Miért alakul ki a tyúkszem?

2020. szeptember 29.

Kapcsolódó tünetek:

Tyúkszem, szemölcs

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a lábunkon kialakul valahol egy bőrkeményedés. Ennek számos oka lehet, ebből egy a tyúkszem, mely elnevezés nem ugyanazt takarja a köznyelvben és az orvosi nyelvben. Az alábbiakban az orvosi elnevezéstan szerinti tyúkszemről beszélünk majd.

Miért alakul ki a tyúkszem?

Miért alakul ki a tyúkszem?

A tyúkszem – A leggyakoribb hajlamosító tényezők

A tyúkszem oka minden esetben vírusfertőzés. Kialakulásának rizikóját nagyban megnöveli a nem megfelelő lábbeli viselése, továbbá a láb- és a lábujjak deformitása. Utóbbiak közé tartozik a lúdtalp, a bokasüllyedés, a kalapácsujj és a bütyök is.

Ha a cipőnk túl szoros, esetleg nyomja vagy dörzsöli a lábunkat, az így kialakuló állandó nyomástól megvastagszik a szaruhártya, amitől bőrkeményedés keletkezik az érintett területen, ami idővel egyre mélyebbre nő. Míg sima bőrkeményedésnél csak a bőr felső rétege keményedik meg, addig a tyúkszem esetén a mélyebb rétegek is érintettek. Itt a  bőrkeményedés közepén kicsi, még keményebb csomót észlelünk. Ez sokszor egészen  a mélyebb rétegekig terjed, mint egy tüske. Minél intenzívebb, illetve minél tovább éri az adott területet a nyomás, annál kellemetlenebb fájdalmakat okoz az elváltozás. Sokszor így még a járást is megnehezíti.

Nem megfelelő cipő viselése esetén leginkább a lábujjakon keletkezik tyúkszem, méghozzá ott, ahol a bőr alatt közvetlenül csont található. Amennyiben túl szűk a cipőnk, akkor a lábujjaink között is lehet tyúkszemünk. Kalapácsujjaknál szintén a lábujjak felső részén alakulhat ki, míg lúdtalpnál a talpon is. Emellett a rendellenes járás, az ismétlődő tevékenységek, illetve az egy helyben állás következtében a lábakra helyeződő nyomás is nagyban növeli a tyúkszem kialakulásának veszélyét.

Tyúkszem – Ritkább kiváltó okok

Azoknak is lehet tyúkszemük, akik mindig megfelelő cipőt hordanak, továbbá ortopédiai problémájuk sincsen, ugyanis ritkán a száraz bőr, a túlzott izzadás, különféle anyagok okozta irritációk, a sugárzás, illetve különféle örökletes betegségek is kedvezhetnek a tyúkszem kialakulásának.

A tyúkszem kezeléséről ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.

HPV fertőzés férfiaknál

HPV fertőzés férfiaknál

A humán papillomavírus (HPV) az egyik leggyakoribb kiváltója a méhnyakráknak. De nem csak a nőkre jelent veszélyt, hiszen a szájban és a gégében is alakulhatnak ki daganatok, így a férfiak is rizikónak vannak kitéve.

Hogyan távolítható el a vírusos szemölcs?

Hogyan távolítható el a vírusos szemölcs?

A legtöbb szemölcs általában nem okoz komoly panaszokat, és előfordul, hogy magától eltűnik. Ilyen esetben semmi ok a szemölcs orvosi eltávolítására. Ha azonban recept nélküli szerek használatával nem tudjuk elmulasztani, egyeztessünk egy bőrgyógyásszal a számunkra megfelelő eltávolítási módról.

HPV fertőzés nőknél

HPV fertőzés nőknél

A humánpapiloma-vírusnak (azaz a HPV-nek) több mint 200 fajtája létezik, melyek közül az alacsony kockázatúak szemölcsöket és kellemetlen condylomákat okozhatnak, míg a magas kockázatúak következtében akár rák is kialakulhat.

Házi gyógymódok szemölcsre

Házi gyógymódok szemölcsre

A humán papillomavírus, amely a legtöbb szemölcsöt okozza, a bőr repedésein keresztül jut általában a bőrbe. Általában a szemölcsök nem múlnak el maguktól, ugyanakkor számos otthoni kezelés létezik a kezelésükre.

Szemölcs eltávolítása és kezelése

Szemölcs eltávolítása és kezelése

Hogyan távolíthatja el és kezelheti ezt a kelletlen vírus okozta kinövést?