Mi az a nyugtalan láb szindróma?

Mi az a nyugtalan láb szindróma?

Kapcsolódó tünetek:

Tünetek A betegek túlnyomó többsége nagyon nehezen tudja szavakba önteni, hogy pontosan milyen panaszok gyötrik, így természetesen az orvosoknak sincs könnyű dolguk a helyes diagnózis felállításában. Azonban van pár tipikus jel, ami egyértelműen a nyugtalan láb szindrómára utal:
  1. A betegek késztetést éreznek lábaik mozgatására, befeszítésére, amely elmulasztja a szúró, feszítő, zsibbadó érzést. A karok vagy más testrészek is érintettek lehetnek.
  2. A mozgásigény, illetve a kellemetlen érzések pihenés során jelentkeznek.
  3. A mozgás részben vagy akár teljesen enyhíthet a panaszokon. Egyes páciensek az érintett végtag hideg vízzel történő borogatására vagy masszírozására esküsznek.
  4. A mozgáskényszer zömében este vagy éjszaka jelentkezik, de előfordulhat hosszabb ülés esetén is ( pl. repülőút ).
Kialakulásának okai A betegség – ami az európai lakosság kb. 10 százalékát érinti – kialakulásának több oka is lehet, de valószínűsíthető, hogy egy, az idegrendszerben fennálló zavar okozza. A szindróma örökölhető, azaz több családtag is szenvedhet RLS-ben. Amennyiben a szülőknél vagy a testvéreknél diagnosztizálták a kórt, akkor sajnos jelentősen megnő annak a rizikója, hogy mi magunk is megbetegedjünk. Ebben az esetben már a harmincadik életév előtt is jelentkezhetnek a panaszok. Gyerekeknél is fellelhető a betegség, azonban az orvosok gyakran növekedési fájdalmakkal vagy hiperaktivitással hozzák összefüggésbe a tüneteket. Továbbá olyan tényezők is befolyásolhatják a kór kialakulását, mint a vesebaj, a vashiány vagy az idegrendszer különféle megbetegedései (Polyneuropathia vagy Parkinson-kór). Ezeken kívül várandósság alatt vagy különböző gyógyszerek szedésének következtében is kialakulhat. Hogyan kezelhető? A várandósság alatt kialakult nyugtalan láb szindróma esetében legtöbbször nincs szükség kezelésre, ugyanis a szülés után zömében megszűnnek a panaszok. Amennyiben egy másik betegség következményeként jelentkeznek a tünetek, akkor ajánlott a fő kiváltó okot kezelni.

Gyógyszeres kezelés A nyugtalan láb szindróma panaszai gyakran gyógyszerrel enyhíthetők, a betegség azonban nem gyógyítható. Leginkább Parkinson-kór elleni szerekkel folyik a harc e betegség ellen, de legújabban a pregabalin nevű hatóanyag az, ami ígéretesnek tűnik, mivel ez nemcsak magát a tüneteket szünteti meg a betegek nagy részénél, hanem az alvásminőséget is jelentősen javítja. Alternatív kezelések Egyes betegek a gimnasztikára és a váltózuhanyra esküsznek, mások különböző homeopátiás szerektől éreznek javulást. Ezen módszerek hatékonysága azonban nem bizonyított. Ez a betegség sajnos nagyon meg tudja nehezíteni az érintettek mindennapjait, hiszen akár egy mozifilm megnézése is lehetetlenné tud válni. Ha a beteget nem csak testileg, hanem lelkileg is megviseli a nyugtalan láb szindróma, akkor ajánlott pszichológiai segítséget kérnie, ahol akár más betegekkel is kapcsolatba tud lépni és tapasztalatokat cserélni.
2018. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink