Nyelvdiagnosztika - Miről árulkodik a nyelvünk? 1. rész

Nyelvdiagnosztika - Miről árulkodik a nyelvünk? 1. rész

Kapcsolódó tünetek:

Miről árulkodik a nyelv?

A nyelvdiagnosztikának két fő területe van: egyrészt a nyelvtesten figyeli a változásokat, másrészt a lepedékből olvas ki lényeges információkat. A nyelvtest formája, mozgékonysága, színe és vitalitása a szervek általános állapotáról ad felvilágosítást, míg a lepedék színe, állaga a kedvezőtlen, betegségekre utaló folyamatokról. Akárcsak a talpreflexológiás pontoknak, úgy a nyelv bizonyos részeinek is megvannak a szervi megfelelői.

A szervek megfelelői a nyelven

A nyelv a legszorosabb kapcsolatban a szívvel áll, így ha testünk motorjának energetikája megváltozik, a szakavatott szem azonnal észreveszi a nyelvünkön. A nyelv testünk meridián rendszerén keresztül egyszerre áll közvetlen és közvetett összeköttetésben összes szervünkkel: a nyelvcsúcs a szív és a tüdő tükre, középső része az emésztésről – a lépről és a gyomorról –, a nyelvtő pedig a vesékről árulkodik. A nyelvszélek a máj és az epe megfelelői.

 

A nyelv mozgékonysága

Az egészséges nyelv mozgékony, felülete nedves, fényes és fátyolszerű, fehéres lepedék fedi, formája szabályos, deformitásoktól mentes, színe rózsaszínes-világospirosas. Míg a fiatal test tele van vitalitással, a nyelv fényes és puha, az időseké már kemény, matt és érdes, ami arra utal, hogy a szervezet a tartalékaiból él. A duzzadt nyelv vizesedére utal, míg ha keskeny és kicsi, éppen ellenkezőleg, folyadékhiányra. A repedezett nyelv a Jin-energiák hiányát mutatja.

A nyelv színe

A nyelv világossága vagy sötét elszíneződése annak függvénye, hogy az adott probléma még csak felszíni vagy már mélyebbre ható: minél sápadtabb a nyelv, annál energiahiányosabb a szervezet, minél sötétpirosabb, annál fokozottabb az energiaáramlás. A nehezen mozgó nyelv energiaelakadásra, blokkokra utal a testben, míg az asszimetrikusan mozgó vagy petyhüdt nyelv idegrendszeri problémát vagy agyvérzést sejtet.

A nyelvlepedék

A nyelvlepedék alapvetően az emésztőrendszer működéséről ad visszajelzést. Egészséges embernél a lepedék fátyolszerű és fehér, nem túl nedves és nem túl száraz, se nem matt, se nem fényes. A sűrűbb, vastag lepedék utalhat egészségtelen, a gyomrot és az emésztőszerveket megterhelő táplálkozásra és szervi elváltozásokra is, míg ha vékony bevonatot képez, az a szervezet felborult egyensúlyára figyelmeztet.

2016. november 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek