Mit tehetünk tyúkszem ellen?

Mit tehetünk tyúkszem ellen?

Mi is a tyúkszem?

Rohanó mindennapjaink az évek múlásával számos nyomot hagynak testünkön, ezek közül az egyik igen gyakori a tyúkszem: a lábfej azon területein, amely nagy nyomásnak, dörzsölésnek, egyszóval bármilyen irritációnak van kitéve, kisebb-nagyobb „bőrdugók” jönnek létre.

A tyúkszem tünetei 

A bőrkeményedés ezen fajtája sokszor fájdalmas, és a környékén gyulladás is fennállhat. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem szemölcs támadta meg a lábunkat. A szemölcs vírusos eredetű, általában nem gyulladt vagy fájdalmas, felülete nem egyenletes és csúcsán bemélyedés is megfigyelhető.

Panaszt elsősorban azért okoz, mert minden egyes érintéskor ez a kis kemény magocska nyomást gyakorol az alatta-körülötte elhelyezkedő idegvégződésekre. Gondoljunk csak bele, hány lépést is teszünk meg egy átlagos napon? Érthető tehát, hogy a kialakult tyúkszemeket mindenki minél hamarabb szeretné eltüntetni. A jó hír pedig az, hogy ezek a bőrelváltozások kis odafigyeléssel akár meg is előzhetők.

Mivel a tyúkszemek leggyakrabban a helytelenül megválasztott cipők miatt jönnek létre, első körben érdemes nem túl szűk, nem túl magas sarkú topánkát választani, vagy, ha már mindenképpen beleszeretünk egy ilyenbe, azt csak a lehető legrövidebb ideig hordani, és amilyen hamar csak lehet, lecserélni egy kényelmesebb fazonra (pl. a munkahelyre menet, vezetés közben nem érdemes a tűsarkút viselni, elég csak az iroda ajtaja előtt belebújni).

Bizonyos, elsősorban az alsó végtag keringési zavarát okozó betegségek is kedvezhetnek a tyúkszemek kialakulásának. Ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés. Ezekkel kapcsolatban érdemes szakorvosaink javaslatait betartani, s a rendszeres lábápolás mellett a kontrollvizsgálatok során a lábfejeket is megvizsgáltatni.

Vannak, akiknél a lábfej anatómiája (pl. magas rüszt, kiálló csontok) miatt az átlagosnál könnyebben jönnek létre tyúkszemek. Ők a rendszeres, gondos lábápolással, talpbetétek viselésével próbálhatják meg a fájdalmas bőrtünet kialakulását megakadályozni.

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel, vagy reszelővel az elhalt hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében.

A tyúkszem fajtái 

A tyúkszemnek megkülönböztethetünk kemény és lágy változatát. Utóbbi, a puha tyúkszem bepállásra hajlamos helyeken jön létre, és nem keményedik meg annyira, mivel mindig nedvesen van tartva, vagyis befülled a verejtéktől. A kemény tyúkszem általában kúp alakú, fényes felületű, közepe kemény. A fájdalmat az váltja ki, hogy a megvastagodott képlet nyomja az alatta lévő ideget. A tyúkszemeknek gyökere nincs, ebben is eltérnek a szemölcsöktől.

A tyúkszem elleni kezelés

Ha már kialakult a tyúkszem, eltávolítására számos különféle készítmény érhető el a gyógyszertárak polcain, a különféle házi praktikákról nem is beszélve.

A tyúkszemtapaszok, nyomásvédő tapaszok lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, peremüknél fogva pedig védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben. A különféle „hámlazító” szerek (pl. szalicilsav) használatánál arra kell ügyelni, hogy a kiáztatott, egyébként normál bőr különösen érzékeny erre a marószerre, könnyen sérülhet. Célszerű pl. a tyúkszem körüli részt valamilyen zsíros krémmel bekenni, hogy a hámlasztó ezt ne érhesse.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszemet - különösen a talpon kialakulót - könnyű összetéveszteni a szemölccsel. Elkülönítésükben segíthet, hogy a szemölcsből rendszerint több van jelen, nem mindig ugyanott nő ki, és inkább oldalirányú nyomódáskor érzékeny (a tyúkszem a felülről érkező fizikai hatásra okoz fájdalmat).

A tyúkszem elleni orvosi kezelés

A makacs tyúkszemeket az orvos sebészileg távolítja el, általában helyi érzéstelenítésben, ún. kikanalazásos eljárással vagy sebészi kimetszéssel.

A tyúkszem sajnos visszatérhet, ha annak pl. ortopédiai okai vannak, és ez esetben indokolt lehet az ortopédiai beavatkozás is hosszú távon (pl.csontkorrekció).

A tyúkszem elleni házi praktikák

A bőrbántalmakra, tyúkszem kezelésére bevethetjük nagymamáink receptjeit is, mint amilyen például a vérrehulló fecskefű tinktúrája, ami szemölcsre és tyúkszemre is javasolnak.

Segíthetnek a gyulladáscsökkentő növényi krémek is, mint a kamilla vagy a körömvirág.

Érdekes, puhító módszer az aszpirines dunszt-kötés. 5-6 szem aszpirint porrá kell törni, majd összekeverni fél kiskanálnyi citromlével és egy kis vízzel. A pépet rá kell tenni a tyúkszemre és a lábfejet, kézfejet betekerni egy szétvágott nejlonzacskóval. Erre pedig meleg törölközőt tekerni és 10-15 percig hagyni hatni. Ezután habkővel, sarokreszelővel távolítsuk el a felpuhult részeket.

A tyúkszem megelőzése 

A tyúkszem egyben jelzés is, hogy valamit nem megfelelően csinálunk, a cipőnk nem egészséges kialakítású, a mozgásunk, tartásunk problémás, vagy épp ortopédiai deformitásunk van. Ezek figyelembevételével érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy megelőzzük a bőrkeményedéseket.

  • Válasszunk puha, kényelmes, ergonómikus lábbelit, amikor tehetjük, járjunk mezítláb! mezítláb! Nemcsak a tyúkszemnek tesz jót, de a lúdtalpnak is, és a lábfej izomzatának illetve keringésének is.
  • A cipőnk legyen jól szellőző vászon vagy bőr. Nyáron a tyúkszemre hajlamosak minél nyitottabb lábbeliket hordjanak.
  • Ügyeljünk a cipő méretére, ne nyomjon vagy szorítson! Lábujjaink kényelmesen férjenek el benne széltében és hosszában is.
  • Hordjunk puha talpbetétet, ha a talpunkon jellemző a tyúkszem kialakulása!
  • Ha nem vagyunk biztosak a bőrképlet miben létében, keressünk fel bőrgyógyászt!
  • Vegyük figyelembe, hogy ha nem szüntetjük meg a kiváltó okokat akkor a tyúkszem nehezen fog elmúlni vagy újból visszatér.
  • Nem szabad pengével, ollóval neki esni, mert kivérezhet és fertőzést is okozhatunk.
  • Cukorbetegség esetén különösen tilos az otthoni kezelés és sebészkedés!
  • Ne hanyagoljuk el lábfejünket, ügyeljünk a körmök és a bőr egészségére, tisztán tartására, a kipállás megelőzésére!
  • A tyúkszem gyermekkorban fiataloknál lehet vírusos eredetű is, bár elég ritka. A vírus okozta tyúkszem általában sérülés nyomán, fertőzéssel alakul ki. Vigyázzunk tehát lábfejünk védelmére, ügyeljünk a megfelelő higiéniára, és lápápolásra!
2021. november 29.

Kiemelt ajánlatunk