A hányinger okai és a lehetséges kezelési módok

A hányinger okai

Kapcsolódó tünetek:

Ha a hányingerre, hányásra gondolunk, egy negatív élmény jut eszünkbe, holott ez tulajdonképpen a szervezetünk védekezési mechanizmusa, melynek segítségével megszabadul a tápcsatornába – elsősorban a gyomorba, esetleg a vékonybélbe – került nem megfelelő tápláléktól, mérgező vagy fertőző anyagoktól. A hányás tehát, bármilyen kellemetlen, a legtöbb esetben rendkívül hasznos, hiszen lehetővé teszi, hogy az ártalmas anyag a szájon át távozzon ahelyett, hogy végighaladna a tápcsatornán. De milyen okok idézhetik elő a hányingert, és mit tehetünk, ha bekövetkezik? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Mik lehetnek a hányinger okai?

Ahogy említettük, a hányás a szervezet védekező mechanizmusa a mennyiségre vagy minőségre nem megfelelő anyagok, ételek elfogyasztása esetén. Ezt a folyamatot az esetek nagy részében egy szubjektív rosszullét-érzet előzi meg: ez a hányinger, melyet különböző vegetatív idegrendszeri tünetek alkotnak. Ide sorolhatjuk a szapora, szabálytalan szívverést, az arc elsápadását, a verejtékezést és a nyáltermelődés fokozódását. A következő szakasz az öklendezés, melyet aztán rendszerint a hányás követ.

De milyen körülmények, betegségek vagy állapotok vezethetnek ide? Az alábbiakban a leggyakoribb okokat gyűjtöttük össze.

A gyomor betegségei

A hányás, hányinger egyik elsődleges kiváltó okát a gyomor megbetegedései jelentik, ezek között is a leggyakoribb a gyomorhurut, vagy  gyomornyálkahártya-gyulladás. Ez az állapot kialakulhat valamilyen romlott étel fogyasztását követően, gyomorrontás vagy éppen gyomorfertőzés következtében. A gyulladást előidézheti még valamilyen gyógyszer szedése, a nagy mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, de akár az erős stressz vagy egy komolyabb sokkhatás is. Tünetként előfordulhat a hányás mellett étvágytalanság, émelygés, rossz lehelet vagy hasfájás is.

A gyomor betegségei közül hányingert és hányást okozhat még a gyomorfekély, mely étkezés után közvetlenül – vagy éppen étkezéstől függetlenül – jelentkező hasfájással is jár, valamint a nyombélfekély, mely főként éjszakai hányingert és hányást idéz elő.

Bélbetegségek

Bár a vakbélgyulladás és a hashártyagyulladás fő tünete a hasfájás vagy az étvágytalanság, ebben az esetben is előfordulhat hányinger vagy hányás.

A krónikus gyulladásos bélbetegség, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás elsősorban a gyulladás helyét tekintve különbözik egymástól: előbbi esetén érintett lehet az egész gyomor- és bélrendszer, utóbbira a vastagbél gyulladása a jellemző. Mindkét betegség jellemző tünete a hasmenés, hasfájás, a hányinger és a hányás, és már ezek a bélproblémák nem gyógyíthatók, viszonylag jól kezelhetők.

Ételintolerancia, allergia

Az ételintolerancia esetében a szervezetből hiányzik valamely ételt lebontó enzim, ezért a bekerült táplálékot a vastagbélben megtalálható baktériumok bontják le. Ez gáztermelődéshez, gyomorfájdalomhoz, hasmenéshez, puffadáshoz, hányingerhez és hányáshoz vezethet.

Allergia esetében az immunrendszerünk valamely triggerre eltúlzottan reagál, és egyes ártalmatlan ételeket is kártékonynak tekint, védekezni kezd ellenük. A tüneteket – hasmenés, hasfájás, hányinger – hirtelen, az adott étel elfogyasztása után közvetlenül tapasztalhatjuk.

A máj, a hasnyálmirigy és az epehólyag betegségei

A három hasi szerv elváltozása, megbetegedése gyakran jár együtt émelygéssel és hányással.

Máj

A máj krónikus betegségei a kezdeti szakaszban általában tünetmentesek, az akut betegségek azonban gyakrabban okoznak panaszokat. A főként gyerekkorban és fiatal felnőttkorban jelentkező fertőző májgyulladás – melyet a hepatitis vírus idéz elő – fejfájással, étvágytalansággal, hasmenéssel vagy hányingerrel is együtt járhat. A májtályog jelei lehetnek a láz, a máj környékének fájdalma és esetlegesen a hányás.

A krónikus májbetegségek leggyakrabban az alkoholfogyasztás következtében alakulnak ki, de léteznek autoimmun betegségek és vírusok által előidézett zavarok is, melyek ilyen problémához vezethetnek. A tünetek közé tartozhat a gyengeség, a fáradékonyság, az étvágytalanság és az émelygés is.

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy – mely az emésztőenzimek és bizonyos hormonok termeléséért felel – gyulladása évente több ezer embert érint Magyarországon. A betegség fő tünete az erősödő, övszerű felhasi fájdalom, mely kisugározhat a hátba, a mellkasba vagy az alhas irányába. Emellett előfordul émelygés és hányás, esetenként száraz öklendezés, hányinger hányás nélkül, haspuffadás, súlyos esetben láz és alacsony vérnyomás.

Epehólyag

Az epehólyag gyulladásának hátterében általában az epekő áll. Ennek jelei a hirtelen kialakuló erős fájdalom, főleg zsíros vagy fűszeres étkezés hatására. További tünet lehet a hányinger, a hányás, a puffadás, a láz és a hidegrázás.

Reflux

A betegség során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, kialakulásának oka pedig a nyelőcső védő funkcióinak gyengülése. A reflux legjellemzőbb tünete a gyomorégés, mely általában étkezés vagy lefekvés után egy órán belül következik be. Előfordul még maró érzés a torokban, savanyú szájíz, émelygés, hányinger, csuklás és étvágytalanság. A fekvő testhelyzet és az előrehajlás fokozhatja a tüneteket, ebből tehát következtethetünk a reflux fennállására.

Daganatos betegségek

A rákos megbetegedések önmagukban is együtt járhatnak hányingerrel és hányással, de ezeket a tüneteket a sugárkezelés és a kemoterápia is előidézheti.

Agysérülések, neurológiai eredetű betegségek

Az agysérülések, az agyrázkódás gyakran jár együtt hányingerrel, hányással, eszméletvesztéssel, emlékezetkieséssel, fejfájással vagy éppen látászavarokkal. Mivel a magas vérnyomás és a hirtelen vérnyomásesés is az agy vérellátási zavarához vezethet, ezeket az állapotokat is kísérheti hányinger, látászavar, eszméletvesztés vagy szédülés, de a migrén is együtt járhat hasonló tünetekkel.

A belső fül betegségei

A belső fül nemcsak a hallásban, de az egyensúly-érzékelésben is fontos szerepet játszik, ezért annak elváltozásai szédüléssel, hányingerrel járhatnak együtt. Ennek köszönhető például az autózás vagy hosszabb buszos utazás során előforduló hányinger is.

Mérgezések

Ahogy említettük, a hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, érthető tehát, hogy valamilyen romlott étel, gomba, esetleg túl sok alkohol elfogyasztása után hányinger jelentkezik, melyet aztán hányás követ.

Terhesség

A reggeli hányinger okai között első helyen áll a terhesség, melynek korai szakaszában a nők nagyjából kétharmada tapasztal émelygést, hányingert: ez alapvetően teljesen természetes, de súlyosabb esetben a magzat védelme érdekében kezelésre is szükség lehet.

Egyéb okok

Bizonyos negatív érzések, mint a stressz, a félelem, a szorongás vagy a sokk, de akár az erős fájdalom is vezethet hányingerhez és hányáshoz. Ezt kiválthatja valamilyen undort keltő szag vagy látvány is. A hányinger okai között megtalálhatók még a gyógyszerek, a hormonális problémák, a cukorbetegség, de akár egy zöldhályogos roham is.

Mit tehetünk hányinger esetén?

Szerencsére számos módszer, házi praktika létezik, mellyel a hányinger kellemetlen tünetét enyhíthetjük. Hatásos lehet a hideg víz vagy tea fogyasztása, arra azonban oda kell figyelni, hogy egyszerre csak kis mennyiséget, néhány kortyot igyunk. Vegyünk mély lélegzeteket, de beválhat a hideg borogatás is; fontos, hogy üljünk le és helyezzük kényelembe magunkat, ugyanis sem az állás, sem a fekvés nem segít az émelygés elmulasztásában.

Ilyenkor csak az egyszerű, könnyű ételek fogyasztása javasolt, kerülni kell a zsíros, olajos fogásokat és az édességeket is. Étkezés után érdemes lepihenni, kerüljük a gyors mozgást és az aktív tevékenységeket.

A gyömbérből, borsmentából és köményből készült teák is enyhíthetik a tüneteket, de hányinger ellen számos gyógyhatású készítmény, vitamin vásárolható, melyek szintén nagy segítségünkre lehetnek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mivel a hányás csillapítására szánt gyógyszerek jelentős része csak receptre váltható ki, állandó hányinger, tartós panaszok fennállása esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Nem elegendő az otthoni kezelés, ha legalább egy napon keresztül semmilyen ételt vagy folyadékot nem tudunk lent tartani, ha a komoly hasi fájdalmat láz is kíséri, illetve ha a kiszáradás jelei mutatkoznak meg.

Forduljunk szakemberhez a terhesség esetében napok óta tartó hányinger miatt, illetve ha valamilyen műtétet követően tapasztaljuk ezt a tünetet. Orvosunk a vizsgálatot követően meg fogja találni a megoldást, és az általa felírt gyógyszerekkel jó eséllyel hamarosan rendbe jöhetünk.

2016. július 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek