Mit tehetünk tyúkszem ellen?

2013. augusztus 28.

Kapcsolódó tünetek:

Tyúkszem, szemölcs

A tyúkszem a bőr egy rétegének megvastagodása, középen egy keményebb maggal. A tyúkszem, más néven clavus legtöbbször a talpon, a lábujjakon, és a lábujjak oldalán alakul ki, nem fertőző képlet. Cikkünkben bőrápolási tanácsokkal szolgálunk az eltávolításra, megelőzésére.

Mi is a tyúkszem?

Rohanó mindennapjaink az évek múlásával számos nyomot hagynak testünkön, ezek közül az egyik igen gyakori a tyúkszem: a lábfej azon területein, amely nagy nyomásnak, dörzsölésnek, egyszóval bármilyen irritációnak van kitéve, kisebb-nagyobb „bőrdugók” jönnek létre.

A tyúkszem tünetei

Panaszt elsősorban azért okoz, mert minden egyes érintéskor ez a kis kemény magocska nyomást gyakorol az alatta-körülöttetyuk301 elhelyezkedő idegvégződésekre. Gondoljunk csak bele, hány lépést is teszünk meg egy átlagos napon? Érthető tehát, hogy a kialakult tyúkszemeket mindenki minél hamarabb szeretné eltüntetni. A jó hír pedig az, hogy ezek a bőrelváltozások kis odafigyeléssel akár meg is előzhetők.

Mivel a tyúkszemek leggyakrabban a helytelenül megválasztott cipők miatt jönnek létre, első körben érdemes nem túl szűk, nem túl magas sarkú topánkát választani, vagy, ha már mindenképpen beleszeretünk egy ilyenbe, azt csak a lehető legrövidebb ideig hordani, és amilyen hamar csak lehet, lecserélni egy kényelmesebb fazonra (pl. a munkahelyre menet, vezetés közben nem érdemes a tűsarkút viselni, elég csak az iroda ajtaja előtt belebújni).

Bizonyos, elsősorban az alsó végtag keringési zavarát okozó betegségek is kedvezhetnek a tyúkszemek kialakulásának. Ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés. Ezekkel kapcsolatban érdemes szakorvosaink javaslatait betartani, s a rendszeres lábápolás mellett a kontrollvizsgálatok során a lábfejeket is megvizsgáltatni.

Vannak, akiknél a lábfej anatómiája (pl. magas rüszt, kiálló csontok) miatt az átlagosnál könnyebben jönnek létre tyúkszemek. Ők a rendszeres, gondos lábápolással, talpbetétek viselésével próbálhatják meg a fájdalmas bőrtünet kialakulását megakadályozni.

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel, vagy reszelővel az elhalt

hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében.

 

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ha már kialakult

Ha már kialakult a tyúkszem, eltávolítására számos különféle készítmény érhető el a gyógyszertárak polcain, a különféle házi praktikákról nem is beszélve. A tyúkszemtapaszok lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, peremüknél fogva pedig védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben. A különféle „hámlazító” szerek (pl. szalicilsav) használatánál arra kell ügyelni, hogy a kiáztatott, egyébként normál bőr különösen érzékeny erre a marószerre, könnyen sérülhet. Célszerű pl. a tyúkszem körüli részt valamilyen zsíros krémmel bekenni, hogy a hámlasztó ezt ne érhesse.

A tyúkszem elleni kezelés

Ha már kialakult a tyúkszem, eltávolítására számos különféle készítmény érhető el a gyógyszertárak polcain, a különféle házi praktikákról nem is beszélve.

A tyúkszemtapaszok, nyomásvédő tapaszok lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, peremüknél fogva pedig védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben. A különféle „hámlazító” szerek (pl. szalicilsav) használatánál arra kell ügyelni, hogy a kiáztatott, egyébként normál bőr különösen érzékeny erre a marószerre, könnyen sérülhet. Célszerű pl. a tyúkszem körüli részt valamilyen zsíros krémmel bekenni, hogy a hámlasztó ezt ne érhesse.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszemet – különösen a talpon kialakulót – könnyű összetéveszteni a szemölccsel. Elkülönítésükben segíthet, hogy a szemölcsből rendszerint több van jelen, nem mindig ugyanott nő ki, és inkább oldalirányú nyomódáskor érzékeny (a tyúkszem a felülről érkező fizikai hatásra okoz fájdalmat).