1 oltás 10 év
Agyhártyagyulladás 1 oltás 3 év
Tífusz 1 oltás 3 év

A gyakran utazóknak, figyelniük kell arra, hogy oltásaik naprakészek legyenek. Akik közvetlenül az utazás előtt oltatják magukat, tudniuk kell, hogy a védettség csak a beadás után 1-3 héttel alakul ki.