Nyári folyadékpótlás

Nyári folyadékpótlás

Kapcsolódó tünetek:

Igyunk annyi vizet, hogy ne legyünk szomjasak.

A vizelet színének ellenőrzésével kövessük nyomon a folyadékvesztést. Halvány sárgának kell lennie, nem pedig sötétnek, büdösnek és zavarosnak.

Ha rövid ideig (kevesebb, mint 60 percig) könnyű vagy közepes intenzitású testmozgást végzünk, leginkább vizet igyunk előtte, közben és utána.

Ha nagy melegben vagy több, mint egy órán keresztül mozgunk, a víz mellett igyunk olyan sport italokat, melyek ásványi anyagokat és 6-8% szénhidrátot tartalmaznak. Ezzel megelőzhető a hiponatrémia (alacsony nátrium tartalom), mely során felhígul a vér, valamint súlyos működészavarok lépnek fel, mely végül halálhoz vezet.

Megfelelő hidratáltsági állapotban kezdjünk el mozogni. Igyunk sok folyadékot előtte való nap, előtte egy órával, edzés közben és edzés után is.

Ne fogyasszunk alkoholt edzés előtti nap és az edzés napján, valamint ne edzünk másnaposan.

Vegyünk számításba minden folyadékot, beleértve a teát, kávét, gyümölcsleveket, tejet és levest (az alkoholt ne vegyük bele, mert az rendkívül dehidratáló). A National Research Council's Food and Nutrition Board legutóbbi jelentése szerint a teában és a kávéban lévő koffein nem számítható be a bennük lévő folyadékmennyiségbe, még akkor sem, ha enyhe vízhajtó hatású is.

Egészségünk megőrzése érdekében együnk legalább öt csésze gyümölcsöt és zöldséget naponta, mivel azok különböző mértékben tartalmaznak vizet, valamint a létfontosságú ásványi anyagot, a káliumot.

Azok, akik edzés közben hajlamosak nagymennyiségű nátrium vesztésére, edzés előtt egyenek sós ételeket, vagy fogyasszanak megfelelő mennyiségű sót tartalmazó sportitalokat edzés közben. A narancslének magas a kálium tartalma. Hígítsuk fel 50%-osra a gyümölcsleveket, mint például a narancslevet úgy, hogy 6%-ban tartalmazzon szénhidrátot (ugyanúgy, mint a sportitalok), hiszen gyorsabban kiürül a gyomorból, mint a 100%-os gyümölcslé (a gyümölcslevek természetes 12%-os italok). Ezáltal az ásványi anyagok és a víz gyorsabban eléri a szívet és az egyéb szerveket.

Erőteljes edzést követően több fehérjére van szükség az izomépítéshez, több szénhidrátra az izmok működéséhez, több ásványi anyagra, mely pótolja a verejtékkel távozó mennyiséget, valamint több folyadékra, amely segít a szervezet rehidrálásában. Az alacsony zsírtartalmú csokis tej tökéletes erre a célra, természetes úton pótolja ezeket az összetevőket.

A folyadék- és nátrium-veszteséget lehet pótolni olyan sót és káliumot tartalmazó vizes ételekkel, mint a leves és a zöldséglevek.

Hosszú túrákra olyan étel szükséges, mely nagy mennyiségű kálium-, nátrium-, fehérje-, szénhidrát-és kalóriatartalmú szárított gyümölcsökből és csonthéjasokból áll - bár ekkor is sok folyadékot kell inni.

A következőképpen határozható meg, hogy személy szerint mennyi folyadékra van szükségünk: kemény edzés alkalmával, edzés előtt és után is meg kell mérni a súlyunkat. Ha azonnali súlyvesztést tapasztalunk, az azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű vizet veszítettünk. Három csésze folyadékot kell inni minden elvesztett font súly után.

2014. június 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek