Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

A nőgyógyász felkeresése nem csak panasz esetén szükséges, a szűrővizsgálatoknak jelentős szerepük van a betegségek megelőzésében, időben történő felismerésében és eredményes kezelésében is, így például döntő jelentőséggel bírnak a mellrák és a méhnyakrák korai felismerésében is. Minél hamarabb felfedezik a daganatos betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

Méhnyakrák-szűrés

A nemi élet megkezdése után ajánlott évente elvégeztetni. A vizsgálat során egy steril pálcikával a méhnyakról és a méhszájról mintát vesznek, és megtekintik a szeméremtestet és a hüvelyt, hogy az esetleges kóros elváltozásokat észrevegyék.

Szintén évente kerül sor a kolposzkópos vizsgálatra, amellyel negatív lelet esetén is kimutatók az eseteleges rendellenességek. A tapintásos vizsgálat és a hüvelyi ultrahang az olyan betegségek kimutatatását szolgálja, amilyen a kismedencei- vagy petefészekgyulladás, a miómák, a ciszták és az endometriózis.

Emlőszűrés

Fontos hangsúlyozni az önvizsgálat szerepét, mivel ha ennek során a páciens eltérést észlel, és időben orvoshoz fordul, jobbak a gyógyulás esélyei. 40 éves kor fölött kétévente ajánlott részt venni emlőultrahang, illetve mammográfiás vizsgálaton, 50 éves kor fölött pedig évente ajánlott a mammográfia megismétlése. Az évenkénti nőgyógyászati szűrések alkalmával az emlők és a hónalj áttapintás is megtörténik.

HPV elleni védekezés

A Humán Papilloma Vírus (HPV) a méhnyakrák mellett hüvelydaganatok, végbélrák, szeméremtest tumorok (nők és férfiak esetében is (pénisz daganatok)) és szemölcsök kialakulásáért is felelős. A kialakuló méhnyakrák gyakran semmiféle tünetet nem okoz, amikor a pusztító folyamatok már beindultak. Ezért időben történő felfedezésének egyetlen módja a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. A betegség megelőzésének pedig legjobb módja a HPV elleni vakcina beadatása, továbbá kerülendő a szexuális partnerek gyakori váltogatása és a dohányzás is. Növeli a kockázatot a fogamzásgátló tabletták szedése és a gyenge immunrendszer is.

A lányok a nőgyógyásznak feltehetnek olyan kérdéseket, amelyeket esetleg szüleikkel nem mernek megbeszélni, például szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatban, és nem kell aggódniuk amiatt, hogy az elhangzottak mások tudomására jutnak. Kevés olyan vizsgálat van az orvosi praxisban, amelyet annyi félelem és téves elképzelés övezne, mint a nőgyógyászati vizsgálatot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a páciens megbízzon orvosában, és nyíltan merjen beszélni neki problémáiról, merjen kérdezni. A vizsgálat előtt az orvos mindig elbeszélget a pácienssel, ami nem csupán az információcserét, hanem a páciens bizalmának elnyerését is szolgálja.

2013. szeptember 25.

Akciós ajánlataink