Oltás utazás előtt?

Oltás utazás előtt?

Legyen szó munkáról, vagy nyaralásról, vannak olyan országok, melyek területére csak meghatározott védőoltások beadásának igazolásával léphetünk be, illetve akadnak olyanok is, ahová a saját érdekünkben érdemes bizonyos fertőzések ellen oltatni magunkat, lévén, a higiénés és közegészségügyi helyzet nem üti meg az európai szintet.

A legfontosabb utazáshoz kapcsolható betegségek

Sárgaláz: szúnyogcsípéssel terjedő fertőzés. Az oltás kötelező jellegű az Afrikába, Közép- és Dél-Amerikába utazóknak. Az oltás meglétét az érintett országok ellenőrzik, érvényes oltási papír hiányában megtilthatják a beutazást.

Hepatitis A: leginkább ott gyakori,ahol nem adottak a kellő higiénés feltételek. Szennyezett vízzel, élelmiszerrel, és érintkezés útján terjed.

Hastífusz: bárhol el lehet kapni, ahol a közegészségügyi állapotok elégtelenek és az ivóvízellátás nem elégséges.

Tetanusz: a világ minden részén előfordul, leggyakrabban a földdel szennyezett seb elfertőződése miatt jön létre. Mivel gyermekkorban mindenki megkapja a teljes oltássorozatot, azoknak ajánlott beadatni, akik tíz évnél régebben kaptak utoljára tetanuszoltást.

Diftéria: torokgyík ellen is mindenki kap csecsemőként oltást. Felnőtteknél tízévenként kell emlékeztetőoltást beadatni, hatása 10 évre szól.

Hepatitis B: testnedvekkel (vér, ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed a vírusa. Fejlődő országokban nagyobb a lakosság átfertőzöttsége, így ott magas a fertőzések kockázata. Tetoválás, kábítószerhasználat, is lehet a fertőzés okozója, még Magyarországon is.

Kolera: Az utazók számára nem jelent veszélyt a kolera, ha az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos intézkedéseket betartják. A kolera elleni védőoltás ezért nem javasolt turistáknak, csak a háború, illetve természeti katasztrófa sújtotta területeken tevékenykedőknek, menekülttáborokban dolgozóknak.

Járványos agyhártyagyulladás: cseppfertőzéssel terjed. Elszórtan a fejlett országokban is előfordul. Járványos méretű az előfordulása Közép-Afrikában és az Arab-félszigeten, az ide utazóknak javasolt az oltás.

Mennyi idővel az utazás előtt kell az oltást beadatni?

Normál esetben 4-6 héttel indulás előtt kell elkezdeni az oltások beadatását, mivel a legtöbb oltásnál 1-3 hét múlva alakul ki védettség.

Betegség neve Oltási séma Védettség időtartama
Hepatitis B 3 alapoltás életre szóló
Hepatitis A 2 alapoltás min. 15 év
Diftéria-Tetanusz 1 oltás 10 év
Gyermekbénulás 1 oltás 10 év
Agyhártyagyulladás 1 oltás 3 év
Tífusz 1 oltás 3 év

A gyakran utazóknak, figyelniük kell arra, hogy oltásaik naprakészek legyenek. Akik közvetlenül az utazás előtt oltatják magukat, tudniuk kell, hogy a védettség csak a beadás után 1-3 héttel alakul ki.

2016. június 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink